https://kolorline.hu/Az iskolaőr tekintély és támasz a gyerekek számára

Az iskolaőr tekintély és támasz a gyerekek számára

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Jelenlétüket a pedagógusok és a szülők is örömmel fogadják. Bár komoly biztonsági feladatokat látnak el az intézményekben, a tanulók sokszor mégis úgy fordulnak hozzájuk, mint lelki társhoz.

Három éve már, hogy Kazincbarcikán és környékén iskolaőrök óvó tekintete fogadja az intézményekbe érkező gyerekeket. A tapasztalatok szerint a rendszer kiválóan működik: az őrök nemcsak a rendet biztosítják, de sokszor a nebulók lelki problémái kapcsán is segítenek. 

„Veronika néni, minden megoldódott, minden happy” – üdvözölte az egyik tanuló szeptember elején Molnár Pálné Veronikát, aki a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában dolgozik iskolaőrként. Ahogy meséli, a kislány tavaly súlyos családi titkokat osztott meg vele, ő pedig szerencsére a megoldáshoz is hozzájárulhatott, ami nagyszerű érzés. 

Természetesen a lelki támasz mellett komoly biztonsági feladatokat is ellát az intézményben, az órák közti szüneteket például mindig a diákok között tölti, de szükség esetén a tanórákra is bemegy. Annak pedig külön örül, hogy a gyerekeken túl a pedagógusokkal és az igazgatóval is jó kapcsolatot sikerült kialakítania. 

Ez persze nem egyedi eset. Ugyanerről számol be Jaskó Judit, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság iskolaőr-koordinátora, bűn- és balesetmegelőzési főelőadója. Egyúttal azt is elmeséli, hogy az iskolaőrök a nyári szünet alatt sem tétlenkednek: bűnmegelőzési programokat, közlekedési versenyeket szerveznek, szórólapot osztanak, hogy szeptemberben aztán újra visszatérjenek az oktatási intézmények falai közé. 

Jelenlétük pedig igen fontos. Mészáros Gáborné, a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola igazgatója szerint az iskolaőrök komoly tekintélyt képviselnek a tanulók szemében, s erre főként az iskolakezdés elején, például a kilencedikesek „beszoktatásakor” van szükség. Az első egy-két hónap után aztán az új nebulók is alkalmazkodnak a szabályokhoz. 

Ennek ellenére az év során bármikor szükség lehet az iskolaőrök határozott fellépésére, akik egyébként munkájuk megkezdése előtt nemcsak pedagógiai és pszichológiai képzésben vesznek részt, de konfliktuskezelési és bűnmegelőzési ismereteket is elsajátítanak. Úgy tűnik, a gyerekek és a tanárok számára mégis sokkal többet jelentenek egy szimpla hivatalos személynél - ez pedig még egy ok arra, hogy nyugodtan engedjük iskolába csemetéinket…  

 

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Alma Együttes

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Barokk templomi szonáták, és görögkatolikus liturgikus énekek

Kazincbarcika, Szent János Görögkatolikus Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csizmás kandúr

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csézy templomi koncertje

Kazincbarcika, Szent Család-templom

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk