https://kolorline.hu/Június 12-től változik a 26-os főúton a körforgalom építése miatt a forgalmi rend

Június 12-től változik a 26-os főúton a körforgalom építése miatt a forgalmi rend

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hétfőtől csak egy kazincbarcikai tereléssel közlekedhetnek az autósok Bánréve irányából Miskolc felé, a 26-os számú főúton. Aki csak teheti, július végéig kerülje a 26-os főút használatát az épülő körforgalomnál, akinek pedig muszáj utaznia, az torlódásra, dugóra és várhatóan sokkal hosszabb menetidőre számítson. Az útlezárás ily módon történő megvalósítását a Magyar Közút Nonprofit Zrt. engedélyezte az állami beruházást megvalósító cégnek.

Június 12-én, várhatóan a délelőtti óráktól lezárják a 26-os számú főút Bánréve irányából Miskolc felé tartó szakaszát. A Bánréve felől közlekedőket leterelik a most kiépített Jószerencsét úti, új útszakaszra, ahonnan az Irinyi út-Szent Flórián tér felé juthatnak vissza a 26-os főútra.

Ugyanezt az útvonalat használhatják azok is, akik Kazincbarcikáról Múcsony irányába szeretnének közlekedni, mivel a főútról — közvetlenül — nem lehet majd balra kanyarodni a benzinkútnál. Múcsonyból a MOL-kútnál lévő csomópontban egyaránt lehet majd közlekedni Bánréve, illetve Miskolc irányába, ebben a csomópontban a jelzőlámpás irányítás megszűnik.

A Kazincbarcikáról Miskolc felé haladók számára jelentős változás, hogy az oroszlános körforgalom irányából közlekedve a Jószerencsét út - Irinyi út kereszteződésében elsőbbséget kell majd adni a Bánréve felől, szemben érkező autósoknak. Vagyis a következő szűk 2 hónapban kerülni kell a rutinból vezetést városunkban.

A Miskolc felől érkezők továbbra is a 26-os főúton haladhatnak Bánréve irányába, a Miskolc-Kazincbarcika útvonalon közlekedők pedig a mára már megszokott útvonalakon: a Szent Flórián térnél lekanyarodva, az újkazinci tereknél, a Mikszáth Kálmán utcán, illetve az Egressy Béni úton is eljuthatnak el Kazincbarcikára.

A forgalmirend-változás oka, hogy újabb szakaszához érkezett a 260-as elkerülő úti projekt Kazincbarcikán, a 26-os Miskolc-Bánréve főút és a 2606-os Kazincbarcika-Múcsony összekötő út csomópontjában. Az ehhez kapcsolódó forgalmirend-változást a Magyar Közút hagyta jóvá az állami beruházást megvalósító cégnek.

A várható rendkívül nagy forgalomterhelés miatt, amely Kazincbarcikát érinti, július végéig dugókra, torlódásra és jelentősen hosszabb utazási időre számíthatnak a Kazincbarcikán élők és dolgozók. Mint azt Klimon István alpolgármestertől megtudtuk: korábban a városvezetés többször is egyeztetett a kivitelező Strabag, valamint a Magyar Közút képviselőivel a kivitelezés menetéről annak érdekében, hogy folyamatosan működő, élhetőbb közlekedési rendet fogadjanak el az átmeneti időszakokra, ám a két cég azon az állásponton volt, hogy jelen esetben a változtatásokra nincs lehetőség. Sajnos nem támogatták az alpolgármester azon egyetlen alternatív javaslatát sem, hogy például a Bánréve-Miskolc irányban közlekedőket akár a már elkészült körforgalmi íven engedjék tovább.

„A kivitelező álláspontja szerint bár fog torlódást okozni az elképzelésük, de az nem lesz elviselhetetlen. Ugyanakkor mi attól tartunk, hogy mind a kazincbarcikaiak, mind a Bánréve felől Miskolc irányába közlekedők jelentős fennakadásokra számíthatnak, hiszen adott esetben az Irinyi úttól akár az oroszlános körforgalomig okozhat visszatorlódást, hogy a Kazincbarcikáról távozóknak elsőbbséget kell majd adniuk az Ózdról érkezőknek, illetve a felsőbb szakaszokon a 26-osra kihajtókat is visszaterelik a Jószerencsét-Irinyi úti csomópontba.”

Klimon István alpolgármester szerint akár arra is lehet számítani, hogy a hétfő délelőtti lezárása a 26-osnak rendkívüli torlódást fog okozni, ami a délutáni időszakban, 14:00 és 17:00 óra között csúcsosodhat majd ki, és az azt követő napokon reggel 6-7 órától jelentős lesz a torlódás. 

„Talán kevésbé rossz megoldás lett volna, hogyha ebbe a csomópontba jelzőlámpa kerül, de ezt a kivitelező csak akkor hajlandó megfontolni, amennyiben beigazolódik a városvezetői félelmünk — fogalmazott Klimon István.”

Kazincbarcika Város Önkormányzatának vezetése azt kéri az autósoktól, hogy fokozottan és figyelmesen közlekedjenek, lehetőség szerint extra türelemmel, és bíznak abban, hogyha beigazolódnak a félelmek, akkor mind a kivitelező, mind a Magyar Közút változtat a jelenlegi ideiglenes forgalmi renddel kapcsolatos álláspontján.


 

További híreink

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.