https://kolorline.hu/Lakhatási támogatás — a családok rezsijéhez havi ötezer forinttal járul hozzá az önkormányzat

Lakhatási támogatás — a családok rezsijéhez havi ötezer forinttal járul hozzá az önkormányzat

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Többen kaphatnak lakbértámogatást Kazincbarcikán annak köszönhetően, hogy a képviselő-testület nemrégiben módosította a települési támogatás keretében nyújtott szociális ellátásokhoz kapcsolódó jövedelemhatárokat. A változás jelentős mértékben érinti az egyedülállókat is, akik így sokkal szélesebb körben tudják igénybe venni a juttatást. A lakhatási támogatás havi összege 5 ezer Ft, amely 6 havi időtartamra jár, és több alkalommal is kérelmezhető.

Lakhatási támogatással segítik az ingatlantulajdonosokat, haszonélvezőket, az állami vagy önkormányzati tulajdonú lakások bérlőit Kazincbarcikán. A Polgármesteri Hivatal Szociális csoportjától igényelhető kedvezmény a lakásfenntartás havi költségeinek — például a fűtés vagy a lakbér — csökkentésére szolgál, mértéke a jövedelemhatártól függ. 

A lakhatási támogatás jövedelemhatárai:

⇒ 1 fős háztartás 180.000 Ft
⇒ 2 fős háztartás 240.000 Ft
⇒ 3 fős háztartás 295.000 Ft
⇒ 4 vagy több fős háztartás 345.000 Ft


Eszerint 1 fős háztartás esetén a kérelmező havi jövedelme nem haladhatja meg a 180 ezer Ft-ot, 2 fős háztartásnál a 240 ezer Ft-ot, 3 főnél a 295 ezer Ft-ot , míg 4 vagy több fős háztartásban a a 345 ezer forintot. 

„A bizonyító dokumentumokat minden esetben hozni kell. Szükséges még haszonélvező esetén a haszonélvezeti jogot igazoló tulajdoni lap, tulajdonos esetén adásvételi szerződés vagy tulajdoni lap, valamint a szolgáltatói szerződést  is be kell nyújtani, hiszen például távhőszolgáltatás esetén mi mindenkor a vevőkódra utalunk” — közölte Blaháné Olcsvári Mária, a Polgármesteri Hivatal Szociális csoportjának vezetője.

A támogatás 6 hónapra nyújtható, és több alkalommal is igényelhető. Az ügyintézés személyesen, a Fő tér 36. szám alatti ügyfélszolgálaton, vagy írásban, az erre a célra rendszeresített formanyomtatvány, „Kérelem - Lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viseléséhez nyújtott rend. települési támogatás megállapítására (Szociális Csoport)” néven is letölthető ITT.

A fiatalok megtartása, a diplomás munkavállalók megszerzése kiemelt cél Kazincbarcikán is, ezért az önkormányzat kis lakbérű garzonlakások bérbeadásával, valamint lakásvásárlási és házépítési támogatással is segít a fészekrakó családoknak — erről Klimon István alpolgármester beszélt a Kolorline-nak. 

„A lakásvásárlások esetén 2 millió forint visszatérítendő támogatást nyújtunk, míg mondjuk a házépítésnél vagy egy új lakrész létrejöttét eredményező ház felújításánál akár 3 millió forintot is tud adni a képviselő-testület. Ennek annyi feltétele van csak — de ez Kazincbarcikán minden esetben megáll —, hogy a támogatás nem haladhatja meg a teljes lakásvásárlás vagy a házépítés, illetve a házrész-építés költségeinek 60 százalékát.”

A lakhatási helyzet javítása érdekében az idősekre is gondol a városvezetés. Megfelelő pályázat esetén a Muskátli Nyugdíjasház bővítését is elképzelhetőnek tartják, illetve egyéb fejlesztési célú programoktól sem zárkóznak el. 

„Szociális lakással is rendelkezik önkormányzatunk, ezeknek a száma időről időre csökkent városunkban, köszönhetően annak, hogy a Hámán Katói városrészen szükségessé vált azoknak a lépcsőházaknak a szanálása, amelyek már gazdasági totálkárossá váltak. Így ott gyakorlatilag egy üres terület jött létre, amin szintén gondolkodtunk, hogy amennyiben lenne erre pályázati forrás és lehetőség, akkor akár fejlesztenénk is, és építenénk tovább” — mondta Klimon István.

Az alpolgármester szerint Kazincbarcikán minden infrastruktúra adott ahhoz, hogy egy 21. századi élet normáinak megfelelő életet lehessen élni, ezt a célt szolgálják a nemrégiben létrehozott közösségi kertek is.

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.