https://kolorline.hu/Láss, érts és segíts — 17. esélyegyenlőségi nap

Láss, érts és segíts — 17. esélyegyenlőségi nap

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

17. alkalommal találkoztak a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete szervezésében a fogyatékkal élő sorstársak Kazincbarcikán. A program célja az volt, hogy eljuttassák a legfőbb üzenetüket a városlakók felé, ami mindössze három szó: láss, érts, segíts.

Egymásnak és a kívülállóknak is megmutatták napjaikat a fogyatékkal élők a 17. esélyegyenlőségi napon a Kazinczy Ferenc Tagiskolában rendezett programon. Az eseményen részt vett Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere is, aki egy térdműtét miatt a mindennapokban tapasztalja, milyen egy mozgáskorlátozott élete.

„Amikor az ember arról beszél, hogy együttérez embertársával, mert valamilyen nehézséggel küzd, azt szívvel lélekkel tudja tenni. De azt teljes őszinteséggel tudom mondani, hogy amikor az ember belekerül valamilyen problémába, amit a saját bőrén tapasztal, még jobban átértékeli a világot, és ez az együttérzés is sok mindenben megváltozik. Térdműtétem után az első három napot kerekesszékben töltöttem, azóta pedig mankóval járom a várost és az országot, így a mindennapokban tapasztalom meg azt, amivel a mozgáskorlátozottak együtt élnek” — mondta köszöntőjében a város polgármestere.

Az esélyegyenlőségi napon Demeter Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt: mindenkinek jogában áll egyenlő esélyekkel elindulni az élet útján, attól függetlenül, hogy ki, milyen fizikai vagy mentális képességekkel rendelkezik. A Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnöke szerint mindent elmond az idei egyélyegyenlőségi nap üzenete, amely így szól: láss, érts, segíts!

„Figyeljünk egymásra, figyeljük meg az emberek reakcióit a sérült emberek iránt, és lássuk, hogyan tudunk segíteni. Mi, mozgássérültek, ugyanúgy dolgozunk és élünk, mint minden ember, csak másképp, ez a kiemelkedő üzenet” — hangsúlyozta Tomkóné Kiss Mária, a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnöke.

Kércsi Miklós egy univerzális, flexibilis összecsukható kerekesszéket mutatott be a mozgáskorlátozottaknak, amely akár egy új időszámítást is jelenthet a fogyatékkal élőknek. Beszerzéséhez a mozgáskorlátozottak a Kormányablakon keresztül 600 ezer Ft-os támogatást igényelhetnek, amelynek határideje szeptember 30-án jár le.

A 17. esélyegyenlőségi nap nemcsak a közösség bemutatásáról szólt, hanem szórakoztató programokat is kínáltak a szervezők a résztvevőknek.

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Alma Együttes

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Barokk templomi szonáták, és görögkatolikus liturgikus énekek

Kazincbarcika, Szent János Görögkatolikus Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csizmás kandúr

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk