https://kolorline.hu/Zöld Tagozat — komposztáló edények igényelhetőek

Zöld Tagozat — komposztáló edények igényelhetőek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy komposztáló edényzet igénylésére van lehetőség a családi házas övezetben élők részére. A komposztáló edényzet korlátozott darabszámban áll rendelkezésre, ezért előzetes regisztráció szükséges az igényléséhez.

Regisztrációval kapcsolatos tudnivalók

⇒ Regisztrációs határidő: 2023. szeptember 1-jétől – 2023. szeptember 15-ig
⇒ Regisztrációs/igénylőlap (űrlap formájában) elérhető ITT
⇒ Információ: Frecskó Tímea
⇒ e-mail: sajobodva@kazincbarcika.hu
⇒ tel.: +36 20 616 9777

Az igénylés feltételei

⇒ Hulladékszállítási közszolgáltatási díj tartozás nem áll fenn.
⇒ Az edény legalább 5 év rendeltetésszerű használata.
⇒ Az igénylő legalább 50 m2 alapterületű kerttel rendelkezik.
⇒ Azon ingatlanok használói, akik kérték a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szüneteltetését, nem jogosultak a komposztáló edényzetek igénylésére!

Az edények kiosztása az igénylések beküldési sorrendjében történik majd. Az átvétel módjáról telefonos és/vagy írásos értesítést kapnak szeptember 20-át követően.

Szitka Péter polgármester

KOLORCITY ZÖLD TAGOZAT - KOMPOSZTÁLÓ KISOKOS A VÁROSI FŐKERTÉSZTŐL

Az igényelhető edény 300 liter űrtartalmú házi komposztáló tartály, ami egy csonka kúp alakú fedéllel és rácsos aljzattal rendelkező gyűjtőedény, amelynek oldalán egy szabályozható nyílású elhúzható rács van, hasonlóan a kályhákhoz, és funkciójuk is hasonló, az égés szabályzása, mivel mindkét esetben arról van szó. A kályha esetében gyors, még a komposztálás esetében lassú égés történik, de mind a két folyamat ugyanúgy az oxidációs lebomlásra épül.

Miért vegyük igénybe ezt a lehetőséget? Legelőször is, a komposztálás a környezettudatos magatartások közül az egyik legfontosabb elem. Segítségével be tudjuk illeszteni a keletkező szerves hulladékok többségét a természet körforgásába úgy, hogy közben hasznos anyagokat nyerünk vissza a folyamat eredményeként. Természetesen a kivitelezés igényel némi felkészültséget és gyakorlatot, hogy végtermékünk, az a morzsalékos, nagy tápanyagtartalmú humuszszerű anyag legyen, ami alkalmas talajjavításra, mint hosszú hatású szervestrágya.

Ennek a célnak az eléréséhez érdemes tudni a következőket:

A komposztálás egy aránylag hosszú, három hónapos-egy éves folyamat. A munka dandárját termofil (melegkedvelő) baktériumok, sugárgombák és talajlakó mikroélőlények végzik el. Ahhoz, hogy ezeknek az apró lényeknek megfelelő munkakörülményei legyenek, a tartályt célszerű félárnyékos helyre beállítani, és gyengén nedvesen tartani a benne lévő biomasszát. Valamilyen kerti eszköz segítségével időről-időre meg kell lazítani komposztunkat, hogy jusson levegő az alsóbb rétegekbe is, és a komposztképződés ne menjen át rohadásba. Nagyon érdekes látvány egyébként a téli időszakban vulkánszerűen gőzölgő komposztanyag, ami akár 60 Celsius fok meleg is lehet az aktivitás csúcspontján, de ez természetes folyamat, nem igényel semmiféle tűzoltást.

A legfontosabb mindezen ismeretek közül a komposzt anyagának kialakítása. Alapvetően azt mondhatjuk, hogy megfelelő méretű szerves összetevőkből épül fel a komposzt „teste”. Ebben a faaprítékok, fűrészpor, faforgács, apróra vágott gallyak nagyjából egyharmad részt képviselhetnek. Ezek a ”barna” anyagok. A többi háztartási zöldhulladék, kávézacc, fűkaszálék, kihúzott és még nem felmagzott gyomok legyenek, vagy akár lehullott és összegereblyézett gyümölcsök és zöldséghéjak. Ezt a két komponenst célszerű rétegezve lerakni, hogy a komposztnak megfelelő teste és nedvességtartalma legyen.

Ne tegyünk viszont a tartályba szervetlen, illetve nem lebomló anyagokat, használt olajat és diólevelet, ami gyakorlatilag képes blokkolni a folyamatot egyedi kémiai vegyületei révén.

Tanács horgászoknak: ha a komposztunkba beleteszünk pár rohadó almát, az mágnesként fogja vonzani a masszába lakó trágyagilisztákat, így pillanatok alatt megfelelő mennyiségű és minőségű horgászcsalit nyerhetünk.

A fent leírtakat összegezve, talán egy bonyolult folyamat képe rajzolódik ki, de ebben az egy oldalban egy év történéseit foglaltuk össze, a heti rutinmunkák nem igényelnek többet heti pár percnél. Cserében jó minőségű és saját előállítású humuszanyagot nyerünk, amivel feljavíthatjuk virágföldjeinket, zöldségeskertünket és zöldtudatos énünket.

Molnár Péter Pál főkertész

További híreink

Elérhető a COVID-vakcina

Dátum: 2025. jan 10. 18:00

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint a WHO idei évre vonatkozó ajánlása szerinti összetétellel rendelkező COVID-19 elleni oltóanyag rendelkezésre áll a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei irányító fekvőbeteg-ellátó intézményben. Az oltóanyag a vármegyei kormányhivatalokon keresztül érhető el a háziorvosok, illetve a bentlakásos szociális intézményt ellátó orvosok részéről az igénylők számára.

Megfizethető éves bérlet – új évad kezdődik a Fitt Barcika életében  

Dátum: 2025. jan 10. 10:34

Újraindul a Fitt Barcika Kazincbarcikán, de új rend szerint működik tovább a többféle és változatos mozgáslehetőséget kínáló program. Idéntől éves bérletet kell váltani rá, amivel egészen decemberig, korlátlanul lehet heti több edzésforma közül választani.

Virágos Magyarország, virágos KolorCity – elismerés a tudatos tervezésért

Dátum: 2025. jan 07. 13:00

Újabb díjat kapott Kazincbarcika Város Önkormányzata a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen. Ezzel nemcsak a tiszta, szép zöldfelületeket és a színpompás növényeket ismerték el, hanem Kolorcity alkalmazkodását is a klímakihívásokhoz.

Ünnepnapok 2025-ben

Dátum: 2025. jan 06. 07:41

Az év eleji tervezéshez nyújt segédletet cikkünk, amelyben mutatjuk, hogy hogyan alakulnak az ünnepnapok és a hosszú hétvégék az új esztendőben.

KolorTV élőben

Programajánló

20. Jubileumi újévi koncert

Egressy Béni Művelődési Központ

Lelkem vásznai - Kristóf Krisztián kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk