https://kolorline.hu/Ülésezett Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete

Ülésezett Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete legutóbbi ülésén módosította a települési támogatás keretében nyújtott szociális ellátásokhoz kapcsolódó jövedelemhatárokat. A döntést a bekövetkezett kedvezőtlen gazdasági helyzet indokolta, hiszen az infláció minden szempontból rendkívüli terhet jelent a családoknak. A módosított jövedelemhatárok többfajta támogatást is érintenek, így még több kazincbarcikai család kaphat segítséget az önkormányzattól.

Elismerés

A képviselő-testület csütörtöki ülése díjátadással vette kezdetét. Kazincbarcika Város Közbiztonságáért kitüntető elismerést vett át a közbiztonságért nyújtott kiemelkedő munkájáért Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke.



KSZSZK-beszámoló

A városatyák 22 napirendet tárgyaltak. Első napirendi pontként a képviselő-testület tudomásul vette a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ 2022-es gyermekjóléti feladatok ellátásáról szóló beszámolóját. Az adott szociális területen dolgozóknak megköszönték a város gyermekjóléti ellátásában kifejtett odaadó munkájukat. A 2023/2024-es nevelési évben a Kazincbarcikai Összevont Óvodák Nefelejcs Tagóvodájának csoportjában engedélyezték a maximális csoportlétszám túllépését, ezzel párhuzamosan a Mesevár Tagóvoda szükségcsoportja szünetelni fog. 

Zárszámadás

Az ülés egyik legfontosabb napirendi pontja az önkormányzat 2022-es zárszámadása volt. A 2022-es költségvetés 22,7 milliárdos bevétele 24,1 milliárdra módosult, és 16,1 milliárd forintos kiadás mellett 7,9 milliárdos maradvánnyal zárt. A képviselők a teljesülésnek megfelelően módosították az idei költségvetési rendeletet is. 

Pogány István képviselő a számadatokat látva azt kérdezte a javaslatot beterjesztőtől, hogy az eredeti előirányzat alul volt-e tervezve vagy a teljesítésnek más oka volt.

„Polgármester úr a biztonságos tervezést tekintette a legfontosabb szempontnak, és így tett az osztályvezető asszony is. Ennek alapján a költségvetés elfogadása és a zárszámadásának, a beszámolónak az elfogadása rendben volt. Sok sikert a város működéséhez — értékelt Pogány István önkormányzati képviselő.”



Kazincbarcika Város Önkormányzata — Szitka Péter polgármester irányításával — 2022-ben is felelősen és takarékosan gazdálkodott, így további fontos fejlesztések kezdődhetnek el és valósulhatnak meg idén városunkban. A teljesség igénye nélkül: műfüves pálya épül majd az Ádám Jenő és a Dózsa György Tagiskolákban, felújítások zajlanak majd a Varázskert Bölcsődében és a Kincsem Napköziben, várhatóan újabb házfalakra kerülhetnek falfestmények, és energetikai korszerűsítés indul az Egressy Béni Művelődési Központban.

Szitka Péter városvezető hangsúlyozta: Kazincbarcika kiegyensúlyozott működtetésének alapja az, hogy egy olyan költségvetése legyen, amely elejétől a végéig megvalósítható, még akkor is, hogyha a külső hatások épp nem kedvezőek. 

„Én nagyon örültem annak, hogy szinte a teljes képviselő-testület elismeréssel nyugtázta azt, hogy a tavalyi évben városunk hogyan gazdálkodott. Ismertek azok a feladatok, amelyek előttünk állnak, tehát hogy hol vannak nehézségek, kihívások, hol van olyan, ahol beruházásokkal, fejlesztésekkel az itt élőket segíteni kell a városban, és ismertek azok a dolgok is, amelyek sikerként könyvelhetők el az elmúlt évekre visszatekintve — fogalmazott Szitka Péter polgármester.”



A városvezető szerint a gazdasági recesszióban mérhető számok tükrében már most látszik, hogy nehezebb év előtt állunk, mint az előzőek. De az önkormányzat a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a kötelezően ellátandó feladatokat maradéktalanul tudja teljesíteni, és azokat a stratégiai elképzeléseket, fejlesztéseket, beruházásokat, amelyeket pályázatokból — akár uniós pályázaton keresztül vagy kormányzati támogatásból — megvalósulnak a városban, megfelelőképpen le tudja vezényelni. 

Települési támogatás

A magas infláció miatt a családok megélhetési kiadásai drasztikusan emelkedtek az utóbbi időben, ezért a grémium módosította a települési támogatás keretében nyújtott szociális ellátásokhoz kapcsolódó jövedelemhatárokat. Ennek köszönhetően még több kazincbarcikai család kaphat segítséget az önkormányzattól. A testület döntése értelmében emelkedik az egy főre jutó jövedelemhatár mértéke a beiskolázással, az adósságkezeléssel, a lakhatással, a rendkívüli települési támogatással, a gyógyszerkiadással, valamint a nyelvvizsga megszerzésével összefüggésben. Vagyis könnyebben juthatnak önkormányzati támogatáshoz azok a kazincbarcikaiak, akik arra rászorulnak létfenntartásuk, esetleg váratlan élethelyzeteik megoldásához. A támogatások részleteiről később bővebben is beszámolunk majd. 

Döntés született arról is, hogy a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői, valamint a közszolgálati jogviszonyban álló ügykezelői számára új juttatási formát vezetnek be: a gyermektáborozási támogatást, melynek mértéke bruttó 30 ezer forint. Az összeget a Polgármesteri Hivatal azon dolgozói vehetik igénybe, akiknek 7-14 év közötti gyermeke táborban vesz részt.

Egyéb napirendi pontok

Ülésén elfogadta a testület a Volánbusz 2022-es helyi közszolgáltatási tevékenységéről szóló beszámolóját, és döntött a társaság bevételekkel nem fedezett, indokolt költségeinek megfizetéséről. 

A grémium tagjai jóváhagyták a  Bűnmegelőzési, Vagyonvédelmi Alapítvány múlt évi működéséről szóló beszámolóját, egyúttal köszönetüket fejezték ki a kuratórium elnökének és munkatársainak a városban a bűnmegelőzés területén kifejtett áldozatos tevékenységükért. 

A képviselők támogatták a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagiskoláját érintő átszervezést, amelyet az évfolyamok számának csökkentése és a tagintézmény telephellyé válása indokolt. 

Megállapodás született arról is, hogy az ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. által az önkormányzatnak fizetendő  használati és bérleti díjat – nettó 90 millió Ft+ ÁFA-t – ivóvízközmű és szennyvízközmű-fejlesztésekre használják fel.  

Több más pénzügyi vonatkozású előterjesztésről, illetve a városi kitüntető díjak odaítélésére vonatkozó javaslatokról zárt ülésen döntött a képviselő-testület.

További híreink

Nyílt hét a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézményében

Dátum: 2024. ápr 20. 07:03

Előadások, szakmai programok és nyílt foglalkozások keretében a szülőknek és a szakmai partnereknek mutatkozott be a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye. Egy héten keresztül számos tehetséggondozó és felzárkóztató programot tekinthettek meg az érdeklődők.

Bejárás a Vízi komplexumban — a város vezetői látogatták meg az épülő létesítményt

Dátum: 2024. ápr 19. 23:31

Az elmúlt héten Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete, a térség országgyűlési képviselője és a hivatal vezetői kaptak meghívást, hogy bejárják az épülő Vízi komplexumot, miután zárul a beruházás első üteme és kezdődik a második. A látogatást követően most szombaton a lakosság számára is megnyílik a lehetőség egy hasonló programon való részvételre. Az érdeklődés akkora, hogy az első nap nyilvános túráira a helyek pillanatok alatt beteltek.

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

KolorTV élőben

Programajánló

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk