https://kolorline.hu/Zöld Tagozat — komposztáló edények igényelhetőek

Zöld Tagozat — komposztáló edények igényelhetőek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy komposztáló edényzet igénylésére van lehetőség a családi házas övezetben élők részére. A komposztáló edényzet korlátozott darabszámban áll rendelkezésre, ezért előzetes regisztráció szükséges az igényléséhez.

Regisztrációval kapcsolatos tudnivalók

⇒ Regisztrációs határidő: 2023. szeptember 1-jétől – 2023. szeptember 15-ig
⇒ Regisztrációs/igénylőlap (űrlap formájában) elérhető ITT
⇒ Információ: Frecskó Tímea
⇒ e-mail: sajobodva@kazincbarcika.hu
⇒ tel.: +36 20 616 9777

Az igénylés feltételei

⇒ Hulladékszállítási közszolgáltatási díj tartozás nem áll fenn.
⇒ Az edény legalább 5 év rendeltetésszerű használata.
⇒ Az igénylő legalább 50 m2 alapterületű kerttel rendelkezik.
⇒ Azon ingatlanok használói, akik kérték a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szüneteltetését, nem jogosultak a komposztáló edényzetek igénylésére!

Az edények kiosztása az igénylések beküldési sorrendjében történik majd. Az átvétel módjáról telefonos és/vagy írásos értesítést kapnak szeptember 20-át követően.

Szitka Péter polgármester

KOLORCITY ZÖLD TAGOZAT - KOMPOSZTÁLÓ KISOKOS A VÁROSI FŐKERTÉSZTŐL

Az igényelhető edény 300 liter űrtartalmú házi komposztáló tartály, ami egy csonka kúp alakú fedéllel és rácsos aljzattal rendelkező gyűjtőedény, amelynek oldalán egy szabályozható nyílású elhúzható rács van, hasonlóan a kályhákhoz, és funkciójuk is hasonló, az égés szabályzása, mivel mindkét esetben arról van szó. A kályha esetében gyors, még a komposztálás esetében lassú égés történik, de mind a két folyamat ugyanúgy az oxidációs lebomlásra épül.

Miért vegyük igénybe ezt a lehetőséget? Legelőször is, a komposztálás a környezettudatos magatartások közül az egyik legfontosabb elem. Segítségével be tudjuk illeszteni a keletkező szerves hulladékok többségét a természet körforgásába úgy, hogy közben hasznos anyagokat nyerünk vissza a folyamat eredményeként. Természetesen a kivitelezés igényel némi felkészültséget és gyakorlatot, hogy végtermékünk, az a morzsalékos, nagy tápanyagtartalmú humuszszerű anyag legyen, ami alkalmas talajjavításra, mint hosszú hatású szervestrágya.

Ennek a célnak az eléréséhez érdemes tudni a következőket:

A komposztálás egy aránylag hosszú, három hónapos-egy éves folyamat. A munka dandárját termofil (melegkedvelő) baktériumok, sugárgombák és talajlakó mikroélőlények végzik el. Ahhoz, hogy ezeknek az apró lényeknek megfelelő munkakörülményei legyenek, a tartályt célszerű félárnyékos helyre beállítani, és gyengén nedvesen tartani a benne lévő biomasszát. Valamilyen kerti eszköz segítségével időről-időre meg kell lazítani komposztunkat, hogy jusson levegő az alsóbb rétegekbe is, és a komposztképződés ne menjen át rohadásba. Nagyon érdekes látvány egyébként a téli időszakban vulkánszerűen gőzölgő komposztanyag, ami akár 60 Celsius fok meleg is lehet az aktivitás csúcspontján, de ez természetes folyamat, nem igényel semmiféle tűzoltást.

A legfontosabb mindezen ismeretek közül a komposzt anyagának kialakítása. Alapvetően azt mondhatjuk, hogy megfelelő méretű szerves összetevőkből épül fel a komposzt „teste”. Ebben a faaprítékok, fűrészpor, faforgács, apróra vágott gallyak nagyjából egyharmad részt képviselhetnek. Ezek a ”barna” anyagok. A többi háztartási zöldhulladék, kávézacc, fűkaszálék, kihúzott és még nem felmagzott gyomok legyenek, vagy akár lehullott és összegereblyézett gyümölcsök és zöldséghéjak. Ezt a két komponenst célszerű rétegezve lerakni, hogy a komposztnak megfelelő teste és nedvességtartalma legyen.

Ne tegyünk viszont a tartályba szervetlen, illetve nem lebomló anyagokat, használt olajat és diólevelet, ami gyakorlatilag képes blokkolni a folyamatot egyedi kémiai vegyületei révén.

Tanács horgászoknak: ha a komposztunkba beleteszünk pár rohadó almát, az mágnesként fogja vonzani a masszába lakó trágyagilisztákat, így pillanatok alatt megfelelő mennyiségű és minőségű horgászcsalit nyerhetünk.

A fent leírtakat összegezve, talán egy bonyolult folyamat képe rajzolódik ki, de ebben az egy oldalban egy év történéseit foglaltuk össze, a heti rutinmunkák nem igényelnek többet heti pár percnél. Cserében jó minőségű és saját előállítású humuszanyagot nyerünk, amivel feljavíthatjuk virágföldjeinket, zöldségeskertünket és zöldtudatos énünket.

Molnár Péter Pál főkertész

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Gitármuzsika 12 húron

Kazincbarcika, Felső-Barcikai Református Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Alma Együttes

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Barokk templomi szonáták, és görögkatolikus liturgikus énekek

Kazincbarcika, Szent János Görögkatolikus Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk