https://kolorline.hu/Felelős kutyatartás Kazincbarcikán is: kötelező ebnyilvántartás és oltás

Felelős kutyatartás Kazincbarcikán is: kötelező ebnyilvántartás és oltás

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hamarosan Kazincbarcikán is megkezdődik a kutyák veszettség elleni oltása, amit Magyarországon jogszabály tesz kötelezővé. A gazdák elsőként 4 hónapos korukig kötelesek beoltatni kedvencüket, majd 6 hónapon belül újra, és azt követően évente. A kutyatartók új kötelezettsége ettől az évtől az adatszolgáltatás az önkormányzat felé.

„A kutyatartás nemcsak arról szól, hogy valaki magához vesz egy aranyos kölyköt, amely onnantól kezdve alkalmazkodik a család életviteléhez, és kedves, szórakoztató társ lesz — hívta fel a figyelmet Kemény Beáta, a Borsod Állatvédő Alapítvány rudabányai telephelyének vezetője. A kutyatartás hatalmas felelősség, elköteleződés akár 10–15 évre, ezért tisztában kell lenni a szabályaival.”

A rudabányai telephelyvezető kiemelte: nagyon jó a kapcsolatuk Kazincbarcika Város Önkormányzatával és a rendészekkel is, akik nagyban segítik munkájukat: chipolvasásban, kóbor ebek befogásában.

„Az önkormányzat anyailag támogatja az alapítványunkat, de bármilyen segítséget kérhetünk tőlük, például karbantartókat a telepre — fogalmazott Kemény Beáta.” 

Jelenleg 58 kutya vár gazdára a Borsod Állatvédő Alapítvány rudabányai telephelyén. Az elárvult állatok átlagosan 45 napot töltenek a menhelyen, köztük a a Kazincbarcikán befogott kóbor ebek is, az önkormányzat és az alapítvány együttműködésének köszönhetően.


A kutyák 3 hónapos korában jöhet az első veszettség elleni oltás


A felelős kutyatartás fontosságát a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet csoportvezetője, Fodor Gábor is hangsúlyozta.

„Gondoskodni kell az állat testi, szellemi igényeiről, biztosítani kell az egészségügyi ellátását, beleértve a veszettség elleni védőoltás beadatását is. A kötelező eboltások hamarosan Kazincbarcikán is megkezdődnek az önkormányzat szervezésében. Ez a város több pontján lesz meghirdetve. Az elsőt a kutyák betöltött 3 hónapos kora után, 30 napon belül kell beadatni. Ennek egyik feltétele a chip előzetes beültetése. A beavatkozást végző állatorvos bejegyzi a kutyust az ebregiszterben, illetve kiállítja az oltási könyvét. Innentől kezdve 6 hónapon belül szükséges még egy veszettség elleni védőoltás, utána pedig évente egy - igazította útba a kutyatartókat Fodor Gábor." 

A csoportvezető az ebtartók másik új kötelezettségére, az önkormányzat felé tett adatszolgáltatásra is felhívta a figyelmet, amely a már korábban bejelentett kutyákra is kiterjed. Az ebnyilvántartó adatlap elérhető, és kitöltve benyújtható személyesen a rendészetnél vagy online, a rendészet honlapján. Az üres nyomtatvány akár a rendészet kollégáitól is beszerezhető. A beküldés postán is lehetséges. Fontos, hogy a lényeges változásokat is kötelező bejelenteni: például, ha megváltozott a kutya tartási helye vagy a tartó személye. 


Mit tegyen, aki kóbor kutyát lát?


Kazincbarcikán a közterületen látott kiszolgáltatott kutyákat a +36202820720-as telefonszámon lehet bejelenteni. Azzal, hogy Kazincbarcikán a múlt évben összesen 47 kóbor ebet fogtak be, a helyzet a térségben viszonylag elfogadhatónak mondható. Nagyban múlik a lakosság hozzáállásán, hogy ez így is maradjon, sőt akár javuljon.

 

További híreink

Legó élményparadicsom Kazincbarcikán április 12-től 15-ig

Dátum: 2023. márc 26. 21:10

A legózás, sőt a legóművészet felsőfokából részesülhet Kazincbarcika és a környék lakossága április 12-től 15-ig. A Mezey István Művészeti Központ két szinten, 500 négyzetméteren ad otthont 4 napig a Kockabarátok közösség kiállításának és játszóházának. A különleges kisvásárral egybekötött esemény kezdőknek és haladóknak egyaránt szól. Nemcsak gyerekeknek lesz nagy élmény, de a 9 és 14 éves kor közöttieknek építőpályázatot is hirdetnek a szervezők.

Jól halad a 26-os elkerülő út építése

Dátum: 2023. márc 25. 20:06

Jó ütemben halad a Kazincbarcika-Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója. A kivitelező a mintegy 2 kilométeres útszakasz nyomvonalát építi át, annak burkolatát erősíti meg, kapcsolódva a 26-os elkerülő út északi végpontjához. A beruházás elemeként körforgalmi csomópont is épül, a felújítás a nyár végére készül el.

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Dátum: 2023. márc 24. 21:17

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

Szépkiejtési, vers- és prózamondó verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 23. 15:39

Mintegy 3 évtizedes múltra tekint vissza Kazincbarcikán a Szabó Zoltán szépkiejtési és a Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny. A COVID-időszak után idén ismét megrendezték az általános iskolás diákok megmérettetését, amelynek a Dózsa György Tagiskola adott otthont.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk