https://kolorline.hu/Születésnapja alkalmából koszorúzással emlékeztek Egressy Bénire

Születésnapja alkalmából koszorúzással emlékeztek Egressy Bénire

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Egressy Béni születésének 209. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak  a város, valamint a civil szervezetek és intézmények képviselői a Fő téren. A résztvevők néma főhajtással és koszorúzással tisztelegtek a zeneszerző és színműíró életműve előtt.

Egressy Béni zeneszerző, író, színész 209 éve született Galambos Benjámin néven. Ő volt Petőfi Sándor verseinek első megzenésítője, és számos népies műdal szerzője. Legnagyobb sikerét Vörösmarty Mihály: Szózat című versének megzenésítésével aratta. Foglalkozott színművek, operaszövegek írásával és fordításával is. Egressy írta a Bátori Mária, és az 1844-ben bemutatott Hunyadi László című operák szövegkönyvét, amelyek zenéjét Erkel Ferenc szerezte. Katona József drámáját, a Bánk bánt is átdolgozta, és az opera szövegét nem sokkal halála előtt átadta Erkelnek. Részt vett az 1848-49-es szabadságharcban. 1849 szeptemberében honvéd főhadnagyként ott volt a komáromi vár védői között. Itt írta a Klapka-indulót. A szabadságharc leverése után Klapka György menlevelével szabadult, és visszatért a színpadra. Magyarra fordított 50-nél több színdarabot és 19 operaszöveget. 

Kéziratainak egy részét és a színdarabok, operaelőadások plakátjait az Országos Széchenyi Könyvtárban őrzik, melyekből néhány másolatot kapott a kazincbarcikai Egressy Béni Városi Könyvtár az 1970-es években.

Kazincbarcika város lakói büszkék leghíresebb szülöttükre, és nagy hangsúlyt fektetnek kultusza ápolására.

Az Egressy mellszobornál Pétervári György és Pásztor László önkormányzati képviselő mellett koszorúzással tisztelgett emléke előtt az Egressy Béni Városi Könyvtár, a Kazincbarcikai Református Egyházközség és a Barcika Art Nonprofit Kft. is.

 

További híreink

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

Útlezárás a Csónakázó-tónál

Dátum: 2024. aug 07. 13:20

A Kolorfesztivál Csónakázó-tavi programjai miatt útlezárásra számítsanak a kiskertekbe közlekedők. A szervezők a kerttulajdonosok türelmét és megértését kérik.

KolorTV élőben

Programajánló

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

T. Danny

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Gitármuzsika 12 húron

Kazincbarcika, Felső-Barcikai Református Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Alma Együttes

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk