https://kolorline.hu/Felelős kutyatartás Kazincbarcikán is: kötelező ebnyilvántartás és oltás

Felelős kutyatartás Kazincbarcikán is: kötelező ebnyilvántartás és oltás

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hamarosan Kazincbarcikán is megkezdődik a kutyák veszettség elleni oltása, amit Magyarországon jogszabály tesz kötelezővé. A gazdák elsőként 4 hónapos korukig kötelesek beoltatni kedvencüket, majd 6 hónapon belül újra, és azt követően évente. A kutyatartók új kötelezettsége ettől az évtől az adatszolgáltatás az önkormányzat felé.

„A kutyatartás nemcsak arról szól, hogy valaki magához vesz egy aranyos kölyköt, amely onnantól kezdve alkalmazkodik a család életviteléhez, és kedves, szórakoztató társ lesz — hívta fel a figyelmet Kemény Beáta, a Borsod Állatvédő Alapítvány rudabányai telephelyének vezetője. A kutyatartás hatalmas felelősség, elköteleződés akár 10–15 évre, ezért tisztában kell lenni a szabályaival.”

A rudabányai telephelyvezető kiemelte: nagyon jó a kapcsolatuk Kazincbarcika Város Önkormányzatával és a rendészekkel is, akik nagyban segítik munkájukat: chipolvasásban, kóbor ebek befogásában.

„Az önkormányzat anyailag támogatja az alapítványunkat, de bármilyen segítséget kérhetünk tőlük, például karbantartókat a telepre — fogalmazott Kemény Beáta.” 

Jelenleg 58 kutya vár gazdára a Borsod Állatvédő Alapítvány rudabányai telephelyén. Az elárvult állatok átlagosan 45 napot töltenek a menhelyen, köztük a a Kazincbarcikán befogott kóbor ebek is, az önkormányzat és az alapítvány együttműködésének köszönhetően.


A kutyák 3 hónapos korában jöhet az első veszettség elleni oltás


A felelős kutyatartás fontosságát a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet csoportvezetője, Fodor Gábor is hangsúlyozta.

„Gondoskodni kell az állat testi, szellemi igényeiről, biztosítani kell az egészségügyi ellátását, beleértve a veszettség elleni védőoltás beadatását is. A kötelező eboltások hamarosan Kazincbarcikán is megkezdődnek az önkormányzat szervezésében. Ez a város több pontján lesz meghirdetve. Az elsőt a kutyák betöltött 3 hónapos kora után, 30 napon belül kell beadatni. Ennek egyik feltétele a chip előzetes beültetése. A beavatkozást végző állatorvos bejegyzi a kutyust az ebregiszterben, illetve kiállítja az oltási könyvét. Innentől kezdve 6 hónapon belül szükséges még egy veszettség elleni védőoltás, utána pedig évente egy - igazította útba a kutyatartókat Fodor Gábor." 

A csoportvezető az ebtartók másik új kötelezettségére, az önkormányzat felé tett adatszolgáltatásra is felhívta a figyelmet, amely a már korábban bejelentett kutyákra is kiterjed. Az ebnyilvántartó adatlap elérhető, és kitöltve benyújtható személyesen a rendészetnél vagy online, a rendészet honlapján. Az üres nyomtatvány akár a rendészet kollégáitól is beszerezhető. A beküldés postán is lehetséges. Fontos, hogy a lényeges változásokat is kötelező bejelenteni: például, ha megváltozott a kutya tartási helye vagy a tartó személye. 


Mit tegyen, aki kóbor kutyát lát?


Kazincbarcikán a közterületen látott kiszolgáltatott kutyákat a +36202820720-as telefonszámon lehet bejelenteni. Azzal, hogy Kazincbarcikán a múlt évben összesen 47 kóbor ebet fogtak be, a helyzet a térségben viszonylag elfogadhatónak mondható. Nagyban múlik a lakosság hozzáállásán, hogy ez így is maradjon, sőt akár javuljon.

 

További híreink

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Tudat(re)formáló óvodapedagógiai konferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 17. 09:01

A Covid-idők kényszerszünete után összesítésben harmadik alkalommal rendeztek városunkban óvodapedagógiai konferenciát a Kazincbarcika Összevont Óvodák. A rendezvényt tudattranszformáló, interaktív előadással koronázta meg Bagdi Bella pszichológus, a Boldogságóra szellemi anyja is.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk