https://kolorline.hu/Munkába álltak a diákok — augusztus végéig segítik a városi intézmények munkáját

Munkába álltak a diákok — augusztus végéig segítik a városi intézmények munkáját

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Két hónap alatt több mint 100 diáknak nyílik lehetősége Kazincbarcikán arra, hogy nyári munkát vállaljon az önkormányzatnál, illetve intézményeinél, vállalatainál. Július 3-án mintegy 50 fiatal kezdett dolgozni a számára kijelölt helyszínen. 1,5 hét tapasztalata azt mutatja, hogy jól beilleszkedtek és megtalálták a helyüket, a feladatukat.

Idén is jelentős volt a túljelentkezés a diákmunkára. Több mint 200-an szerettek volna munkát vállalni, és ez 111 fiatalnak sikerült.

Kazincbarcika Város Önkormányzata még júniusban hirdette meg a programot, amelyet akkor Szitka Péter polgármester jelentett be. A városvezető hangsúlyozta: Kazincbarcika számára kiemelt jelentősége van a programnak, hiszen a jövő leendő munkavállalói ismerkedhetnek meg lakóhelyükön a közigazgatással, az önkormányzat, illetve intézményeinek és vállalatainak működésével. A polgármester úgy látja, ha jó tapasztalatokat szereznek a fiatalok, talán tanulmányaik befejeztével visszatérnek Kazincbarcikára, hogy itt telepedjenek le, itt alapítsanak családot.

A diákok 1-1 hónap munkával bruttó 116 ezer Ft jövedelemre tesznek szert. Ez számukra zsebpénz, a városnak pedig egy lehetőség, hogy a fiatalok megismerjék a különböző intézményekben folyó munkát. A diákmunkán résztvevők több önkormányzati vállalatnál, a Polgármesteri Hivatalban, valamint a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központban segítik a munkát.

„Jelenleg 10 diákunk van: 2 fiú a fűnyírási, kerti munkálatokban, kerítésfestésben segédkezik, a többiek lányok. Ők a család- és gyermekjóléti központban leltároznak és rendet raknak, valamint a házi segítségnyújtásban vesznek részt. Ez utóbbiban 5 lány délelőtt 11 órától az időseknek segít az ebédkihordásban” — ismertette a KSZSZK-ban folyó munka részleteit Szabóné Zsuponyó Ágnes, az központ igazgatóhelyettese. 


A fiatalok nagy terhet vesznek le a munkatársak válláról, hiszen a házi segítségnyújtás és a karbantartás folyamatos, így a nyári szabadságolások csak helyettesítéssel oldhatóak meg. A diákok persze nemcsak a KSZSZK-nál dolgoznak, hanem több önkormányzati intézményben, többféle munkakört is ellátnak a nyáron.

„A szellemi munkakörökben dolgozó fiataljaink táblázatkezelésben és iratrendezésben segítenek, tehát adminisztrációs feladatokat látnak el, a fizikai területeken tevékenykedők pedig a kerítésfestéstől a parkgondozáson át az időseknek való ebéd kiszállításáig vesznek részt a napi munkában. De ugyanígy feladatot vállalnak a bevásárlási segítségadásban, az óvodáink játszóudvarainak rendbetételében és a gyerekekkel való játékban” — foglalta össze a feladatokat Bóta Edit, a Barcika Centrum Kft. HR-vezetője.

A következő turnus augusztus 1-jén indul. A jelenleg dolgozó és a következő hónapban munkába álló fiatalok — feladataik teljesítésének végén — egy kérdőívet töltenek ki, amelyben leírhatják javaslataikat, tapasztalataikat. Az összegyűlt visszajelzések a jövő évi diákmunka programot segítik majd, hogy az még komfortosabb és hatékonyabb legyen mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára.


 

További híreink

A zöldből a Kékesbe: Kazincbarcikáról rajtolt a Tour de Hongrie 3. szakasza

Dátum: 2024. máj 10. 18:26

A 2024-es Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárfutam öt napjából ismét kettőn lehetett dicső versenyhelyszín városunk. A leghosszabb, 180 kilométeres harmadik táv a kazincbarcikai Fő téren kezdődött. A büszkén zöld városunkból kiszaladó utak egyik legszebbikén, szintén dús zöldön át haladtak a szívós versenyzők egészen a Kékestetőig.

A mentőket ünnepelték Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 10. 15:06

Magyarországon a mentők „születésnapja” május 10., mivel 1887-ben ezen a napon kezdte meg működését a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület. A jeles nap alkalmából Kazincbarcikán is elismerésben részesültek az életmentésben élenjáró mentők.

Tour de Hongrie — ismét megmutatta magát Kazincbarcika

Dátum: 2024. máj 09. 17:21

A Tour de Hongrie kerékpáros verseny második szakaszának befutója Kazincbarcika volt. A napot a brit Mark Cavendish nyerte, magára öltve a sárga trikót.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 08. 22:33

Közlekedési információkkal és autóbusz-menetrend frissítéssel! Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

KolorTV élőben

Programajánló

Játszóeszköz-avatók Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk