https://kolorline.hu/Do-bo-gó-kő — a pillanat őrzője, E. Szabó István fotóművész kiállítása

Do-bo-gó-kő — a pillanat őrzője, E. Szabó István fotóművész kiállítása

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Do-bo-gó-kő címmel nyílt tárlat E. Szabó István fotóművész alkotásaiból a Don Bosco Sportközpontban. A kiállítás célja, hogy örömet és szépséget adjon az utódoknak, és elgondolkodtassa a befogadót. A fotók október 4-ig tekinthetőek meg a sportközpont üveggalériájában.

A Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola produkciójával vette kezdetét az a kiállítás, amely E. Szabó István fotóművész  alkotásaiból nyílt meg a Don Bosco Sportközpontban, majd az intézmény kulturális menedzsere, Sajó Attila köszöntötte a megjelenteket. 

E. Szabó István kazincbarcikai fotográfus 1971-től tagja volt a helyi Kamera Fotókörnek, majd a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is. Képei gyakran szerepelnek hazai és külföldi fotókiállításokon. 




Szürrealisztikus ihletettségű alkotásai a fotó és a képzőművészet határán egyensúlyoznak. Sajátos egyéni látásmódja egyre erősödött az évtizedek alatt — fogalmazott Szathmáry-Király Ádám fotóművész a megnyitón.

„Mostani munkáiban E. Szabó István eljutott arra a pontra, hogy a legegyszerűbb motívumokban is megtalálja a lehető legkülönösebb jelentéseket. Olyan rejtélyeket mutat meg nekünk alkotásain,  amelyeket magunktól talán fel sem fedeznénk, helyettünk tanulmányozza ezek tárgyát, belső összefüggéseit, az ember és a világ bizalmas belső kapcsolatát. Mindezt szolidan-szerényen,  magában elmélyülten és töprengve teszi” — mondta Szathmáry-Király Ádám.

E.Szabó István a KolorLine érdeklődésére elmondta: a világ jelenségei hatnak rá, és mindenre úgy tekint, mint egy lehetőségre, hogy maradandó képet készítsen, megragadva a pillanatot. Hozzátette: a digitális korszak nagy könnyebbséget jelent számára, de ugyanúgy meg kell dolgoznia egy jó kép elkészítéséért, mint egy festőnek vagy egy másik műfajban dolgozó képzőművésznek. A kiállított képek között találhatóak komor hangvételű, de ugyanakkor szépségre és jóságra törekvő alkotások is, amelyek E. Szabó István egyéniségét és világlátását tükrözik.

„Nem vagyok túlságosan derűlátó a dolgok menetét illetően a világunkról, ugyanakkor szeretném, hogy az lehessek. Ebből az ellentétből születik az, hogy a képeimnek egy kicsit drámai beütése van. Látható bennük a kettősség: a jóra, szépre való törekvés, ugyanakkor a kicsi vagy nagyobb elkeseredés, hogy nagyon meg kell küzdeni a mi világunkban mindenért, ami szép és jó" — hangsúlyozta a fotóművész. 

Az alkotó fotográfus felszabadítja  a jelenségek, tárgyak tartalmát és élővé teszi azokat a maga művészi szellemisége szerint. Erre példa szeptember 12-én nyílt kiállításának címe is, amely a Do-bo-gó-kő nevet kapta. A tárlat október 4-ig tekinthető meg a Don Bosco Sportközpontban.



 

További híreink

Gyermeki vetélkedődöntő és kiállítás a Zöld Völgy hulladékudvarában 

Dátum: 2024. máj 14. 13:00

A Tiszta Forrás Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Természetfürkésző Játékot rendezett a Kazincbarcikai Tankerületi Központhoz tartozó iskolásoknak. A döntőbe jutott gyerekeket a ZV Zöld Völgy Nonprofit Kft. Sajókazai Hulladékkezelő Centrumába vitték a sorsforduló döntő következő fordulóját lejátszani, és egyúttal tanulmányi túrán részt venni.

Mutatós Kolorcity-logós hulladékgyűjtők lepték el a várost

Dátum: 2024. máj 14. 06:27

Kazincbarcika sok minden más mellett a hulladékgyűjtő edények városa is. Amennyire prózai ez az állítás, annyira fontos, hiszen ez a köztisztaság egyik legfőbb eszköze. Ennek az áldott állapotnak a fenntartása időről időre pótlással, cserével jár, de a bővítés sem idegen a várostól. Idén tavasszal nagyjából 60 új, Kolorcityhez illő dizájnszemetessel gazdagodott a város.

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 13. 22:11

Idén is várja Kazincbarcika Város Önkormányzata a pedagógusokat, hogy köszöntse őket pedagógusnap alkalmából. A programnak június 5-én (szerdán) 15:00 órától a Don Bosco Sportközpont ad otthont, a vendégfellépő pedig Bereczki Zoltán lesz.

Aktívan zajlik a Rózsa úti háziorvosi rendelő felújítása

Dátum: 2024. máj 13. 20:43

A Rózsa úti háziorvosi rendelő felújítási munkálatai látványos szakaszukba érkeztek. Tetőcserével indult az épület korszerűsítése, amely végül modern energetikai hatékonyságra, megújuló energiaforrás-használatra, beltéri komfortra, sőt eszközállomány-fejlesztésre is kiterjed majd.

KolorTV élőben

Programajánló

Játszóeszköz-avatók Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Portugál

Edelény, Hadobás Pál Művelődési Központ

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk