https://kolorline.hu/Főkertész érkezett a zöld Kazincbarcika élére 

Főkertész érkezett a zöld Kazincbarcika élére 

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Molnár Péter Kazincbarcika új főkertésze 4 év kitérő után állt újra Kolorcity zöld színének szolgálatába. Korábban a Barcika Parknál koncentrálódott a kezében városunk növény-jóléte és botanikus szépsége. Bemutatjuk, hogyan tervezi a jövőt a számára is kedves terepen.

Az eredetileg agrármérnök-ökológus Molnár Péter 10 élelmiszervegyész év után kapott vérszemet a kertészethez egy 100 hektáros dióültetvény sikeres telepítése után.

“Két miskolci cég kertésze, majd vállalkozó voltam. De a kezem nyomát Kazincbarcikán is sokminden őrzi, jó újra látni, hogy az évekkel ezelőtt ültetett növények mostanra milyen szépen megnőttek.”

Péter korábban a kazincbarcikai munkát tanításra cserélte, ám 4 év után végül nem tudott nemet mondani a főkertészi felkérésre.

„Sok mindent csináltam itt, amihez visszavágytam. Barcikán érdemesebb kertésznek lenni, mint máshol, sokkal több a siker. Megkönnyíti a dolgomat a jó ember- és eszközállomány, és ahogyan mögém állnak. A döntéshozók is nyitottak a szépre és az újra.” 

A melegebb nyarak új kihívásai

Az új főkertész koncepciója az, hogy  a melegebb nyarakat jobban bíró, kisebb locsolásigényű növényeket kell a városban telepíteni. Modern, zöld elképzeléseiben évelő lágyszárúak és virágzó cserjék szerepelnek. 

Molnár Péter az előző kazincbarcikai etapjára hőskorként emlékszik, amikor a belváros teljesen átalakult. Ő tervezte és telepítette többek között a kőedényeket és a nagyobb ágyásokat. A napi rutinon túl, kulcsszerepben vett részt a Fő tér 1-es és a Völgypark 2-es ütemében. Sok fát és cserjét is ültettek abban az időben. Külön büszke a Rákóczi téri háromszínű tulipános magaságyásra, mely sok esküvői fotó hátterét is adta.

„Ebben az időben fordult rá Barcika a mai irányra” — emlékszik vissza a friss főkertész. Molnár Péter a jelent is biztatónak látja, miután a Virágos Magyarország verseny egyik szakmai kiválósága, Szabó József, nagy elégedettséggel szólt a frissen látogatott Kazincbarcikáról. 

Kolor-virágkor jön

A fenti alapot álmodja tovább a főkertész úgy, hogy a virágok szempontjából is még inkább Kolorcityt kapjunk.

„Olyan színes lesz, hogy napszemüveggel kell nézni. Játszani fogok a magasságokkal, a színekkel és a formákkal, mint egy szakács az ízekkel és a textúrákkal. Játék lesz a fogékony szemnek is.”

Több vonal indul el a még zöldebb városért. A város új főkertészének lelki szemei méhlegelőket is látnak, amelyek gyom helyett bevirágosodva réteket csempésznek a belvárosba.

Kazincbarcika faállományának reformja

A szakember arra is rámutatott, hogy az aktuális fák 70%-a a várossal egyidős juharfa, melyek egyszerre érik el végzetüket, nagyjából mostanában. A kiszáradókat, kidőlőket igyekszik olyan fákra cserélni, amelyek Kazincbarcika jellegzetességei lehetnek. 

„A balkáni ezüst hárs őshonos Magyarország déli részén. Szép és mindent jól bír: a szárazságot, a városi levegőt.”

A körforgalmak újragondolása

A belvárosi körforgalmakat színesen, a kintebb esőket pedig örökzöldektől és korai virágzású növényektől zölden szeretné tartani az új Kolorcity-főkertész. Izgalmas növénycsoportokat szán a készülő körforgalmakba is, hogy olyan pagonyosak legyenek, mint egy kis maketterdő. 

A terek fellazítása

Szintén perspektíva Molnár Péter számára lazítani egyes terek túlzott mértaniságán.

„A szigorúságuk enyhítésért és a több szépségért merészen színesíteném a füves területeket.”

A főkertész szerint egy város fenntartása — az anyagiak mellett — 30%-ban a plusz odafigyelésen múlik.

„Én útközben bárhol felveszek egy dobozt, kihúzok egy parlagfüvet. Néha ezért furán néznek, de ez másokra is jellemző a Barcika Parknál. A lakossági odafigyelés is jól érzékelhető a házak előtti kiskertekből, hasonlót remélek az új közösségi kertektől is. Ez bizalmi ügy. Reméljük, hogy a fűszernövények mellé jövőre gyümölcsfákat is telepíthetünk, a lakosság szája íze szerint. Ez csupán beszélgetés kérdése lesz a kazincbarcikaiakkal.”

További híreink

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 07. 09:44

Frissítve! Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Megkezdődött az érettségi!

Dátum: 2024. máj 07. 09:39

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgával indult az idei érettségi időszaka. Kazincbarcikán az Irinyi, a Szalézi, és a Surányi diákjai adtak számot tudásukról.

Rekordfeszegető kazincbarcikai szereplés a Tenisz Diákolimpián

Dátum: 2024. máj 06. 18:38

A Tenisz Diákolimpia Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei döntőjét május 2-án rendezték Kazincbarcikán. A fővárost kivéve sehol nem jelentkezett olyan sok diák, mint a mi vármegyénkből. Ráadásul a kiemelkedő 103 fő több mint fele, 63 tanuló kazincbarcikai iskolákból nevezett. Végeredményképpen városunk 31 ifjú teniszezője jutott az országos döntőbe.

Kedden és szerdán aszfaltoznak az Újkazinc városrészben

Dátum: 2024. máj 06. 15:12

A kivitelezőnél felmerült váratlan technikai fennakadás megszűnését követően — amennyiben az időjárás is engedi — május 7-én és 8-án történik meg az Újkazinc városrész fő közlekedési útjának aszfaltozása. Mind a keddi, mind a szerdai napon a teljes útszakaszt lezárják reggel 07:00 és 18:00 óra között.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk