https://kolorline.hu/Mesélő ruhák - Bánhorvátiban bepillanthatunk Sisi gardróbjába

Mesélő ruhák - Bánhorvátiban bepillanthatunk Sisi gardróbjába

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Wittelsbach Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné újraálmodott ruháiból nyílt kiállítás a bánhorváti Platthy-kastélyban. A „békebeli korból” származó huszonhét darabból álló kollekció felöleli a tragikus sorsú Sisi életútját, és többek között elmeséli az Osztrák-Magyar Monarchia megalakulásának történetét is. A tárlat szeptember 30-ig várja az érdeklődőket.

Varázslatos báj, sudár termet, nemes jellem, féktelen szabadságvágy - Erzsébet királynénak, Ferenc József hitvesének alakját legendák és mítoszok övezik, amelyek súlypontja ugyan korszakonként változik, de az iránta való rajongás máig töretlen. Káli-Rozmis Barbara több mint másfél évtizede kutatja Erzsébet királyné életét. Célja, hogy az uralkodó és családja hiteles története minél több emberhez eljuthasson.

Több fotó és festmény is készült Sisiről, de kevés hiteles ruhadarab, kiegészítő maradt meg. Bár leírások is megörökítették a viseleteit, többször egymásnak ellentmondóan ábrázolták azokat. Czédly Mónika gödöllői divattervező és csapata alapos kutatómunka után fogott neki a ruhák rekonstruálásának. A Bánhorvátiban látható kiállításon a királyné híres ruhadarabjai, többek között a koronázási öltözéke is megcsodálható. Ennek elkészítése volt a legnehezebb és legaprólékosabb, melyért az alkotó, Czédly Mónika elnyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Remek díját is.

A kiállítás többi darabja végigkíséri a királyné életét: gyerekkorától egészen a visszahúzódó, gyászoló, idősebb koráig. Látható a 15 éves lányként viselt kockás ruhája, a lovaglóöltözéke, a gyémántcsillagos báli ruhája, a Ferenc Józseffel kötött házasságuk 25. évfordulójának megünneplésére készült ruhakompozíciója és fekete gyászruhája is. 

A tárlat szeptember 30-ig mindennap 10:00 és 16:00 óra között tekinthető meg a Bánhorváti Platthy-kastélyban. A kiállításról bővebben KOLORART című magazinműsorunkban láthatnak részletes összefoglalót. 

További híreink

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

Közelít a Tour de Hongrie — jöhetnek a szurkolók, állítsunk rekordot!

Dátum: 2024. máj 01. 13:00

Május 9-én és 10-én Kolorcity szolgáltatja a híreket a Tour de Hongrie-hoz. Hogy ne csak minden a versenyzőkről szóljon, Kazincbarcika városa két programmal is csatlakozik a sporteseményhez. Az első napon csak szurkolnunk kell, a másodikon pedig a cél az, hogy megdöntsük az egyidőben történő városi kerékpározás rekordját!

Szavazott már a diákpolgármester-jelöltekre? Ismerje meg őket!

Dátum: 2024. máj 01. 07:00

A végzős diákok köszöntésén, a KiRepülőshow-n, amely arra hivatott, hogy elbúcsúzzon a város utolsóéveseitől, egy régi-új hagyományt elevenített fel Szitka Péter polgármester. Ennek kapcsán elhangzottak a diákpolgármester-jelöltek nevei is.

„Miénk a város!” – Helytörténeti vetélkedő a kazincbarcikai iskolásoknak

Dátum: 2024. ápr 30. 18:00

Az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub a 70 éves Kolorcity tiszteletére rendezte a lakóhelyismereti és várostörténeti versenyt, amelynek utolsó fordulóján 12 csapat mérte össze tudását a Mezeyben.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika május

Kazincbarcika

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk