https://kolorline.hu/Kazincbarcika és Meishan — egy testvérvárosi kapcsolat építése „Kelet és Nyugat között”

Kazincbarcika és Meishan — egy testvérvárosi kapcsolat építése „Kelet és Nyugat között”

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A 2019-ben kezdődött történet Kazincbarcika és Meishan között egy kivételes együttműködés, ami még a COVID-járvány előtt indult. A kínai Wanhua-csoport, amelynek a BorsodChem 2010-ben része lett, ipari beruházást indított Meishanban is, és ennek köszönhetően megkezdődött a két város közötti testvérvárosi kapcsolat építése. Meishan és Kazincbarcika vezetőinek találkozója — hosszú várakozás után — az idei évben valósult meg.

Kazincbarcika-Borsodchem-Wanhua-Meishan

Kazincbarcika és Meishan közös története 2019-ben, még a COVID-járvány előtt kezdődött. A BorsodChem 2010-es Wanhua-csoportba kerülése után a BC élére kínai vezető is került, majd a vegyipari vállalat megkereste Kazincbarcika városát, mert a Wanhua Meishanban is ipari beruházás megvalósításába kezdett. Akkori kazincbarcikai tanulmányútjukon a gyárat és a várost is megtekintették, és megismerték, hogy milyen a város és a Borsodchem együttműködése. Mint ismert, Kazincbarcika és a vegyipari vállalat kapcsolata az infrastrukturális beruházások, valamint a társadalmi felelősségvállalás tekintetében kiváló, de egyedülálló a Life-projekten belüli közös gondolkodásuk is. Meishan ebben a példaértékű együttműködésben látott olyan lehetőséget, amely adaptálható a kínai területre is.

Az első találkozás

Meishan képviselői 2019 decemberében tett kazincbarcikai látogatásuk alkalmával egy üzemlátogatáson jártak a Borsodchemben, majd bemutatták saját városukat. A programon Kazincbarcika is bemutatkozott, és egy szándéknyilatkozatot írt alá a két település városvezetője egy testvérvárosi megállapodás létrejöttéről kulturális, turisztikai és gazdaságfejlesztési beruházások területén.

A 2019-es látogatás alkalmával Kazincbarcika város vezetése szembesült azzal, hogy a két település együttműködése mekkora lehetőségeket rejt. Meishan egy prefektúra szinten működő város, 3 millió lakossal, Kazincbarcika pedig 25 ezer főt számláló település Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. 


A COVID közbeszólt

A 2019-es találkozást követően kirobbant COVID-járvány azonban megakadályozta az akkor elindult kapcsolat elmélyülését. Pedig a terv az volt, hogy legközelebb Kazincbarcika delegációja utazik a kínai városba, megismerni az ottani település arcát, működését, inspirálódva egy közös együttgondolkodáshoz. Meishan a járvány kirobbanásakor — a maszk, a fertőtlenítők és a védőfelszerelések hiányának csúcsán — több tízezer maszkot küldött városunknak, valamint több mint 1000 darab védőruhát, amit a helyi kórház, a védőnői szolgálat és az alapellátás kapott meg.

A viszontlátás Kazincbarcikán

Az elmúlt néhány évben a protokolláris kapcsolat megmaradt, de a személyes találkozásra idén augusztusig várni kellett. Meishan elfogadta Kazincbarcika Város Önkormányzatának meghívását az idei augusztus 20-i ünnepi képviselő-testületi ülésre, ahol szinte az összes testvérváros képviseltette magát. 

Meishan delegációja a látogatás alkalmával részt vett egy találkozón, ahol Kazincbarcika városvezetése fogadta a kínai város polgármesterét és stábját. Megbeszélésükön szóba került, hogy a kulturális, a turisztikai és az ipari jellegű együttműködést szeretnék erősíteni a két város között, valamint azt tanulmányozták, hogy hogyan működik a gyakorlatban a város és a Borsodchem közötti kapcsolat. Mint megtudták: Magyarország sajátságos helyzetben van a pénzügyi forrásokat tekintve, így a Borsodchem — a TAO-forrásoknak köszönhetően — a város több ilyen jellegű beruházásaiban is szerepet vállalt. Így támogatta már többek között a Vízi komplexum, a Kazinczy tornacsarnok és a város óvodáiban a sportpályák megépítését is. Az idei találkozón Meishan városa meginvitálta Kazincbarcika város vezetését, hogy látogassanak el a Kínai városba, amelyet Szitka Péter polgármester örömmel fogadott el. A tervek szerint a két település közötti testvérvárosi megállapodás aláírására ott kerül majd sor. 

Meishan célja, hogy a Wanhua-cégcsoport közössége révén ne csak az ipari területen legyen élő együttműködés vállalati szinten, hanem társadalmi felelősségvállalás tekintetében, más irányból is kiteljesedhessenek a kapcsolatok.



 

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.