https://kolorline.hu/A végéhez közelít a távfűtési szezon

A végéhez közelít a távfűtési szezon

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcikán az országos átlaghoz képest kiemelten sok, körülbelül 8000 távfűtéses ingatlan található. A távhőtörvény szerint a szolgáltatónak szeptember 15. és május 15. között kell rendelkezésre állnia. Hogy mikor induljon és mikor álljon le a fűtés ezen időszakon belül, azt a társasházközösség dönti el. Kazincbarcikán az intézményekben úgynevezett jelleggörbe alapján, míg a távfűtéses lakásokban a külső hőmérséklet alakulásának függvényében fűtenek.

Kazincbarcikára is megérkezett a tavasz, bár ez a hét még tartogat meglepetéseket a hőmérsékletet illetően. Napközben sokszor már 10 fok felé kúszik a hőmérő higanyszála, de éjszakánként sem süllyed jelentősen fagypont alá.

Kazincbarcikán jelentős számú, mintegy 8000 ingatlan tartozik a távfűtéses rendszerhez, amely magas szintű komfortot biztosít a lakók vagy az intézmények számára. A szeptember 15. és május 15. közötti fűtési szezonban a Barcika Szolg Kft. biztosítja az ingatlanokban a meleget. 


A távfűtés akkor áll le, ha a napi átlaghőmérséklet 3 egymást követő napon meghaladja a 12 fokot, vagy 1 napon a 14 fokot. Ezen kívül a társasházközösség képviselője külön is kérheti a fűtés leállítását. A közintézményeknél jelleggörbe alapján van beállítva a fűtés szabályozása, vagyis például ha az óvodából már hazamentek a gyerekek, akkor alacsonyabb hőfokon működik a rendszer, és csak akkorra éri el ismét a kellő hőfokot, amikor megérkeznek az óvodások az intézménybe.

A Barcika Szolg Kft. ugyanígy figyel a hétvégére is, tehát hétvégén is hasonló metodika szerint működik a rendszer, illetve hogyha nagyobb kiesések vannak, például egy téli szünet vagy egy tavaszi szünet.

Dr. Kovács László, a Barcika Szolg Kft. ügyvezetője a Kolorline-nak azt is elmondta, hogy Kazincbarcikán 122 hőközpont működik távfelügyelettel, így pontos ismereteik vannak minden pillanatban arról, hogyan működik a rendszer. 

A központjaink úgy vannak beállítva, hogy a külső hőmérséklet alapján szabályozzák az épületekben a fűtést. Ez praktikusan azt jelenti, hogy amikor nappal emelkedik a külső hőmérséklet, akkor egyre gyengül a fűtés, ezért lehet az, hogy a lakók napközben, amikor napos, jó idő van, és adott esetben kint már 15-16 fok, akkor azt tapasztalják, hogy langyos a radiátor, nem pedig meleg.

A távfűtést biztosító melegvíz keringetése 18 fokos külső hőmérsékletnél áll le, ám amint süllyedni kezd a hőmérséklet, újraindul a rendszer. A Barcika Szolg Kft. ügyvezetője azt is hangsúlyozta, hogy a hőszolgáltató társaság a városban lefektetett távhővezetékekért és a hőközpontokért felel, onnantól pedig a társasházak felelőssége a rendszer. Vagyis, ha valaki saját otthonában nem szakszerűen végzi vagy végezteti el a fűtés korszerűsítését, és az leálláshoz vagy problémához vezet, azt az adott társasházközösségnek kell megoldania.


 

További híreink

Kolorfesztivál 2023 — zöld és zenés zendülés

Dátum: 2023. máj 29. 16:00

A 10. Kolorfesztivál sok zenei stílus ikonjainak koncertjeivel, és az eddigi legzöldebb környezettudatossággal várja az érdeklődőket. Idén, augusztus 1. és 20. között újra Kolorcity-színpaddá alakul Kazincbarcika belvárosa.

Kihívás napja 2023

Dátum: 2023. máj 29. 11:28

Kazincbarcika idén is csatlakozott a Kihívás napja országos programhoz. Városunk május 31-én napközben arra buzdít minden intézményt, céget és csoportot, hogy legalább 15 percet intenzíven sportoljanak. A csatlakozók azért mozognak majd, hogy Kolorcity idén saját kategóriájában elhozza az első helyet.

Újraindul a gyógyúszás az uszodában

Dátum: 2023. máj 28. 18:00

A nyári szünetben ismét gyógyúszáson lehet részt venni a Kazincbarcikai Fedett Uszodában.

Szalézi-nap

Dátum: 2023. máj 27. 18:00

Számos program várta az érdeklődőket a héten a Don Bosco Sportközpontban. Szerdán a Szalézi-gálának adott otthont az intézmény. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai és pedagógusai a reggeli ünnepi szentmise után a sportközpontban emlékeztek az iskola névadójára.

KolorTV élőben

Programajánló

Pedagógusnapi ünnepség Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

A Barcika Art 2023-as sokszínű gyerektáborai

Kazincbarcika

Sportlegendák relikviái II.

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Kul-túr kocsmatúra

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Kul-túr kocsmatúra

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk