https://kolorline.hu/Dr. Varga Valéria, Kazincbarcika Pro Urbe díjas háziorvosa

Dr. Varga Valéria, Kazincbarcika Pro Urbe díjas háziorvosa

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Dr. Varga Valéria, Kazincbarcika háziorvosa 43 éve van a pályán és 40 éve praktizál a Mikszáth utcai rendelőben. A 2023. augusztus 20-i ünnepi képviselő-testületi ülésen ő volt az egyik, akit Pro Urbe díjjal tüntettek ki. A doktornő hosszú évtizedek óta hivatása rajongója és elkötelezett követe.

Az egykori fábiánházi lány, a család háziorvosa, Vera doktor néni inspirációjára választotta már óvodásként az orvosi pályát. Ő akkor úgy döntött, Vera doktor néni szeretne lenni. Ritka az a gyermek, aki évtizedekre szólóan valósítja meg zsenge éveinek karrierálmát, de Dr. Varga Valéria példája nem a szabályt, hanem a kivételt képviseli.

Egy hálás kitüntetett

Dr. Varga Valéria számára megtiszteltetés, hogy a város vezetése érdemesnek találta őt erre a díjra.

„Köszönetet mondok a városnak, régi és új munkatársaimnak, akik nélkül ez nem sikerült volna. Ugyanígy megköszönöm a mindenkori pácienseim hűségét és hitét bennem. Ez a cím arra inspirál engem, hogy a legjobb tudásom szerint folytassam a rendelést, míg fizikai és mentális egészségem engedi. Addig igyekszem a munkámmal meghálálni ezt a kitüntetést.

Emberek, idők, változások

Varga doktornő nagyon szereti az embereket, és élvezi páciensei bizalmát. Sokakkal ellentétben pályája egyik legnagyobb tanulsága az, hogy több jobb ember van, mint rossz, és ez a meggyőződése csak egyre mélyül.

„Az emberek nagy részben jók. Ezt vallom, és ebben megingathatatlan vagyok. Azt sem gondolom, mint azt egyre többen, hogy sokkal rosszabbak lennének az emberek, bár a szociális helyzet romlásával fogy a türelmük. Sok nehézség csapódik le náluk, példák az egyre drágább gyógyszerek. A COVID után is súlyosbodott a helyzetük. Ezek miatt talán elkeseredettebbek lettek, de semmiképpen sem rosszabbak.”

Pedig Valéria sok-sok változással nézett szembe négy évtized során.

„Rengeteg jogszabály változik, a gyógyszerek is, és főleg az informatikai rendszerek. Az internet egyszerre áldás és átok, hiszen egy áramszünet vagy egy netkimaradás megállásra késztet minket a munkánkban, ugyanakkor pár éve egy fantasztikus dolgot is bevezettek: a „felhő” nagyon megkönnyíti a munkánkat. Mindeközben a betegek változtak legkevésbé. Ők olyanok, mint pályám kezdetén, csak sokkal többen lettek. Egykor a 40-50 páciens csúcsforgalmat jelentett. Mára a 70-80 nem számít rekordnak, de cserébe mégis pörgősebben megy a rendelés, mert annyi mindent gépesítettek azóta.”

A “Városért” díjas doktornő üzenetei

Dr. Varga Valéria e sorokon keresztül is üzen a betegeinek: mindenki figyeljen oda az egészségére. Ne csak az orvosokra és a gyógyszerekre támaszkodjanak, hanem maguk is mindent tegyenek meg, hogy egészségesek legyenek. A kezdő háziorvosoknak pedig azt örökíti át, amit pályája hajnalán tanult váltótársától, mentorától és tanítómesterétől, dr. Román Máriától: a betegnek mindig igaza van és hinni kell neki. Ezt szeretné átadni annak is, aki majd az ő helyét veszi át.

Dr. Varga Valéria szereti Kazincbarcikát, amit nemcsak virágosnak, tisztának és jó programokkal telinek tart, hanem biztonságosnak is a maga számára.

„Nyugodt vagyok ebben a városban, mert sokan ismernek. Ha Budapesten rosszul lennék az utcán, nem lehetnék biztos benne, hogy a segítségemre sietnének, de Kazincbarcikán ez nem kérdés. Abban a városban, ahol megvalósult az álmom és doktor néni lettem. Azt, hogy valóban Vera doktor néni lettem-e, döntsék el a kívülállók.”



 

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Gitármuzsika 12 húron

Kazincbarcika, Felső-Barcikai Református Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Alma Együttes

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Barokk templomi szonáták, és görögkatolikus liturgikus énekek

Kazincbarcika, Szent János Görögkatolikus Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk