https://kolorline.hu/Láss, érts és segíts — 17. esélyegyenlőségi nap

Láss, érts és segíts — 17. esélyegyenlőségi nap

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

17. alkalommal találkoztak a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete szervezésében a fogyatékkal élő sorstársak Kazincbarcikán. A program célja az volt, hogy eljuttassák a legfőbb üzenetüket a városlakók felé, ami mindössze három szó: láss, érts, segíts.

Egymásnak és a kívülállóknak is megmutatták napjaikat a fogyatékkal élők a 17. esélyegyenlőségi napon a Kazinczy Ferenc Tagiskolában rendezett programon. Az eseményen részt vett Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere is, aki egy térdműtét miatt a mindennapokban tapasztalja, milyen egy mozgáskorlátozott élete.

„Amikor az ember arról beszél, hogy együttérez embertársával, mert valamilyen nehézséggel küzd, azt szívvel lélekkel tudja tenni. De azt teljes őszinteséggel tudom mondani, hogy amikor az ember belekerül valamilyen problémába, amit a saját bőrén tapasztal, még jobban átértékeli a világot, és ez az együttérzés is sok mindenben megváltozik. Térdműtétem után az első három napot kerekesszékben töltöttem, azóta pedig mankóval járom a várost és az országot, így a mindennapokban tapasztalom meg azt, amivel a mozgáskorlátozottak együtt élnek” — mondta köszöntőjében a város polgármestere.

Az esélyegyenlőségi napon Demeter Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt: mindenkinek jogában áll egyenlő esélyekkel elindulni az élet útján, attól függetlenül, hogy ki, milyen fizikai vagy mentális képességekkel rendelkezik. A Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnöke szerint mindent elmond az idei egyélyegyenlőségi nap üzenete, amely így szól: láss, érts, segíts!

„Figyeljünk egymásra, figyeljük meg az emberek reakcióit a sérült emberek iránt, és lássuk, hogyan tudunk segíteni. Mi, mozgássérültek, ugyanúgy dolgozunk és élünk, mint minden ember, csak másképp, ez a kiemelkedő üzenet” — hangsúlyozta Tomkóné Kiss Mária, a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnöke.

Kércsi Miklós egy univerzális, flexibilis összecsukható kerekesszéket mutatott be a mozgáskorlátozottaknak, amely akár egy új időszámítást is jelenthet a fogyatékkal élőknek. Beszerzéséhez a mozgáskorlátozottak a Kormányablakon keresztül 600 ezer Ft-os támogatást igényelhetnek, amelynek határideje szeptember 30-án jár le.

A 17. esélyegyenlőségi nap nemcsak a közösség bemutatásáról szólt, hanem szórakoztató programokat is kínáltak a szervezők a résztvevőknek.

További híreink

Gyermeki vetélkedődöntő és kiállítás a Zöld Völgy hulladékudvarában 

Dátum: 2024. máj 14. 13:00

A Tiszta Forrás Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Természetfürkésző Játékot rendezett a Kazincbarcikai Tankerületi Központhoz tartozó iskolásoknak. A döntőbe jutott gyerekeket a ZV Zöld Völgy Nonprofit Kft. Sajókazai Hulladékkezelő Centrumába vitték a sorsforduló döntő következő fordulóját lejátszani, és egyúttal tanulmányi túrán részt venni.

Mutatós Kolorcity-logós hulladékgyűjtők lepték el a várost

Dátum: 2024. máj 14. 06:27

Kazincbarcika sok minden más mellett a hulladékgyűjtő edények városa is. Amennyire prózai ez az állítás, annyira fontos, hiszen ez a köztisztaság egyik legfőbb eszköze. Ennek az áldott állapotnak a fenntartása időről időre pótlással, cserével jár, de a bővítés sem idegen a várostól. Idén tavasszal nagyjából 60 új, Kolorcityhez illő dizájnszemetessel gazdagodott a város.

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 13. 22:11

Idén is várja Kazincbarcika Város Önkormányzata a pedagógusokat, hogy köszöntse őket pedagógusnap alkalmából. A programnak június 5-én (szerdán) 15:00 órától a Don Bosco Sportközpont ad otthont, a vendégfellépő pedig Bereczki Zoltán lesz.

Aktívan zajlik a Rózsa úti háziorvosi rendelő felújítása

Dátum: 2024. máj 13. 20:43

A Rózsa úti háziorvosi rendelő felújítási munkálatai látványos szakaszukba érkeztek. Tetőcserével indult az épület korszerűsítése, amely végül modern energetikai hatékonyságra, megújuló energiaforrás-használatra, beltéri komfortra, sőt eszközállomány-fejlesztésre is kiterjed majd.

KolorTV élőben

Programajánló

Játszóeszköz-avatók Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Portugál

Edelény, Hadobás Pál Művelődési Központ

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk