https://kolorline.hu/Támogatások Kazincbarcikán — segít az önkormányzat a családoknak

Támogatások Kazincbarcikán — segít az önkormányzat a családoknak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A magas infláció miatt a családok megélhetési kiadásai drasztikusan emelkedtek az utóbbi időben, ezért Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete legutóbbi ülésén módosította a települési támogatás keretében nyújtott szociális ellátásokhoz kapcsolódó jövedelemhatárokat. Ennek köszönhetően még több kazincbarcikai család kaphat segítséget az önkormányzattól.

A testület döntése értelmében emelkedik az egy főre jutó jövedelemhatár mértéke a beiskolázással, az adósságkezeléssel, a lakhatással, a rendkívüli települési támogatással, a gyógyszerkiadással, valamint a nyelvvizsga megszerzésével összefüggésben. Vagyis könnyebben juthatnak önkormányzati támogatáshoz azok a kazincbarcikaiak, akik arra rászorulnak létfenntartásuk, esetleg váratlan élethelyzeteik megoldásához.

„A jövedelemhatárok megemelésénél azt kell kiemelni, hogy mindenki örül annak, hogy növekszik az átlagjövedelem, növekszik a nyugdíjminimum. Viszont a szociális jogszabályokban ezeknek a kompenzációja nem történik meg, ezért egyre többen esnek ki abból a kosárból, akik igénybe vehetik ezeket a támogatásokat. Ezért döntöttünk amellett, hogy gyakorlatilag megemeljük a jövedelemhatárokat — hangsúlyozta Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere a döntés kapcsán.”

Az alpolgármester hozzátette: széles skálán mozog Kazincbarcikán a szociális támogatási rendszer. A temetési hozzájárulás vagy a lakásfenntartási támogatás segítség lehet azoknak, akik alacsony jövedelmi helyzetben vannak, és nehezen tudják fizetni rezsiszámláikat. De a beiskolázási támogatás és a gyermekétkeztetési hozzájárulás is olyan lehetőség, amely a kazincbarcikaiak mindennapos megélhetéséhez nyújt segítséget a város részéről.

„Gyakorlatilag nem is a nyugdíjminimumhoz, hanem a szociális vetítési alaphoz kötöttük azokat a támogatásokat, amiket igénybe lehet venni. Ettől azt reméljük, hogy a jövőben még többen fogják tudni igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat — fogalmazott az alpolgármester.”

A támogatások köre és az ahhoz kapcsolódó dokumentációk már megtalálhatóak ITT, az alábbi nyomtatványok kikeresésével: 

➢ Kérelem — Beiskolázás, nyelvvizsga megszerzésének támogatására (Szociális Csoport) 
➢ Kérelem — Adósságkezelési támogatás megállapítására (Szociális Csoport)
➢ Kérelem — Gyógyszerkiadással összefüggő települési támogatás megállapítására (Szociális Csoport)
➢ Kérelem — Lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viseléséhez nyújtott rendelet települési támogatás megállapítására (Szociális Csoport)
➢ Kérelem — Rendkívüli települési támogatás megállapítására (Szociális Csoport)
➢ Kérelem — A polgármester által nyújtott rendkívüli települési támogatás megállapítására (Szociális Csoport)
➢ Kérelem — Rendkívüli települési támogatás megállapítása megemelkedett energiaár, tűzifa támogatására (Szociális Csoport)

Kazincbarcika Város Önkormányzatának szociális támogatásai így változtak (a következő ellátásokhoz kapcsolódóan) a jövedelemhatárok tekintetében:

Beiskolázási támogatás — 2 fős család esetén 240 ezer Ft, 3 fős családnál 295 ezer Ft, 4 vagy többfős család esetén 345 ezer Ft a jövedelemhatár.
A kérelem benyújtásának ideje: augusztus 21. és november 15. között.

Nyelvvizsga-támogatás — 2 fős család esetén 240 ezer Ft, 3 fős családnál 295 ezer Ft, 4 vagy többfős család esetén 345 ezer Ft a jövedelemhatár.
A nyelvvizsga megszerzésétől számított 1 éven belül igényelhető.

Rendszeres lakhatási támogatás — 1 fős háztartás esetén 180 ezer Ft, 2 fős háztartásnál 240 ezer Ft, 3 főnél 295 ezer Ft, 4 vagy többfős háztartásban 345 ezer Ft a jövedelemhatár.
A rendszeres lakhatási támogatás esetében a jövedelemhatár emelése jelentős mértékben érinti az egyedülállókat, akik sokkal szélesebb rétegben tudják ezt a támogatást igénybe venni Kazincbarcika Város Önkormányzatának ilyen mértékű emelésről szóló döntésével.
A lakhatási támogatás havi összege 5 ezer Ft, 6 havi időtartamra, amely több alkalommal is kérelmezhető.

Adósságkezelési támogatás (távhő, lakbér és közös költség fizetésére kérhető) — egyedülálló esetén 135 ezer Ft, család esetében 90 ezer Ft/fő a jövedelemhatár.

Gyógyszerkiadási támogatás (legalább 7500 Ft rendszeres gyógyszerköltség mellett igényelhető) — egyedülálló esetén 100 ezer Ft, család esetén 80 ezer Ft/fő a jövedelemhatár.

Rendkívüli települési támogatás (létfenntartással küzdők számára, gyermekek jogán adható juttatásként, halálesetnél, vagy rendkívüli helyzetben) — egyedülálló esetén 60 ezer Ft, család esetén 53 ezer Ft/fő a jövedelemhatár.

A módosított rendeletek kihirdetésre kerültek, így június 1-jétől igényelhetőek is a támogatások Kazincbarcika Város Önkormányzatától. 

További híreink

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.