https://kolorline.hu/Do-bo-gó-kő — a pillanat őrzője, E. Szabó István fotóművész kiállítása

Do-bo-gó-kő — a pillanat őrzője, E. Szabó István fotóművész kiállítása

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Do-bo-gó-kő címmel nyílt tárlat E. Szabó István fotóművész alkotásaiból a Don Bosco Sportközpontban. A kiállítás célja, hogy örömet és szépséget adjon az utódoknak, és elgondolkodtassa a befogadót. A fotók október 4-ig tekinthetőek meg a sportközpont üveggalériájában.

A Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola produkciójával vette kezdetét az a kiállítás, amely E. Szabó István fotóművész  alkotásaiból nyílt meg a Don Bosco Sportközpontban, majd az intézmény kulturális menedzsere, Sajó Attila köszöntötte a megjelenteket. 

E. Szabó István kazincbarcikai fotográfus 1971-től tagja volt a helyi Kamera Fotókörnek, majd a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is. Képei gyakran szerepelnek hazai és külföldi fotókiállításokon. 
Szürrealisztikus ihletettségű alkotásai a fotó és a képzőművészet határán egyensúlyoznak. Sajátos egyéni látásmódja egyre erősödött az évtizedek alatt — fogalmazott Szathmáry-Király Ádám fotóművész a megnyitón.

„Mostani munkáiban E. Szabó István eljutott arra a pontra, hogy a legegyszerűbb motívumokban is megtalálja a lehető legkülönösebb jelentéseket. Olyan rejtélyeket mutat meg nekünk alkotásain,  amelyeket magunktól talán fel sem fedeznénk, helyettünk tanulmányozza ezek tárgyát, belső összefüggéseit, az ember és a világ bizalmas belső kapcsolatát. Mindezt szolidan-szerényen,  magában elmélyülten és töprengve teszi” — mondta Szathmáry-Király Ádám.

E.Szabó István a KolorLine érdeklődésére elmondta: a világ jelenségei hatnak rá, és mindenre úgy tekint, mint egy lehetőségre, hogy maradandó képet készítsen, megragadva a pillanatot. Hozzátette: a digitális korszak nagy könnyebbséget jelent számára, de ugyanúgy meg kell dolgoznia egy jó kép elkészítéséért, mint egy festőnek vagy egy másik műfajban dolgozó képzőművésznek. A kiállított képek között találhatóak komor hangvételű, de ugyanakkor szépségre és jóságra törekvő alkotások is, amelyek E. Szabó István egyéniségét és világlátását tükrözik.

„Nem vagyok túlságosan derűlátó a dolgok menetét illetően a világunkról, ugyanakkor szeretném, hogy az lehessek. Ebből az ellentétből születik az, hogy a képeimnek egy kicsit drámai beütése van. Látható bennük a kettősség: a jóra, szépre való törekvés, ugyanakkor a kicsi vagy nagyobb elkeseredés, hogy nagyon meg kell küzdeni a mi világunkban mindenért, ami szép és jó" — hangsúlyozta a fotóművész. 

Az alkotó fotográfus felszabadítja  a jelenségek, tárgyak tartalmát és élővé teszi azokat a maga művészi szellemisége szerint. Erre példa szeptember 12-én nyílt kiállításának címe is, amely a Do-bo-gó-kő nevet kapta. A tárlat október 4-ig tekinthető meg a Don Bosco Sportközpontban. 

További híreink

Durva hőség közelít

Dátum: 2024. jún 18. 14:30

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján. A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

Díjeső a Borsod Sport Klub évzáró ünnepségén

Dátum: 2024. jún 18. 14:00

A Borsod Sport Klub (BSK) a Don Bosco Sportközpontban tartotta az évzáró ünnepségét június 12-én. Itt értékelték az elmúlt időszakot, sportolóik kiemelkedő teljesítményeit, és átadták a díjakat, dicséreteket.

A KVSE atlétái Székesfehérváron szerepeltek

Dátum: 2024. jún 18. 08:00

A KVSE atlétika szakosztálya részt vett a Kölyökből Atléta Program Országos Fesztiválján. A fiatal versenyzők az eredmények tükrében büszkén térhettek haza.

Előretekintő és -gondolkodó klímakonferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. jún 17. 20:20

A klímaváltozás okozta kihívásokra kerestek és kínáltak válaszokat és megoldásokat a LIFE-CLIMCOOP projekt legutóbbi interaktív rendezvényén. A Mezey István Művészeti Központban tartott eseményen téma volt a helyi környezeti kockázatok kezelése, a vízgazdálkodás, sőt a vízgyűjtőszintű közösségépítés.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorkölyök napközis táborok Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Z!enemi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Kowalsky meg a Vega

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk