https://kolorline.hu/Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

A pályázat az egyedi kerékpáros kezdeményezéseket, intézkedéseket és fejlesztéseket díjazza. Idén összesen 87 település indult a cím elnyeréséért, Kazincbarcika pedig város kategóriában került a 11 nyertes közé. 

A feltételek
 

A pályázatok értékelése során előnyt jelentett minden olyan elem megléte, amely a kerékpárosok életét, a kerékpározást segíti. Így például a meglévő kerékpárutak nagysága a településen és azon kívül, a kerékpártárolók és a fedett kerékpárbeállások száma, valamint, hogy a munkahelyek mennyire közelíthetőek meg kétkeréken.

Kazincbarcika és a kerékpárutak
 

A kazincbarcikai városvezetés mintegy 10 éve határozta el, hogy kerékpáros úthálózatot épít ki. Mostanra több mint 10 km utat használhatnak a biciklisek, de tavaly megkezdődött a Kazincbarcika-Bánréve közötti vonalon is a kerékpárút építése, amelynek első szakaszaként hamarosan Vadnáig lehet eljutni ezzel a közlekedési eszközzel. Így újabb 4-5 km-rel hosszabb kerékpárút könnyíti majd a biciklisek eljutását. Városunk az elmúlt évek során folyamatosan fejlődött a kerékpáros közlekedést segítő elemekkel, így egyre több intézménynél és játszótérnél található tároló, pihenő, ráadásul lakosságarányosan kimondottan jól állunk — ezt értékelték a pályázatok elbírálói is.


Kazincbarcika Kerékpárosbarát Település


A Kerékpárosbarát Település címet, az erről szóló oklevelet és táblát Zwillinger Fanni, a Barcika Art Nonprofit Kft. sportszervezője, és Kovács László, Kazincbarcika Város Önkormányzatának sporttanácsadója vette át ma a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézetben tartott ünnepélyes átadón. 

„Az elismerés egyben azt is jelenti városunk számára, hogy Kazincbarcika az ország egyik legélhetőbb települése a kerékpárral közlekedők számára. A pályázatot minden évben kiírják, de ismét nyerni csak akkor lehetséges, ha a korábbiakhoz képest újabb fejlesztések teszik magasabb szintűvé az adott városban a kerékpáros közlekedést. Ez nemcsak az út hosszában mérhető, hanem a mellette található kiszolgáló helyiségek, mint például szállás vagy büfé.”

Kovács László mindehhez azt is hozzátette, hogy nemcsak az infrastruktúra, hanem a tudatformálás is rendkívül fontos, mert ez segíti a kerékpáros közlekedés népszerűségének növelését. Ehhez rendszeres programok szervezésével is hozzájárul a város, amelyekben megjelenik a kerékpár is, mint közeledési eszköz. Ilyen volt tavaly például a Magyar Sport Napja, a terepbiciklizés, a bringapark megépítése vagy a Challenge Day programja.

A Kerékpárosbarát Település címet Kazincbarcika újabb egy évig viselheti a nyertes pályázatnak köszönhetően.


 

További híreink

A KolorFUND-dal a lakosság is nyer, nemcsak a vállalkozó

Dátum: 2024. márc 18. 12:52

A Kazincbarcika Város Önkormányzata által 2023-ban újraélesztett KolorFUND pályázatnak köszönhetően több helyi kis- és középvállalkozó jutott olyan vissza nem térítendő támogatáshoz, amelyet vállalkozása fejlesztésére fordíthatott. A 44 nyertes egyike a Kőkorszak Kert Kft.

Deákos diákok hagyták kézjegyüket a Mezeyben

Dátum: 2024. márc 17. 18:24

Telt ház előtt nyílt meg a Kézjegyek című kiállítás március 7-én a Mezey István Művészeti Központ emeletén. A látogatók az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola grafikus tanulóinak munkáiban április 10-ig gyönyörködhetnek.

Összetett március 15-i megemlékezés és műsor Kazincbarcikán

Dátum: 2024. márc 16. 17:38

Komplex „sokművészeti” műsorral és Rékasi Károly színművész ünnepi beszéd-felvonásaival tisztelgett Kazincbarcika az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt. A programok főleg a délutánra koncentrálódtak, így ráalkonyodott a koszorúzásba torkolló fáklyás felvonulásra. A város gyermekei viszont már délelőtt megkezdhették a kreatív tiszteletadást.

Az utak mellett a gyalogutak is új aszfaltréteget kapnak — útfelújítások Kazincbarcikán

Dátum: 2024. márc 15. 21:28

Az utak mellett a járdák is megújulnak a városban. Összesen 2 és fél kilométernyi útszakasz kap új aszfaltréteget Kazincbarcikán, mintegy 246 és fél millió forintból, ezzel párhuzamosan pedig elkezdődtek a járdafelújítások is. A munkagépek jelenleg a Május 1. úton dolgoznak gőzerővel.

KolorTV élőben

Programajánló

Nyílt nap az Angyalkert Görögkatolikus Óvodában

Angyalkert Görögkatolikus Óvoda

Pro: Értelem és Érzelem - 25. Internet Fiesta

Egressy Béni Városi Könyvtár

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk