https://kolorline.hu/„Megújulni, ez a lényeg!

„Megújulni, ez a lényeg!" — innovatív virágültetés Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika főkertésze, Molnár Péter a virágokon keresztül hoz új színeket a színes városba. Újszerű virágosítási hulláma az első lépés egy tervszerű, évről évre továbbhaladó folyamatnak. Erről árult el érdekes részleteket a Kolorline-nak.

„Egyszerre több szálon induló folyamat ez — kezdte Molnár Péter —, idén például 8000 darab kétnyári árvácskát és 2000 százszorszépet ültettünk, mondhatni optikai tuninggal, egy érdekesebb megjelenést célozva. Színenként elkülönítve helyeztük el a virágokat 6-7 tömbbe, máshol pedig pont úgy keverve, mintha egy pointilista festményt raknának ki együtt. Érdekes, hatásos színkombinációkat alkotunk. Árnyékoljuk a kört vagy sötét és világos oldalt hozunk létre.”

A főkertész célja a régi trendek helyére újakat bevezetni. A projekt másik mellékszála volt a városi óvodások aktív bevonása a virágosításba és megismertetése a kertészkedéssel.

„Három óvodában fordultunk meg a Barcika Park Kft. kertészeivel — mondta Molnár Péter — az óvodások nagy örömünkre rögtön felismerték az árvácskát. A segítőim kiásták a virágok helyét, az ovisok pedig beültették azokat. Jó hangulata volt a közös ültetésnek.” 


A harmadik irányvonal a cserjéké. A szakember olyan különlegességeket szerzett be a város számára, amelyek még sosem voltak Kazincbarcikán fellelhetőek, például a tárnicslonc, a sárgalonc, a kínai lilabogyó vagy a kínai csillagsom. Azt is megtudtuk, hogy ezeknek a korábbiaknál jóval nagyobb dekorációs értékük van, és nagyon szép vegyes ágyásokat lehet csinálni belőlük.

„A rózsák közötti részeket is beültetjük virágos cserjékkel — árulta el a főkertész  —, így nemcsak még szebb és még színpompásabb lesz, de gond is kevesebb lesz a területtel.

Molnár Péter elképzelései között szerepel egy olyan különlegesség is, amit legjobb tudása szerint legfeljebb kastélyparkokban, arborétumokban lehet látni. Kora tavaszi, hagymás növények ültetéséről van szó — csillagvirággal, hóvirággal, puschkiniával és téltemetővel —, amelyek a terek füveibe lesznek majd ültetve. Elgondolása szerint míg nem indul be a fű növekedése, addig ezek virágoznak majd legelőször. Amikor már kizöldül a fű, akkorra eltűnnek.

Gyorsan múlandó szépségű, de lenyűgöző látvány tér vissza a fehérben, lazac- és halvány rózsaszínben pompázó tulipánmező formájában, amely korábban olyan népszerű volt, hogy esküvői fotók hátterét is adta.

„Újítani, ez a lényeg — hangsúlyozta városunk botanikát kedvelő főkertésze —, szembe megyek mindazzal, ami egysíkú, nem odavaló, nem jól mutat. Megszüntetjük a foltokat és a hiányokat. Mint sok minden más, a kertészet is folyamatosan fejlődik, munkatársaimmal pedig igyekszünk ezzel lépést tartani. Újabb fajok kerülnek előtérbe. Tíz évvel ezelőtthöz képest rengeteg az újdonság, amelyekkel jól lehet játszani. A díszfüvek sokasága például nagyon jó területborító. De nem egyedül döntök, mert nem hiszem, hogy mindent tudnék. Mindig megkérdezem a kollégáim véleményét. A kertészhölgyek időnként nagyon jól szólnak hozzá a témához, hiszen régóta a város zöld területein dolgoznak, a növények között. Ugyanígy várom a lakosság visszajelzéseit is, és örülök annak is, hogy a városvezetés támogatja elképzeléseimet”


 

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Alma Együttes

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Barokk templomi szonáták, és görögkatolikus liturgikus énekek

Kazincbarcika, Szent János Görögkatolikus Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csizmás kandúr

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csézy templomi koncertje

Kazincbarcika, Szent Család-templom

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk