https://kolorline.hu/Felelős kutyatartás Kazincbarcikán is: kötelező ebnyilvántartás és oltás

Felelős kutyatartás Kazincbarcikán is: kötelező ebnyilvántartás és oltás

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hamarosan Kazincbarcikán is megkezdődik a kutyák veszettség elleni oltása, amit Magyarországon jogszabály tesz kötelezővé. A gazdák elsőként 4 hónapos korukig kötelesek beoltatni kedvencüket, majd 6 hónapon belül újra, és azt követően évente. A kutyatartók új kötelezettsége ettől az évtől az adatszolgáltatás az önkormányzat felé.

„A kutyatartás nemcsak arról szól, hogy valaki magához vesz egy aranyos kölyköt, amely onnantól kezdve alkalmazkodik a család életviteléhez, és kedves, szórakoztató társ lesz — hívta fel a figyelmet Kemény Beáta, a Borsod Állatvédő Alapítvány rudabányai telephelyének vezetője. A kutyatartás hatalmas felelősség, elköteleződés akár 10–15 évre, ezért tisztában kell lenni a szabályaival.”

A rudabányai telephelyvezető kiemelte: nagyon jó a kapcsolatuk Kazincbarcika Város Önkormányzatával és a rendészekkel is, akik nagyban segítik munkájukat: chipolvasásban, kóbor ebek befogásában.

„Az önkormányzat anyailag támogatja az alapítványunkat, de bármilyen segítséget kérhetünk tőlük, például karbantartókat a telepre — fogalmazott Kemény Beáta.” 

Jelenleg 58 kutya vár gazdára a Borsod Állatvédő Alapítvány rudabányai telephelyén. Az elárvult állatok átlagosan 45 napot töltenek a menhelyen, köztük a a Kazincbarcikán befogott kóbor ebek is, az önkormányzat és az alapítvány együttműködésének köszönhetően.


A kutyák 3 hónapos korában jöhet az első veszettség elleni oltás


A felelős kutyatartás fontosságát a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet csoportvezetője, Fodor Gábor is hangsúlyozta.

„Gondoskodni kell az állat testi, szellemi igényeiről, biztosítani kell az egészségügyi ellátását, beleértve a veszettség elleni védőoltás beadatását is. A kötelező eboltások hamarosan Kazincbarcikán is megkezdődnek az önkormányzat szervezésében. Ez a város több pontján lesz meghirdetve. Az elsőt a kutyák betöltött 3 hónapos kora után, 30 napon belül kell beadatni. Ennek egyik feltétele a chip előzetes beültetése. A beavatkozást végző állatorvos bejegyzi a kutyust az ebregiszterben, illetve kiállítja az oltási könyvét. Innentől kezdve 6 hónapon belül szükséges még egy veszettség elleni védőoltás, utána pedig évente egy - igazította útba a kutyatartókat Fodor Gábor." 

A csoportvezető az ebtartók másik új kötelezettségére, az önkormányzat felé tett adatszolgáltatásra is felhívta a figyelmet, amely a már korábban bejelentett kutyákra is kiterjed. Az ebnyilvántartó adatlap elérhető, és kitöltve benyújtható személyesen a rendészetnél vagy online, a rendészet honlapján. Az üres nyomtatvány akár a rendészet kollégáitól is beszerezhető. A beküldés postán is lehetséges. Fontos, hogy a lényeges változásokat is kötelező bejelenteni: például, ha megváltozott a kutya tartási helye vagy a tartó személye. 


Mit tegyen, aki kóbor kutyát lát?


Kazincbarcikán a közterületen látott kiszolgáltatott kutyákat a +36202820720-as telefonszámon lehet bejelenteni. Azzal, hogy Kazincbarcikán a múlt évben összesen 47 kóbor ebet fogtak be, a helyzet a térségben viszonylag elfogadhatónak mondható. Nagyban múlik a lakosság hozzáállásán, hogy ez így is maradjon, sőt akár javuljon.

 

További híreink

Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Dátum: 2023. nov 30. 19:00

Hamarosan több ütemben és lépésben megkezdődik Kazincbarcika egyik legfontosabb kulturális intézményének, az Egressy Béni Művelődési Központnak az energetikai korszerűsítése. A fejlesztés további célja az épület külső megjelenésének megújulása és új tartalommal felruházása is. A beruházás illeszkedik Kazincbarcika dinamikus és fenntartható fejlődéséhez.

December 3-tól újra fényárban úszik Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 30. 13:00

Hosszú napok óta serényen folynak a munkálatok a Barcika Parknál, hogy a karácsonyi időszakban egy év kényszerkimaradás után újra pompás díszkivilágítás gyönyörködtesse a városlakókat. Természetesen a visszatérő „fényes fogadtatáson” kívül más ütős programok is várják azokat, akik december 3-án ellátogatnak a Fő térre.

Eggyel több szelet kenyér, eggyel kevesebb pofon – Komárominé Nagy Mária, a gyermekek segítője

Dátum: 2023. nov 29. 19:00

Városunk önkormányzatától a szociális munka napján, 2023. november 12-én Kazincbarcika Város Szociális Ellátásáért kitüntető díjat kapott Komárominé Nagy Mária, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ intézményegység-vezetője 1990 óta ügyködik elszántan a szociális szférában. Évtizedeken keresztül számos gondviselő feladatkör felelős ellátásával érdemelte ki elismerését.

Újabb Arany Rózsa díjjal büszkélkedhet Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 29. 10:30

Arany Rózsa díjat nyert Kazincbarcika a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben; a város Váccal, Siklóssal, Pápával, Egerrel, Balatongyörökkel és Bajával együtt vehette át az elismerő címet az idén. A környezetszépítő verseny legmagasabb díját régiónként egy település kaphatja meg, az, amelyik évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújt a virágosításban, külön figyelemmel a fenntarthatóságra. Klimon István alpolgármester megköszönte a Barcika Park kertészeinek áldozatos munkáját, akik napról napra azon dolgoznak, hogy a város tiszta, zöld és virágos legyen.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika decemberi órarend

Irinyi János Tornacsarnok, Kazinczy Ferenc Tornacsarnok, Kazincbarcikai Fedett Uszoda

Adventtől újévig Kazincbarcikán 2023

Kazincbarcika, változó helyszínek

Gyertyagyújtás és karácsonyi gasztroterasz Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Gyermekkönyvtári napok Kazincbarcikán

Egressy Béni Városi Könyvtár

Mesés kalandozás a Mikulás-kisvonatával

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk