https://kolorline.hu/Kertészkedés és közösségépítés: elkészültek az első közösségi kertek Kazincbarcikán

Kertészkedés és közösségépítés: elkészültek az első közösségi kertek Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Elkészültek az első közösségi kertek Kazincbarcikán, amit a Májusi 1. út és az Építők útja közötti tereken, valamint az Ifjúmunkás téren alakítottak ki. A zöld kezdeményezés a szociális célú városrehabilitációs program részeként valósult meg.

A közösségi kertek létesítése nem újkeletű dolog. A világ számos pontján hosszú évek óta létezik ez a fajta szerveződés. A világméretű program működik többek között Ausztráliában, Csehországban, Japánban, Spanyolországban, Taiwanon, az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban is. 

Közösségi élmény, fenntarthatóság, friss gyümölcsök, zöldségek, illatos és hasznos fűszernövények a város szívében – ezt kínálja a  közösségi kertészkedés, ami júliustól Kazincbarcikán is elérhető a környéken élők, valamint a helyi civil csoportok számára. A közösségi kertként szolgáló magaságyások a Májusi 1. út és az Építők útja közötti tereken, valamint az Ifjúmunkás téren várják a kertészkedni vágyókat. 

Az akcióterületen élő lakosok, közösségben ezen kis kerteket tudják gondozni, művelni, meg tudnak ismerkedni ezekkel a növényi kultúrákkal. Bízunk benne — mivel ezen növényeknek a nagy része évelő —, hogy az elkövetkező években olyan jellegű kertbarát közösségek tudnak kialakulni, amelyek a szabadidő hasznos eltöltésén túl közösségformálást, illetve együtt gondolkodást segítő tevékenységet tudnak létrehozni, alkotni és még ezen közösségi kertek további fejlesztését, fejlődését is elő tudják segíteni — hangsúlyozta Bukó Géza, a terület önkormányzati képviselője.


A közösségi kertek parcelláinak kiosztása pályázat útján történik majd, melyre az önkormányzat azon lakók jelentkezését várja, akik felelősségteljesen és lelkiismeretesen gondoznák a rájuk bízott kertrészt. Bukó Géza hozzátette: a közösségi kertek első gazdái nem maradnak segítség nélkül. A parcellák hasznosítását a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ fogja koordinálni, a biogazdálkodással kapcsolatban pedig a Barcika Park Nonprofit Kft. ad szakmai tanácsokat. A kertecskékhez szerszámos épület és néhány pad is tartozik, ahol a kertek gondozása után akár jókat beszélgethetnek a lakók. 

A város vezetése elkötelezett abban, hogy minél több zöld fejlesztés valósuljon meg Kazincbarcika lakótelepein. Ezzel szebbé, otthonosabbá téve az itt élők környezetét. A kezdeményezés a szociális célú városrehabilitációs program részeként valósult meg.

A projekt fizikai megvalósítása 2019-ben indult. Útfelújítás történt a Hámán Kató úton, illetve a Béke téren, 16 darab lakást újított fel a Barcika Szolg Kft., valamint a projekt keretében játszótér rekonstrukció és zöldfelület rekonstrukció is megvalósult — fogalmazott dr. Juhász Hajnalka, a Barcika Projekt Kft. ügyvezetője. 

A beruházásokat Kazincbarcika Város Önkormányzata a Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával, a mintegy 225 millió forintos támogatási keretösszeg egy részének felhasználásával valósította meg.


 

További híreink

A mentőket ünnepelték Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 10. 15:06

Magyarországon a mentők „születésnapja” május 10., mivel 1887-ben ezen a napon kezdte meg működését a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület. A jeles nap alkalmából Kazincbarcikán is elismerésben részesültek az életmentésben élenjáró mentők.

Tour de Hongrie — ismét megmutatta magát Kazincbarcika

Dátum: 2024. máj 09. 17:21

A Tour de Hongrie kerékpáros verseny második szakaszának befutója Kazincbarcika volt. A napot a brit Mark Cavendish nyerte, magára öltve a sárga trikót.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 08. 22:33

Közlekedési információkkal és autóbusz-menetrend frissítéssel! Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Haltelepítés és horgászati tilalom tavainkon

Dátum: 2024. máj 08. 17:17

Haltelepítés lesz május 9-én, csütörtökön tavainkon. Ezért péntek reggelig horgászati tilalom lesz érvényben a Csónakázó-tavon és a Herbolyai-tavakon.

KolorTV élőben

Programajánló

Játszóeszköz-avatók Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk