https://kolorline.hu/Kolorakadémia — a klímaalkalmazkodás és egyéni lehetőségei

Kolorakadémia — a klímaalkalmazkodás és egyéni lehetőségei

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A klímaalkalmazkodás és egyéni lehetőségei címmel előadások várták a kazincbarcikai érdeklődőket a Kolorakadémia legújabb programján, a Mezey István Művészeti Központban. Több előadó tolmácsolásában számos téma is előkerült, és mindegyik közös pontja volt, hogy a klímaváltozás miatt szükséges intézkedések fontosságát hangsúlyozták.

Fiatalok és idősebbek egy helyen, egy célért. Több generációt is képes volt megszólítani az az előadás-sorozat, amely a klímaváltozás elleni küzdelmet hirdeti Kazincbarcikán, a Life-program keretében.

Lapos Ágnes előadásában hangsúlyozta, egyre többen vannak, akik tenni szeretnének a klímaváltozás ellen, de még mindig szép számmal vannak a kifogásokat keresők is. A hitetlenkedők vagy a technikai megoldásokban bízók az utóbbi kategóriába tartoznak, miként azok is, akik tehetetlennek érzik magukat ebben a témában.

„A harmadik kategória, az is ugyanolyan veszélyes, mint az első kettő. Ez az, amikor valaki azt érzi, hogy világvége van, és nem tud tenni a dolog ellen. Az egyén úgy gondolja, hogy innentől kezdve hátradől, a saját életét úgy éli, hogy az jó legyen, de ennél többet nem tesz, mert azt mondja, hogy a világot nem tudja megmenteni — fogalmazott Lapos Ágnes, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ munkatársa.”

A Life-projekt keretében megvalósult Kolorakadémia kiemelten foglalkozott az egyéni alkalmazkodás lehetőségeivel, amelyet konkrét példákon keresztül ismertetett Rőczei Norbert, a KÖVET Egyesület szakértője. De a program elemeként a jelenlévők interaktív előadáson is részt vehettek, ahol kicsit beszélgetősebb formában igyekeztek az előadók ráirányítani a figyelmet a téma fontosságára. Rőczei Norbert hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy közvetlenül is eljuttathassák a barcikai emberekhez a klímaváltozás jelentőségét, és az ehhez való alkalmazkodás fontosságát. Erre kiváló a Life-projekt. 

„A LIFE-CLIMCOOP projekt veleje az volt, hogy létrejöjjön egy stratégiai dokumentum, ami meghatározza a következő időszakban, hogy hogyan alkalmazkodik Kazincbarcika és a BorsodChem. Ez már önmagában is egy nagyon egyedülálló dolog, annyira, hogy nem is nagyon tudunk ilyet EU-kontinens szinten sem, hogy egy város vagy egy vállalat közös stratégiát hoz létre. Pedig ez elég logikus lenne, hiszen egymásra vannak utalva, egy helyen működnek. Ha például a városban meleg van, akkor a BorsodChemben is meleg van. Egyszóval miért ne használják ki közös erőforrásaikat? — tette fel a kérdést a szakértő.”

A konkrét intézkedések közül kiemelkedő a BorsodChem területén elindult fásítási program, a Tardona-patak vízgyűjtőjén előkészítés alatt álló rönkgátak, amelyekkel a villámárvizeket lehet megfékezni, valamint az ülepítőtavaknál megépült madármegfigyelő-torony, amely bárki számára elérhető, és ahol olyan madarakat lehet látni az évnek ezen szakaszában is, ami teljesen ritkaságszámba megy.

Fotó: A Kolorakadémián készült rajz

 

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.