https://kolorline.hu/Reményt adott a Memóriafejlesztő Művészetterápiás Klub

Reményt adott a Memóriafejlesztő Művészetterápiás Klub

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Kazincbarcikán élő időseket volt hivatott kiszolgálni a most véget ért Memóriafejlesztő Művészetterápiás Klub. Több mint 2 hónapon át mesés, zenés, rajzos és mozgásterápiás foglalkozásokon vehettek részt azok a szépkorúak, akik javítani szerették volna képességeiket.

Májusban találkoztak először az Újkazinci Programszigeten azok az idősek, akik július közepéig hetente kétszer is összejöttek. A klubfoglalkozásokon nemcsak barátságok, kapcsolatok szövődtek, hanem javíthattak meglévő szellemi állapotukon is a résztvevők. A Memóriafejlesztő Művészetterápiás Klub ötlete és alapítása dr. Boga Bálint és dr. Dobos László nevéhez köthető. Ketten megalkották azt a programot, amely gerinctornával, verssel, zenével, rajzzal, vagyis művészetterápiával javít az idősek állapotán.

Klimon István alpolgármester a program záróünnepségén felidézte azokat az eseményeket, amelyekkel Kazincbarcika Város Önkormányzata az elmúlt években emlékezetessé kívánta tenni a szépkorúak napjait. 

„Ilyen volt a Szenior Szabadegyetem, amelyet a szellemi frissességüket megtartani kívánó szépkorúak számára hívtunk életre, és ugyanezt a célt szolgálta a mostani Memóriafejlesztő Művészetterápiás Klub is. Kazincbarcika Város Önkormányzatának határozott célja, hogy a következő 10-15 évben még sok ilyen program valósuljon meg a városban, hiszen ez elősegítője lehet annak, hogy minél több itt élőt köszönthessünk a jövőben ünnepélyesen is a 100. születésnapja alkalmából” — fogalmazott az alpolgármester.

A pilot program kazincbarcikai állomása országosan is az első volt. Az ötletgazda dr. Dobos László szeretne más településeknek is lehetőséget biztosítani, hogy az ott élő idősek frissítsék szellemi állapotukat. 

„A programmal az volt a cél, hogy az idősek, akik rá vannak utalva az orvostudományra, a gyógyszerekre, a különböző terápiákra, most a saját maguk erejével, egészségével és szellemi-testi-lelki frissességével is segítsék saját hétköznapjaikat, valamint, hogy a foglalkozások eredményeként javuljon emlékezőképességük” — hangsúlyozta dr. Dobos László.

A résztvevők jelentős csoportját alkották azok a szépkorúak, akik a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ rendszeréből (bentlakásos intézményekből vagy az idősek nappali ellátó intézményéből) jelentkeztek a programra. Mint azt Szabóné Zsuponyó Ágnes igazgatóhelyettes kiemelte: a szépkorúak kifejezetten pozitívan értékelték visszajelzéseik során, hogy a művészetterápiás foglalkozásokon túl, tornagyakorlatokkal a testüket is tudták erősíteni. Sokan közülük már most várják, hogy a program folytatódjon, hiszen így kiszabadulhatnak megszokott környezetükből, új helyen találkozhatnak egymással és új emberekkel ismerkedhetnek meg.

További híreink

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

Útlezárás a Csónakázó-tónál

Dátum: 2024. aug 07. 13:20

A Kolorfesztivál Csónakázó-tavi programjai miatt útlezárásra számítsanak a kiskertekbe közlekedők. A szervezők a kerttulajdonosok türelmét és megértését kérik.

KolorTV élőben

Programajánló

Gitármuzsika 12 húron

Kazincbarcika, Felső-Barcikai Református Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Alma Együttes

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Barokk templomi szonáták, és görögkatolikus liturgikus énekek

Kazincbarcika, Szent János Görögkatolikus Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk