https://kolorline.hu/Mesélő ruhák - Bánhorvátiban bepillanthatunk Sisi gardróbjába

Mesélő ruhák - Bánhorvátiban bepillanthatunk Sisi gardróbjába

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Wittelsbach Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné újraálmodott ruháiból nyílt kiállítás a bánhorváti Platthy-kastélyban. A „békebeli korból” származó huszonhét darabból álló kollekció felöleli a tragikus sorsú Sisi életútját, és többek között elmeséli az Osztrák-Magyar Monarchia megalakulásának történetét is. A tárlat szeptember 30-ig várja az érdeklődőket.

Varázslatos báj, sudár termet, nemes jellem, féktelen szabadságvágy - Erzsébet királynénak, Ferenc József hitvesének alakját legendák és mítoszok övezik, amelyek súlypontja ugyan korszakonként változik, de az iránta való rajongás máig töretlen. Káli-Rozmis Barbara több mint másfél évtizede kutatja Erzsébet királyné életét. Célja, hogy az uralkodó és családja hiteles története minél több emberhez eljuthasson.

Több fotó és festmény is készült Sisiről, de kevés hiteles ruhadarab, kiegészítő maradt meg. Bár leírások is megörökítették a viseleteit, többször egymásnak ellentmondóan ábrázolták azokat. Czédly Mónika gödöllői divattervező és csapata alapos kutatómunka után fogott neki a ruhák rekonstruálásának. A Bánhorvátiban látható kiállításon a királyné híres ruhadarabjai, többek között a koronázási öltözéke is megcsodálható. Ennek elkészítése volt a legnehezebb és legaprólékosabb, melyért az alkotó, Czédly Mónika elnyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Remek díját is.

A kiállítás többi darabja végigkíséri a királyné életét: gyerekkorától egészen a visszahúzódó, gyászoló, idősebb koráig. Látható a 15 éves lányként viselt kockás ruhája, a lovaglóöltözéke, a gyémántcsillagos báli ruhája, a Ferenc Józseffel kötött házasságuk 25. évfordulójának megünneplésére készült ruhakompozíciója és fekete gyászruhája is. 

A tárlat szeptember 30-ig mindennap 10:00 és 16:00 óra között tekinthető meg a Bánhorváti Platthy-kastélyban. A kiállításról bővebben KOLORART című magazinműsorunkban láthatnak részletes összefoglalót. 

További híreink

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

Útlezárás a Csónakázó-tónál

Dátum: 2024. aug 07. 13:20

A Kolorfesztivál Csónakázó-tavi programjai miatt útlezárásra számítsanak a kiskertekbe közlekedők. A szervezők a kerttulajdonosok türelmét és megértését kérik.

KolorTV élőben

Programajánló

Gitármuzsika 12 húron

Kazincbarcika, Felső-Barcikai Református Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Alma Együttes

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Barokk templomi szonáták, és görögkatolikus liturgikus énekek

Kazincbarcika, Szent János Görögkatolikus Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk