https://kolorline.hu/Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

A pályázat az egyedi kerékpáros kezdeményezéseket, intézkedéseket és fejlesztéseket díjazza. Idén összesen 87 település indult a cím elnyeréséért, Kazincbarcika pedig város kategóriában került a 11 nyertes közé. 

A feltételek
 

A pályázatok értékelése során előnyt jelentett minden olyan elem megléte, amely a kerékpárosok életét, a kerékpározást segíti. Így például a meglévő kerékpárutak nagysága a településen és azon kívül, a kerékpártárolók és a fedett kerékpárbeállások száma, valamint, hogy a munkahelyek mennyire közelíthetőek meg kétkeréken.

Kazincbarcika és a kerékpárutak
 

A kazincbarcikai városvezetés mintegy 10 éve határozta el, hogy kerékpáros úthálózatot épít ki. Mostanra több mint 10 km utat használhatnak a biciklisek, de tavaly megkezdődött a Kazincbarcika-Bánréve közötti vonalon is a kerékpárút építése, amelynek első szakaszaként hamarosan Vadnáig lehet eljutni ezzel a közlekedési eszközzel. Így újabb 4-5 km-rel hosszabb kerékpárút könnyíti majd a biciklisek eljutását. Városunk az elmúlt évek során folyamatosan fejlődött a kerékpáros közlekedést segítő elemekkel, így egyre több intézménynél és játszótérnél található tároló, pihenő, ráadásul lakosságarányosan kimondottan jól állunk — ezt értékelték a pályázatok elbírálói is.


Kazincbarcika Kerékpárosbarát Település


A Kerékpárosbarát Település címet, az erről szóló oklevelet és táblát Zwillinger Fanni, a Barcika Art Nonprofit Kft. sportszervezője, és Kovács László, Kazincbarcika Város Önkormányzatának sporttanácsadója vette át ma a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézetben tartott ünnepélyes átadón. 

„Az elismerés egyben azt is jelenti városunk számára, hogy Kazincbarcika az ország egyik legélhetőbb települése a kerékpárral közlekedők számára. A pályázatot minden évben kiírják, de ismét nyerni csak akkor lehetséges, ha a korábbiakhoz képest újabb fejlesztések teszik magasabb szintűvé az adott városban a kerékpáros közlekedést. Ez nemcsak az út hosszában mérhető, hanem a mellette található kiszolgáló helyiségek, mint például szállás vagy büfé.”

Kovács László mindehhez azt is hozzátette, hogy nemcsak az infrastruktúra, hanem a tudatformálás is rendkívül fontos, mert ez segíti a kerékpáros közlekedés népszerűségének növelését. Ehhez rendszeres programok szervezésével is hozzájárul a város, amelyekben megjelenik a kerékpár is, mint közeledési eszköz. Ilyen volt tavaly például a Magyar Sport Napja, a terepbiciklizés, a bringapark megépítése vagy a Challenge Day programja.

A Kerékpárosbarát Település címet Kazincbarcika újabb egy évig viselheti a nyertes pályázatnak köszönhetően.


 

További híreink

Kolorfesztivál 2023 — zöld és zenés zendülés

Dátum: 2023. máj 29. 16:00

A 10. Kolorfesztivál sok zenei stílus ikonjainak koncertjeivel, és az eddigi legzöldebb környezettudatossággal várja az érdeklődőket. Idén, augusztus 1. és 20. között újra Kolorcity-színpaddá alakul Kazincbarcika belvárosa.

Kihívás napja 2023

Dátum: 2023. máj 29. 11:28

Kazincbarcika idén is csatlakozott a Kihívás napja országos programhoz. Városunk május 31-én napközben arra buzdít minden intézményt, céget és csoportot, hogy legalább 15 percet intenzíven sportoljanak. A csatlakozók azért mozognak majd, hogy Kolorcity idén saját kategóriájában elhozza az első helyet.

Újraindul a gyógyúszás az uszodában

Dátum: 2023. máj 28. 18:00

A nyári szünetben ismét gyógyúszáson lehet részt venni a Kazincbarcikai Fedett Uszodában.

Szalézi-nap

Dátum: 2023. máj 27. 18:00

Számos program várta az érdeklődőket a héten a Don Bosco Sportközpontban. Szerdán a Szalézi-gálának adott otthont az intézmény. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai és pedagógusai a reggeli ünnepi szentmise után a sportközpontban emlékeztek az iskola névadójára.

KolorTV élőben

Programajánló

Pedagógusnapi ünnepség Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

A Barcika Art 2023-as sokszínű gyerektáborai

Kazincbarcika

Sportlegendák relikviái II.

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Kul-túr kocsmatúra

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Kul-túr kocsmatúra

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk