https://kolorline.hu/Felelős kutyatartás Kazincbarcikán is: kötelező ebnyilvántartás és oltás

Felelős kutyatartás Kazincbarcikán is: kötelező ebnyilvántartás és oltás

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hamarosan Kazincbarcikán is megkezdődik a kutyák veszettség elleni oltása, amit Magyarországon jogszabály tesz kötelezővé. A gazdák elsőként 4 hónapos korukig kötelesek beoltatni kedvencüket, majd 6 hónapon belül újra, és azt követően évente. A kutyatartók új kötelezettsége ettől az évtől az adatszolgáltatás az önkormányzat felé.

„A kutyatartás nemcsak arról szól, hogy valaki magához vesz egy aranyos kölyköt, amely onnantól kezdve alkalmazkodik a család életviteléhez, és kedves, szórakoztató társ lesz — hívta fel a figyelmet Kemény Beáta, a Borsod Állatvédő Alapítvány rudabányai telephelyének vezetője. A kutyatartás hatalmas felelősség, elköteleződés akár 10–15 évre, ezért tisztában kell lenni a szabályaival.”

A rudabányai telephelyvezető kiemelte: nagyon jó a kapcsolatuk Kazincbarcika Város Önkormányzatával és a rendészekkel is, akik nagyban segítik munkájukat: chipolvasásban, kóbor ebek befogásában.

„Az önkormányzat anyailag támogatja az alapítványunkat, de bármilyen segítséget kérhetünk tőlük, például karbantartókat a telepre — fogalmazott Kemény Beáta.” 

Jelenleg 58 kutya vár gazdára a Borsod Állatvédő Alapítvány rudabányai telephelyén. Az elárvult állatok átlagosan 45 napot töltenek a menhelyen, köztük a a Kazincbarcikán befogott kóbor ebek is, az önkormányzat és az alapítvány együttműködésének köszönhetően.


A kutyák 3 hónapos korában jöhet az első veszettség elleni oltás


A felelős kutyatartás fontosságát a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet csoportvezetője, Fodor Gábor is hangsúlyozta.

„Gondoskodni kell az állat testi, szellemi igényeiről, biztosítani kell az egészségügyi ellátását, beleértve a veszettség elleni védőoltás beadatását is. A kötelező eboltások hamarosan Kazincbarcikán is megkezdődnek az önkormányzat szervezésében. Ez a város több pontján lesz meghirdetve. Az elsőt a kutyák betöltött 3 hónapos kora után, 30 napon belül kell beadatni. Ennek egyik feltétele a chip előzetes beültetése. A beavatkozást végző állatorvos bejegyzi a kutyust az ebregiszterben, illetve kiállítja az oltási könyvét. Innentől kezdve 6 hónapon belül szükséges még egy veszettség elleni védőoltás, utána pedig évente egy - igazította útba a kutyatartókat Fodor Gábor." 

A csoportvezető az ebtartók másik új kötelezettségére, az önkormányzat felé tett adatszolgáltatásra is felhívta a figyelmet, amely a már korábban bejelentett kutyákra is kiterjed. Az ebnyilvántartó adatlap elérhető, és kitöltve benyújtható személyesen a rendészetnél vagy online, a rendészet honlapján. Az üres nyomtatvány akár a rendészet kollégáitól is beszerezhető. A beküldés postán is lehetséges. Fontos, hogy a lényeges változásokat is kötelező bejelenteni: például, ha megváltozott a kutya tartási helye vagy a tartó személye. 


Mit tegyen, aki kóbor kutyát lát?


Kazincbarcikán a közterületen látott kiszolgáltatott kutyákat a +36202820720-as telefonszámon lehet bejelenteni. Azzal, hogy Kazincbarcikán a múlt évben összesen 47 kóbor ebet fogtak be, a helyzet a térségben viszonylag elfogadhatónak mondható. Nagyban múlik a lakosság hozzáállásán, hogy ez így is maradjon, sőt akár javuljon.

 

További híreink

Húsvéti látványajándék a Völgy parkban: művészi óriási tojások

Dátum: 2024. márc 29. 12:58

Kazincbarcika idén reformmódon ünnepli a húsvétot: március 31-én, vasárnap a Völgy parkban három óriás tojást festenek meg helyi művészek és közösségek. A 15:00 órakor kezdődő Tojásra fel! című esemény az ünnepi hangulat fokozásán túl a közösségépítést is szolgálja, így a programra mindenkit szeretettel vár a város.

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk