https://kolorline.hu/Változtak Kazincbarcikán a szociális és gyermekjóléti ellátások térítési díjai

Változtak Kazincbarcikán a szociális és gyermekjóléti ellátások térítési díjai

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete március végén döntött a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások, valamint a gyermekvédelmi és gyermekjóléti ellátások térítési díjairól. Miután az elmúlt időszakban drasztikusan emelkedtek az energiaárak, az infláció az egekbe szökött, az alapanyagok költségei pedig elszálltak, így meg kellett hoznia ezt a kényszerű döntést a testület tagjainak. A megemelt díjak még így sem fedezik a valós költségeket, vagyis az önkormányzatnak jelentős összeggel kell azt kiegészítenie. Azonban Klimon István alpolgármester bejelentette, hogy amennyiben a város helyzete a jövőben lehetővé teszi, akkor ezeken a díjakon — a helyi adókhoz hasonlóan — csökkenteni fognak.

Elkerülhetetlenné vált Kazincbarcikán a térítési díjak emelése. Ez a város által működtetett intézményeket érinti, azaz mind az idősellátásban, mind a gyermekjóléti ellátásban (tehát a bölcsődékben) április 1-jétől magasabb összeget kell fizetni a szolgáltatásért. Egy-egy ellátás 3 lábon áll: az állami normatív támogatásból, ami több mint 10 éve nem változott semmit, a térítési díjból, valamint az önkormányzati hozzájárulásból.

Az ellátó intézmények működésének 2 fő kiadása a munkatársak bér- és járulékköltsége, illetve az intézmény működtetése, beleértve a rezsit és az alapanyagok árait. Ezek drasztikus mértékű drágulása tette szükségessé a térítésidíj-emelést — hangsúlyozta István Zsolt, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ igazgatója.

„Két év kihagyást követően tavaly év végén egy 30 százalékos emelést voltunk kénytelenek meglépni, ám még ez is kevésnek bizonyult a kiadások részbeni fedezéséhez, annyira elszabadultak az árak mindenféle tekintetben. Ezúttal egy körülbelül 40 százalékos drágulásról született döntés, de továbbra is figyelembe vesszük majd a szociális rászorultság mértékét.”

Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatások térítési díjai továbbra is sávosan lesznek megállapítva.



 

A táblázatban jól látható, hogy Kazincbarcikán hogyan alakulnak a különböző ellátások költségei. Például az idősellátásban a 100-120 ezer forintos térítési díjhoz az állam 60 ezer, míg az önkormányzat 200 ezer forintot tesz hozzá. A bölcsődei ellátásért pedig a szülők 10 ezer Ft-ot, plusz étkezési díjat fizetnek, amelyet az állam és az önkormányzat is 30-30 ezer forinttal egészít ki — ezt a város alpolgármestere közölte. Klimon István azt is hozzátette, hogy bár nem jellemző, de Kazincbarcika Város Önkormányzata fontolóra fogja venni a térítési díj csökkentését, ha kedvezően alakulnak a gazdasági mutatók.

„Abban az esetben, ha az önkormányzat előnyösebb helyzetbe kerül a jövőben, akkor ugyanúgy, mint a helyi adóknál, a szociális térítési díjaknál is meglépjük azt, hogy csökkentjük a díjakat. Ez egy egészen új megközelítés minden tekintetben, hiszen ilyen döntéseket általában kevesen hoznak meg, így ritkán hallunk ilyen híreket napjainkban — fogalmazott Klimon István.”

Vagyis amennyiben a város költségvetése azt lehetővé teszi, akkor ahogyan korábban a helyi adók mértékét, úgy a térítési díjakat is csökkenteni fogja Kazincbarcika Város Önkormányzata.

További híreink

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

Útlezárás a Csónakázó-tónál

Dátum: 2024. aug 07. 13:20

A Kolorfesztivál Csónakázó-tavi programjai miatt útlezárásra számítsanak a kiskertekbe közlekedők. A szervezők a kerttulajdonosok türelmét és megértését kérik.

KolorTV élőben

Programajánló

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

T. Danny

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Gitármuzsika 12 húron

Kazincbarcika, Felső-Barcikai Református Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Alma Együttes

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk