https://kolorline.hu/Március 21., a Down-szindróma világnapja

Március 21., a Down-szindróma világnapja

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcikán együtt ünnepelte a Down-szindróma világnapját a Csillagfürt EGYMI és a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Kincsem Napközije. Ahogyan a világ számos országában és településén, úgy az Építők úti intézményben is feltűnő színű és felemás zoknit húztak a lábukra a fogyatékkal élők, felhívva a figyelmet a Down-szindrómára.

Növelni a megértést, segíteni a Down-szindrómások hétköznapjait, hozzájárulni teljes értékű életükhöz. Ezzel a céllal gyűltek össze hétfőn a Kincsem Napközi lakói, akik meghívták magukhoz a Csillagfürt EGYMI fiataljait.

A Down-szindróma


Az 1960-as évek óta szülők, oktatók és szakemberek küzdenek azért, hogy a Down-szindrómások — lehetőségeikhez mérten — a társadalmon belül éljenek. A Down-szindróma világnapját 2006 óta ünnepeljük március 21-én. A hónapot és a napot úgy választották meg, hogy utaljon a 21-es triszómiára.

A 21-es kromoszóma triszómiája

A petesejt és a hímivarsejt is 23 kromoszómával rendelkezik, mindkettőben található egy-egy 21-es kromoszóma. A két sejt egyesülésekor egy 46 kromoszómás sejt jön létre, két 21-es kromoszómával.
A Down-szindróma egy olyan kromoszómális rendellenesség, melyben plusz egy 21-es kromoszóma része, vagy teljes egésze található, így gyakran a betegek testi sejtjeiben 47 kromoszóma lesz. Minél több testi sejt tartalmaz három 21-es kromoszómát, annál súlyosabb a betegség. Ez a 21-es kromoszóma triszómiája.


Méltósággal élni a társadalom elfogadott tagjaiként


A Kincsem Napközi a Down-szindróma világnapján egy kerek programmal ünnepelt. Volt játékos vetélkedő, gondolkodtató feladat, a fiatalok meséltek szülinapi történetet, rajzoltak, táncoltak és tenyereikkel készítettek tavaszi virágcsokrot. Az esemény részeként a Kincsem Napközi ellátottjai ünnepélyesen is barátaikká fogadták a Csillagfürt tanulóit. 

„A nap csúcspontja maga a Down-szindróma világnapjának jelképe volt: színes, felemás zoknijaikban rakták össze lábaikat a fiatalok, ezzel is felhívva a figyelmet a Down-szindrómára — fogalmazott Vargáné Ipacs Ildikó, a Kincsem Napközi intézményegység-vezetője.”

Kazincbarcikán a Kincsem Napközinek a Down-szindrómások mellett vannak autizmussal élő, gyenge vagy középsúlyos értelmi fogyatékos és halmozottan sérült ellátottjai is. A napközi 2014 óta működik Kazincbarcikán, azóta számos látványos megmozdulással hívták fel magukra a figyelmet. Céljuk, hogy biztosítsák fiataljaik számára a biztonságot, a megfelelő körülményeket, a külvilágot pedig megtanítsák elfogadni és befogadni a fogyatékkal élőket.


 

További híreink

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

Útlezárás a Csónakázó-tónál

Dátum: 2024. aug 07. 13:20

A Kolorfesztivál Csónakázó-tavi programjai miatt útlezárásra számítsanak a kiskertekbe közlekedők. A szervezők a kerttulajdonosok türelmét és megértését kérik.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

T. Danny

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Gitármuzsika 12 húron

Kazincbarcika, Felső-Barcikai Református Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk