https://kolorline.hu/A végéhez közelít a távfűtési szezon

A végéhez közelít a távfűtési szezon

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcikán az országos átlaghoz képest kiemelten sok, körülbelül 8000 távfűtéses ingatlan található. A távhőtörvény szerint a szolgáltatónak szeptember 15. és május 15. között kell rendelkezésre állnia. Hogy mikor induljon és mikor álljon le a fűtés ezen időszakon belül, azt a társasházközösség dönti el. Kazincbarcikán az intézményekben úgynevezett jelleggörbe alapján, míg a távfűtéses lakásokban a külső hőmérséklet alakulásának függvényében fűtenek.

Kazincbarcikára is megérkezett a tavasz, bár ez a hét még tartogat meglepetéseket a hőmérsékletet illetően. Napközben sokszor már 10 fok felé kúszik a hőmérő higanyszála, de éjszakánként sem süllyed jelentősen fagypont alá.

Kazincbarcikán jelentős számú, mintegy 8000 ingatlan tartozik a távfűtéses rendszerhez, amely magas szintű komfortot biztosít a lakók vagy az intézmények számára. A szeptember 15. és május 15. közötti fűtési szezonban a Barcika Szolg Kft. biztosítja az ingatlanokban a meleget. 


A távfűtés akkor áll le, ha a napi átlaghőmérséklet 3 egymást követő napon meghaladja a 12 fokot, vagy 1 napon a 14 fokot. Ezen kívül a társasházközösség képviselője külön is kérheti a fűtés leállítását. A közintézményeknél jelleggörbe alapján van beállítva a fűtés szabályozása, vagyis például ha az óvodából már hazamentek a gyerekek, akkor alacsonyabb hőfokon működik a rendszer, és csak akkorra éri el ismét a kellő hőfokot, amikor megérkeznek az óvodások az intézménybe.

A Barcika Szolg Kft. ugyanígy figyel a hétvégére is, tehát hétvégén is hasonló metodika szerint működik a rendszer, illetve hogyha nagyobb kiesések vannak, például egy téli szünet vagy egy tavaszi szünet.

Dr. Kovács László, a Barcika Szolg Kft. ügyvezetője a Kolorline-nak azt is elmondta, hogy Kazincbarcikán 122 hőközpont működik távfelügyelettel, így pontos ismereteik vannak minden pillanatban arról, hogyan működik a rendszer. 

A központjaink úgy vannak beállítva, hogy a külső hőmérséklet alapján szabályozzák az épületekben a fűtést. Ez praktikusan azt jelenti, hogy amikor nappal emelkedik a külső hőmérséklet, akkor egyre gyengül a fűtés, ezért lehet az, hogy a lakók napközben, amikor napos, jó idő van, és adott esetben kint már 15-16 fok, akkor azt tapasztalják, hogy langyos a radiátor, nem pedig meleg.

A távfűtést biztosító melegvíz keringetése 18 fokos külső hőmérsékletnél áll le, ám amint süllyedni kezd a hőmérséklet, újraindul a rendszer. A Barcika Szolg Kft. ügyvezetője azt is hangsúlyozta, hogy a hőszolgáltató társaság a városban lefektetett távhővezetékekért és a hőközpontokért felel, onnantól pedig a társasházak felelőssége a rendszer. Vagyis, ha valaki saját otthonában nem szakszerűen végzi vagy végezteti el a fűtés korszerűsítését, és az leálláshoz vagy problémához vezet, azt az adott társasházközösségnek kell megoldania.


 

További híreink

Környezetfejlesztő közösségi nap a Herbolyai-tavaknál

Dátum: 2024. máj 20. 14:23

Hasznos társasági összejövetellel: bográcsozással, koccintással és építő munkával telt a nap május 18-án a Herbolyai II-es tónál. A parkbútorok és a horgászállások karbantartásán vagy festésén túl főmozzanatként két filagóriát és horgászlépcsőket alakított ki a közösség Klimon István alpolgármester és Láda Róbert hivatásos halőr vezényletével az egyre kedveltebb szabadidős területen.

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk