https://kolorline.hu/Sakk opera — ősbemutató Kerek Gábor szerző művéből a Kodályban

Sakk opera — ősbemutató Kerek Gábor szerző művéből a Kodályban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Példaértékű feladatot teljesített a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője. Kerek Gábor nem kevesebbre vállalkozott, mint arra, hogy ír egy operát, amelyet a tantestület pedagógusai és növendékei adnak majd elő. A Sakk operácska ősbemutatóját április 12-én tartották a művészeti iskolában, Kazincbarcikán. Az előadást önök teljes hosszában megtekinthetik április 18-án, 18:00 órai kezdettel a KolorTV műsorán, valamint televíziónk Facebook oldalán és YouTube-csatornáján is.

Meglepő témát választott a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola vezetője egy most született operához. Kerek Gábor, aki maga is szereti a sakkot, úgy döntött tavaly januárban, hogy ír erről egy darabot. Egy éves alkotói munka után, a mű idén januárra készült el, a próbák pedig februártól indultak.

Azért operácska, mert mindössze 1 órás az előadás, amelyben megtalálhatóak reneszánsz, barokk és kortárs elemek, latinos vagy éppen jazzes stílussal keveredve. A darab főszerepét Maklári-Nagy Tamara kapta, az intézmény magánénektanára, aki amellett, hogy nagy rajongója a szerző munkásságának, megtiszteltetésnek vette a felkérést.

„Nagyon izgultam az elején, hiszen soha nem énekeltem operaszerepet. Az első pillanattól kezdve kíváncsi voltam, hogy milyen lesz a hangulat, de Kerek Gábornak, illetve a kollégáknak köszönhetően nagyon oldott volt a légkör. Néha volt még olyan a legelején, hogy nehezebben indult, vagy volt egy rossz belépés vagy rossz hangot énekeltem, akkor természetesen mindig mindenki segített és segítőkész volt — mesélte a felkészülés idején megélt élményeit Maklári-Nagy Tamara, a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola magánénektanára.”


A darab szereplői sakkbábuk, a főszereplő pedig maga a királynő, aki kicsit kényeskedő, és a történet szerint fáj a lába.

A darab jelentős számú szereplőt mozgatott meg. A tanári kar 11 tagja és a szerző, valamint táncosként 9 diák kapott lehetőséget tehetsége bemutatására. 

„A Sakk operában kevés, mindösszesen 6 hangszer van. Ez azt is jelenti, hogy a zenészeknek nagyon sok játszanivalójuk van, nagyon sokmindent kellett megtanulniuk, de nehezek a szólamok is. Hál’ Istennek a legutolsó főpróba után, amit az iskolában tartottunk, úgy jöttünk el, hogy ez már nagyon jó — idézte fel az premier előtti nap történéseit Kerek Gábor intézményvezető, az operácska szerzője.”


Kerek Gábor Sakk című operáját hatalmas sikerrel, teltház előtt mutatták be, a közönség pedig vastapssal jutalmazta az előadást. Az egyfelvonásos darabot a tervek szerint máshol is bemutatják majd.

Az előadást önök teljes hosszában megtekinthetik április 18-án, 18:00 órai kezdettel a KolorTV műsorán, valamint televíziónk Facebook oldalán és YouTube-csatornáján is.


 

További híreink

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

Útlezárás a Csónakázó-tónál

Dátum: 2024. aug 07. 13:20

A Kolorfesztivál Csónakázó-tavi programjai miatt útlezárásra számítsanak a kiskertekbe közlekedők. A szervezők a kerttulajdonosok türelmét és megértését kérik.

KolorTV élőben

Programajánló

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

T. Danny

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Gitármuzsika 12 húron

Kazincbarcika, Felső-Barcikai Református Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Alma Együttes

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk