https://kolorline.hu/Ülésezett Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete

Ülésezett Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete legutóbbi ülésén módosította a települési támogatás keretében nyújtott szociális ellátásokhoz kapcsolódó jövedelemhatárokat. A döntést a bekövetkezett kedvezőtlen gazdasági helyzet indokolta, hiszen az infláció minden szempontból rendkívüli terhet jelent a családoknak. A módosított jövedelemhatárok többfajta támogatást is érintenek, így még több kazincbarcikai család kaphat segítséget az önkormányzattól.

Elismerés

A képviselő-testület csütörtöki ülése díjátadással vette kezdetét. Kazincbarcika Város Közbiztonságáért kitüntető elismerést vett át a közbiztonságért nyújtott kiemelkedő munkájáért Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke.KSZSZK-beszámoló

A városatyák 22 napirendet tárgyaltak. Első napirendi pontként a képviselő-testület tudomásul vette a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ 2022-es gyermekjóléti feladatok ellátásáról szóló beszámolóját. Az adott szociális területen dolgozóknak megköszönték a város gyermekjóléti ellátásában kifejtett odaadó munkájukat. A 2023/2024-es nevelési évben a Kazincbarcikai Összevont Óvodák Nefelejcs Tagóvodájának csoportjában engedélyezték a maximális csoportlétszám túllépését, ezzel párhuzamosan a Mesevár Tagóvoda szükségcsoportja szünetelni fog. 

Zárszámadás

Az ülés egyik legfontosabb napirendi pontja az önkormányzat 2022-es zárszámadása volt. A 2022-es költségvetés 22,7 milliárdos bevétele 24,1 milliárdra módosult, és 16,1 milliárd forintos kiadás mellett 7,9 milliárdos maradvánnyal zárt. A képviselők a teljesülésnek megfelelően módosították az idei költségvetési rendeletet is. 

Pogány István képviselő a számadatokat látva azt kérdezte a javaslatot beterjesztőtől, hogy az eredeti előirányzat alul volt-e tervezve vagy a teljesítésnek más oka volt.

„Polgármester úr a biztonságos tervezést tekintette a legfontosabb szempontnak, és így tett az osztályvezető asszony is. Ennek alapján a költségvetés elfogadása és a zárszámadásának, a beszámolónak az elfogadása rendben volt. Sok sikert a város működéséhez — értékelt Pogány István önkormányzati képviselő.”Kazincbarcika Város Önkormányzata — Szitka Péter polgármester irányításával — 2022-ben is felelősen és takarékosan gazdálkodott, így további fontos fejlesztések kezdődhetnek el és valósulhatnak meg idén városunkban. A teljesség igénye nélkül: műfüves pálya épül majd az Ádám Jenő és a Dózsa György Tagiskolákban, felújítások zajlanak majd a Varázskert Bölcsődében és a Kincsem Napköziben, várhatóan újabb házfalakra kerülhetnek falfestmények, és energetikai korszerűsítés indul az Egressy Béni Művelődési Központban.

Szitka Péter városvezető hangsúlyozta: Kazincbarcika kiegyensúlyozott működtetésének alapja az, hogy egy olyan költségvetése legyen, amely elejétől a végéig megvalósítható, még akkor is, hogyha a külső hatások épp nem kedvezőek. 

„Én nagyon örültem annak, hogy szinte a teljes képviselő-testület elismeréssel nyugtázta azt, hogy a tavalyi évben városunk hogyan gazdálkodott. Ismertek azok a feladatok, amelyek előttünk állnak, tehát hogy hol vannak nehézségek, kihívások, hol van olyan, ahol beruházásokkal, fejlesztésekkel az itt élőket segíteni kell a városban, és ismertek azok a dolgok is, amelyek sikerként könyvelhetők el az elmúlt évekre visszatekintve — fogalmazott Szitka Péter polgármester.”A városvezető szerint a gazdasági recesszióban mérhető számok tükrében már most látszik, hogy nehezebb év előtt állunk, mint az előzőek. De az önkormányzat a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a kötelezően ellátandó feladatokat maradéktalanul tudja teljesíteni, és azokat a stratégiai elképzeléseket, fejlesztéseket, beruházásokat, amelyeket pályázatokból — akár uniós pályázaton keresztül vagy kormányzati támogatásból — megvalósulnak a városban, megfelelőképpen le tudja vezényelni. 

Települési támogatás

A magas infláció miatt a családok megélhetési kiadásai drasztikusan emelkedtek az utóbbi időben, ezért a grémium módosította a települési támogatás keretében nyújtott szociális ellátásokhoz kapcsolódó jövedelemhatárokat. Ennek köszönhetően még több kazincbarcikai család kaphat segítséget az önkormányzattól. A testület döntése értelmében emelkedik az egy főre jutó jövedelemhatár mértéke a beiskolázással, az adósságkezeléssel, a lakhatással, a rendkívüli települési támogatással, a gyógyszerkiadással, valamint a nyelvvizsga megszerzésével összefüggésben. Vagyis könnyebben juthatnak önkormányzati támogatáshoz azok a kazincbarcikaiak, akik arra rászorulnak létfenntartásuk, esetleg váratlan élethelyzeteik megoldásához. A támogatások részleteiről később bővebben is beszámolunk majd. 

Döntés született arról is, hogy a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői, valamint a közszolgálati jogviszonyban álló ügykezelői számára új juttatási formát vezetnek be: a gyermektáborozási támogatást, melynek mértéke bruttó 30 ezer forint. Az összeget a Polgármesteri Hivatal azon dolgozói vehetik igénybe, akiknek 7-14 év közötti gyermeke táborban vesz részt.

Egyéb napirendi pontok

Ülésén elfogadta a testület a Volánbusz 2022-es helyi közszolgáltatási tevékenységéről szóló beszámolóját, és döntött a társaság bevételekkel nem fedezett, indokolt költségeinek megfizetéséről. 

A grémium tagjai jóváhagyták a  Bűnmegelőzési, Vagyonvédelmi Alapítvány múlt évi működéséről szóló beszámolóját, egyúttal köszönetüket fejezték ki a kuratórium elnökének és munkatársainak a városban a bűnmegelőzés területén kifejtett áldozatos tevékenységükért. 

A képviselők támogatták a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagiskoláját érintő átszervezést, amelyet az évfolyamok számának csökkentése és a tagintézmény telephellyé válása indokolt. 

Megállapodás született arról is, hogy az ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. által az önkormányzatnak fizetendő  használati és bérleti díjat – nettó 90 millió Ft+ ÁFA-t – ivóvízközmű és szennyvízközmű-fejlesztésekre használják fel.  

Több más pénzügyi vonatkozású előterjesztésről, illetve a városi kitüntető díjak odaítélésére vonatkozó javaslatokról zárt ülésen döntött a képviselő-testület.

További híreink

Kolorfesztivál 2023 — zöld és zenés zendülés

Dátum: 2023. máj 29. 16:00

A 10. Kolorfesztivál sok zenei stílus ikonjainak koncertjeivel, és az eddigi legzöldebb környezettudatossággal várja az érdeklődőket. Idén, augusztus 1. és 20. között újra Kolorcity-színpaddá alakul Kazincbarcika belvárosa.

Kihívás napja 2023

Dátum: 2023. máj 29. 11:28

Kazincbarcika idén is csatlakozott a Kihívás napja országos programhoz. Városunk május 31-én napközben arra buzdít minden intézményt, céget és csoportot, hogy legalább 15 percet intenzíven sportoljanak. A csatlakozók azért mozognak majd, hogy Kolorcity idén saját kategóriájában elhozza az első helyet.

Újraindul a gyógyúszás az uszodában

Dátum: 2023. máj 28. 18:00

A nyári szünetben ismét gyógyúszáson lehet részt venni a Kazincbarcikai Fedett Uszodában.

Szalézi-nap

Dátum: 2023. máj 27. 18:00

Számos program várta az érdeklődőket a héten a Don Bosco Sportközpontban. Szerdán a Szalézi-gálának adott otthont az intézmény. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai és pedagógusai a reggeli ünnepi szentmise után a sportközpontban emlékeztek az iskola névadójára.

KolorTV élőben

Programajánló

Pedagógusnapi ünnepség Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

A Barcika Art 2023-as sokszínű gyerektáborai

Kazincbarcika

Sportlegendák relikviái II.

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Kul-túr kocsmatúra

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Kul-túr kocsmatúra

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk