https://kolorline.hu/Do-bo-gó-kő — a pillanat őrzője, E. Szabó István fotóművész kiállítása

Do-bo-gó-kő — a pillanat őrzője, E. Szabó István fotóművész kiállítása

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Do-bo-gó-kő címmel nyílt tárlat E. Szabó István fotóművész alkotásaiból a Don Bosco Sportközpontban. A kiállítás célja, hogy örömet és szépséget adjon az utódoknak, és elgondolkodtassa a befogadót. A fotók október 4-ig tekinthetőek meg a sportközpont üveggalériájában.

A Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola produkciójával vette kezdetét az a kiállítás, amely E. Szabó István fotóművész  alkotásaiból nyílt meg a Don Bosco Sportközpontban, majd az intézmény kulturális menedzsere, Sajó Attila köszöntötte a megjelenteket. 

E. Szabó István kazincbarcikai fotográfus 1971-től tagja volt a helyi Kamera Fotókörnek, majd a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is. Képei gyakran szerepelnek hazai és külföldi fotókiállításokon. 
Szürrealisztikus ihletettségű alkotásai a fotó és a képzőművészet határán egyensúlyoznak. Sajátos egyéni látásmódja egyre erősödött az évtizedek alatt — fogalmazott Szathmáry-Király Ádám fotóművész a megnyitón.

„Mostani munkáiban E. Szabó István eljutott arra a pontra, hogy a legegyszerűbb motívumokban is megtalálja a lehető legkülönösebb jelentéseket. Olyan rejtélyeket mutat meg nekünk alkotásain,  amelyeket magunktól talán fel sem fedeznénk, helyettünk tanulmányozza ezek tárgyát, belső összefüggéseit, az ember és a világ bizalmas belső kapcsolatát. Mindezt szolidan-szerényen,  magában elmélyülten és töprengve teszi” — mondta Szathmáry-Király Ádám.

E.Szabó István a KolorLine érdeklődésére elmondta: a világ jelenségei hatnak rá, és mindenre úgy tekint, mint egy lehetőségre, hogy maradandó képet készítsen, megragadva a pillanatot. Hozzátette: a digitális korszak nagy könnyebbséget jelent számára, de ugyanúgy meg kell dolgoznia egy jó kép elkészítéséért, mint egy festőnek vagy egy másik műfajban dolgozó képzőművésznek. A kiállított képek között találhatóak komor hangvételű, de ugyanakkor szépségre és jóságra törekvő alkotások is, amelyek E. Szabó István egyéniségét és világlátását tükrözik.

„Nem vagyok túlságosan derűlátó a dolgok menetét illetően a világunkról, ugyanakkor szeretném, hogy az lehessek. Ebből az ellentétből születik az, hogy a képeimnek egy kicsit drámai beütése van. Látható bennük a kettősség: a jóra, szépre való törekvés, ugyanakkor a kicsi vagy nagyobb elkeseredés, hogy nagyon meg kell küzdeni a mi világunkban mindenért, ami szép és jó" — hangsúlyozta a fotóművész. 

Az alkotó fotográfus felszabadítja  a jelenségek, tárgyak tartalmát és élővé teszi azokat a maga művészi szellemisége szerint. Erre példa szeptember 12-én nyílt kiállításának címe is, amely a Do-bo-gó-kő nevet kapta. A tárlat október 4-ig tekinthető meg a Don Bosco Sportközpontban. 

További híreink

Ebzárlat és legeltetési tilalom


Dátum: 2023. szept 29. 12:02

Kazincbarcika közigazgatási területére október 2. és október 23. közötti időszakra legeltetési tilalom és ebzárlat lép életbe.

KolorFund — a szerződések megköttettek

Dátum: 2023. szept 28. 15:34

Pontosan 10 évvel ezelőtt támogatta először Kazincbarcika Város Önkormányzata a helyi vállalkozásokat országosan egyedülálló módon. A KolorFund keretében idén is pályázhattak a kazincbarcikai székhelyű vagy telephelyű vállalkozások, és mintegy félszázan vettek rajta részt. A KolorFund Bíráló Bizottság minden beérkezett anyagot támogatásra méltónak értékelt, amely megfelelt a pályázati feltételnek. Összesen 44 vállalkozás jutott mintegy 62 millió Ft-os fejlesztési forráshoz az önkormányzat támogatásával.

Városmarketing Gyémánt Díjas Kazincbarcika

Dátum: 2023. szept 27. 19:08

Újabb Városmarketing Gyémánt Díjat kapott Kazincbarcika. A Magyar Marketing Szövetség független szakmai zsűrije számára az év végén megjelent Úti cél: Kolorcity című könyv, valamint a bemutatójához kapcsolódó marketingkommunikációs megoldások és tartalom jelentett elismerést. Az erről szóló oklevelet ünnepélyes keretek között adták át Budapesten.

Megvan az új időpontja az Azahriah-koncertnek!

Dátum: 2023. szept 27. 08:18

Az elmúlt héten vihart jelzett előre az Országos Meteorológiai Szolgálat a BorsodChem Kolorfutás napjára, így a szervezők — a résztvevők biztonságára való tekintettel — elhalasztották a mindenki által várt Azahriah-koncertet. Na, de megvan az új időpont, és ugye Nektek sem Mind1, mit csináltok pénteken este Barcikán?

KolorTV élőben

Programajánló

Idősek világnapja 2023

Don Bosco Sportközpont

Alakreform-edzés Rubint Rékával

Kazinczy Ferenc Tornacsarnok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk