https://kolorline.hu/Ünnepélyesen átadták a BorsodChem IV-es telepét és új termelőegységeit

Ünnepélyesen átadták a BorsodChem IV-es telepét és új termelőegységeit

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A BorsodChem Zrt. ünnepélyes keretek között, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében átadta a társaság együttesen mintegy 400 millió euróból megvalósult IV-es telepét és üzemeit.

A 40 hektáron elhelyezkedő barnamezős beruházás keretében megvalósult új ipartelep kialakítása 5 évvel ezelőtt indult azzal a céllal, hogy teljes körű vegyipari infrastruktúrát biztosítson a vegyipari vállalat újonnan létesítendő termelőegységei számára. A pénteki ünnepségen az új IV-es telep kiemelt, termelőkapacitás-építő beruházása, az Anilin-projekt került átadásra. Ennek keretében az új telepen létesített MNB, illetve anilin termelőegységből álló üzemcsoport a BorsodChem vezértermékét, az MDI termeléshez szükséges fő alapanyagot állítja elő helyben.

A beruházást az Európai Bizottság jóváhagyása alapján a Magyar Kormány korábban 44,5 millió euró értékű adókedvezménnyel támogatta.

Mindkét üzemegység a ma világszinten elérhető legjobb technológiát alkalmazza, ami biztosítja a környezet kiemelt védelmét, a kiváló termékminőséget, a magas üzembiztonságot és a költséghatékonyságot. 

A IV-es telepen a megvalósult üzemek, továbbá a társaság kapacitásnövelő beruházásainak eredményeként növekvő hő- és villamosenergia-igény kiszolgálására egy új, a cég saját kapacitását megduplázó, második 50 MW villamos teljesítményű erőművet is átadtak. A létesítmény a megnövekedett energiaszükséglet kielégítése mellett a BC energiapiaci kitettségének csökkentésében is meghatározó jelentőségű.

Kruppa László, a BorsodChem vezérigazgatója ünnepi beszédében kiemelte az új ipartelep és a 4 nagy beruházás megvalósulása kapcsán, hogy az erőmű a jelenleg elérhető legmagasabb hatékonysággal használja fel a földgázt villamosenergia és hő előállítására. Ennek kiemelkedő jelentősége éppen az utóbbi időben tapasztalható, amikor látható, mennyire fontos a saját, biztonságos és megfizethető energiaellátás.

„A komplex beruházás amellett, hogy a korábbi ellátáshoz képest versenyképesebben biztosítja a szükséges mennyiséget, környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő. Számításunk szerint csak a szállítási út elkerülésével éves szinten 14 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától óvjuk meg a természetet” — fogalmazott a vezérigazgató.


A helyi anilingyártás létrehozásával a BorsodChem az eddigi kínai importot váltja ki, jelentősen csökkentve ezáltal az alapanyag-szállítás okozta környezeti terhelést. 

A már korábban átadott üzemekkel együtt 5 év alatt 420 fővel nőtt a BorsodChem munkavállalóinak létszáma, és további bővülés várható.

A BorsodChem és Kazincbarcika kapcsolata évtizedek óta példásan jó — ezt Szitka Péter polgármester hangsúlyozta a Kolorline kérdésére. A városvezető szerint a közös célokat folyamatosan meg tudják fogalmazni. 

„Ez a város szempontjából az egyik legfontosabb, hiszen az itt élők foglalkoztatása és jövője szempontjából a BorsodChem-Wanhua cégcsoport stratégiai partner és stratégiai pont. Az új IV-es ipartelep és az új termelőegység avatása egy újabb mérföldkövet jelent a cég és a város életében, hiszen ahogyan a cég vezérigazgatója is fogalmazott, ez csak a kezdet. A város szempontjából, foglalkoztatás vonatkozásában ez kiemelt jelentőséggel bír. Városvezetőként bízom abban, hogy ez az együttműködés a város és a BC életében a következő időszakban is példásan szoros marad. Mi legalábbis ezt az elképzelést fogjuk támogatni a jövőben is” — nyilatkozta Kazincbarcika polgármestere.


Demeter Zoltán országgyűlési képviselő az ünnepségen azt hangsúlyozta, hogy a beruházások tovább erősítik a vállalat pozícióját, ugyanakkor hozzájárulnak a régió gazdasági növekedéséhez. A politikus szerint az új munkavállalók nemcsak a vállalat sikerét segíthetik elő, hanem helyi üzletek, szolgáltatások és a közösségi infrastruktúra fejlődéséhez is hozzájárulnak. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ünnepi beszédében kiemelte: azok az évek, amelyek Kazincbarcikán és környékén a BorsodChem átfogó, nagy és jelentős beruházás-sorozatával teltek, a világgazdaságra is komoly hatással voltak. Amíg 2010-ben az EU a világ GDP-jéhez 22%-kal járult hozzá, Kína pedig 8%-kal, addig ma az EU-nak 17%, Kínának pedig 18% a hozzájárulása. Ezek az adatok, valamint a világon zajló beruházások többségében keleti forrásokból történő megvalósulásai is azt jelzik, hogy Kína gazdasági szerepe megkerülhetetlen és kritikus fontosságú világszinten. A miniszter hangsúlyozta: idén is a kínaiak alkotják a legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, a 2 ország közötti kereskedelmi forgalom pedig rekordot döntve tavaly elérte a 13 milliárd dollárt. 

„Az új gyárteleppel a Wanhua és annak magyarországi vállalata, a BorsodChem jelentős mértékben növeli versenyképességét, a nemzetközi piacokon betöltött szerepét és exportképességét. Kiemelendő, hogy a BorsodChem úgy növeli most kapacitásait, úgy adja át az új gyár telepét, hogy közben a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről is be tud számolni. Magyarország esetében ez az elmúlt évek egyik legfontosabb vívmánya. A BorsodChem nagymértékben járul hozzá a térség versenyképességének növeléséhez az oktatási programokon keresztül is, a vegyipari vállalat részvétele a duális szakképzési programban, valamint hozzájárulása a vegyészmérnöki egyetemi képzés megindításához itt, Kazincbarcikán, egyértelműen kritikus fontossággal bír” — emelte ki Szijjártó Péter.


A miniszter szerint a BorsodChem működése a magyar vegyipar szempontjából is jelentős. Ezt mutatja, hogy a BorsodChem folyamatos fejlesztései nélkül ma nem mondhatnánk el azt, hogy a magyar vegyipar átütötte a 10 ezer milliárd forintos álomhatárt.

„A BorsodChem beruházása, a Wanhua és Magyarország együttműködése egy újabb világos jel arra, hogy Magyarország és Kína kétoldalú kapcsolatai dinamikusan fejlődnek. Ez az egyik biztosíték arra, hogy Magyarország nélkülözhetetlen szerepet töltsön be az Európai Unió jövőbeni versenyképességének és gazdasági növekedésének garantálásában. Hiszen az európai gazdaság jövőjét alapvetően meghatározó elektromos autóipar, és annak vegyipari háttere egy erőteljes európai kínai együttműködésen nyugszik. Ha ez az együttműködés nincs, akkor Európa gazdasági teljesítménye a jövőben rendkívüli károkat fog szenvedni” — hangsúlyozta Szijjártó Péter. 

Az ünnepségen adták át a 90 ezer tonna éves kapacitású, az eredeti telephelyen megépült tömény salétromsav-üzemet is. A társaság másik meghatározó termékének, a poliuretán lágyhabok fő alapanyagának, a TDI termeléséhez szükséges nyersanyagot előállító egység megvalósítását hazánk kormánya több mint 1,3 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatással segítette.


 

További híreink

Új, modern buszmegállókkal és mutatós hulladékgyűjtőkkel szépül tovább Kazincbarcika

Dátum: 2024. ápr 29. 17:00

Kolorcity jól mutató és tiszta városi környezetét legújabban 19 modern buszmegálló és új hulladékgyűjtő edényzetek csinosítják tovább. Az önkormányzat a lakosság igényeinek figyelembevételével törekszik a városon belüli életminőség javítása.

Környezetvédelem és fenntarthatóság – játékosan és színesen

Dátum: 2024. ápr 29. 15:02

A Föld napján interaktív kiállítással lepték meg az iskolás és óvodás korosztályt a Mezey István Művészeti Központban. A tárlat a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet színesen és nagyon sok hasznos információval.

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

KolorTV élőben

Programajánló

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Fitt Barcika május

Kazincbarcika

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk