https://kolorline.hu/„Megújulni, ez a lényeg!

„Megújulni, ez a lényeg!" — innovatív virágültetés Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika főkertésze, Molnár Péter a virágokon keresztül hoz új színeket a színes városba. Újszerű virágosítási hulláma az első lépés egy tervszerű, évről évre továbbhaladó folyamatnak. Erről árult el érdekes részleteket a Kolorline-nak.

„Egyszerre több szálon induló folyamat ez — kezdte Molnár Péter —, idén például 8000 darab kétnyári árvácskát és 2000 százszorszépet ültettünk, mondhatni optikai tuninggal, egy érdekesebb megjelenést célozva. Színenként elkülönítve helyeztük el a virágokat 6-7 tömbbe, máshol pedig pont úgy keverve, mintha egy pointilista festményt raknának ki együtt. Érdekes, hatásos színkombinációkat alkotunk. Árnyékoljuk a kört vagy sötét és világos oldalt hozunk létre.”

A főkertész célja a régi trendek helyére újakat bevezetni. A projekt másik mellékszála volt a városi óvodások aktív bevonása a virágosításba és megismertetése a kertészkedéssel.

„Három óvodában fordultunk meg a Barcika Park Kft. kertészeivel — mondta Molnár Péter — az óvodások nagy örömünkre rögtön felismerték az árvácskát. A segítőim kiásták a virágok helyét, az ovisok pedig beültették azokat. Jó hangulata volt a közös ültetésnek.” 


A harmadik irányvonal a cserjéké. A szakember olyan különlegességeket szerzett be a város számára, amelyek még sosem voltak Kazincbarcikán fellelhetőek, például a tárnicslonc, a sárgalonc, a kínai lilabogyó vagy a kínai csillagsom. Azt is megtudtuk, hogy ezeknek a korábbiaknál jóval nagyobb dekorációs értékük van, és nagyon szép vegyes ágyásokat lehet csinálni belőlük.

„A rózsák közötti részeket is beültetjük virágos cserjékkel — árulta el a főkertész  —, így nemcsak még szebb és még színpompásabb lesz, de gond is kevesebb lesz a területtel.

Molnár Péter elképzelései között szerepel egy olyan különlegesség is, amit legjobb tudása szerint legfeljebb kastélyparkokban, arborétumokban lehet látni. Kora tavaszi, hagymás növények ültetéséről van szó — csillagvirággal, hóvirággal, puschkiniával és téltemetővel —, amelyek a terek füveibe lesznek majd ültetve. Elgondolása szerint míg nem indul be a fű növekedése, addig ezek virágoznak majd legelőször. Amikor már kizöldül a fű, akkorra eltűnnek.

Gyorsan múlandó szépségű, de lenyűgöző látvány tér vissza a fehérben, lazac- és halvány rózsaszínben pompázó tulipánmező formájában, amely korábban olyan népszerű volt, hogy esküvői fotók hátterét is adta.

„Újítani, ez a lényeg — hangsúlyozta városunk botanikát kedvelő főkertésze —, szembe megyek mindazzal, ami egysíkú, nem odavaló, nem jól mutat. Megszüntetjük a foltokat és a hiányokat. Mint sok minden más, a kertészet is folyamatosan fejlődik, munkatársaimmal pedig igyekszünk ezzel lépést tartani. Újabb fajok kerülnek előtérbe. Tíz évvel ezelőtthöz képest rengeteg az újdonság, amelyekkel jól lehet játszani. A díszfüvek sokasága például nagyon jó területborító. De nem egyedül döntök, mert nem hiszem, hogy mindent tudnék. Mindig megkérdezem a kollégáim véleményét. A kertészhölgyek időnként nagyon jól szólnak hozzá a témához, hiszen régóta a város zöld területein dolgoznak, a növények között. Ugyanígy várom a lakosság visszajelzéseit is, és örülök annak is, hogy a városvezetés támogatja elképzeléseimet”


 

További híreink

Mutatós Kolorcity-logós hulladékgyűjtők lepték el a várost

Dátum: 2024. máj 14. 06:27

Kazincbarcika sok minden más mellett a hulladékgyűjtő edények városa is. Amennyire prózai ez az állítás, annyira fontos, hiszen ez a köztisztaság egyik legfőbb eszköze. Ennek az áldott állapotnak a fenntartása időről időre pótlással, cserével jár, de a bővítés sem idegen a várostól. Idén tavasszal nagyjából 60 új, Kolorcityhez illő dizájnszemetessel gazdagodott a város.

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 13. 22:11

Idén is várja Kazincbarcika Város Önkormányzata a pedagógusokat, hogy köszöntse őket pedagógusnap alkalmából. A programnak június 5-én (szerdán) 15:00 órától a Don Bosco Sportközpont ad otthont, a vendégfellépő pedig Bereczki Zoltán lesz.

Aktívan zajlik a Rózsa úti háziorvosi rendelő felújítása

Dátum: 2024. máj 13. 20:43

A Rózsa úti háziorvosi rendelő felújítási munkálatai látványos szakaszukba érkeztek. Tetőcserével indult az épület korszerűsítése, amely végül modern energetikai hatékonyságra, megújuló energiaforrás-használatra, beltéri komfortra, sőt eszközállomány-fejlesztésre is kiterjed majd.

Rapid szoboravató a körforgalomban

Dátum: 2024. máj 11. 22:03

Gyors, de annál látványosabb avatója volt Szőke Gábor Miklós szobrászművész legújabb alkotásának Kazincbarcikán. A Tour de Hongrie kerékpáros szobor az Attila úti körforgalomban suhan, és a verseny 3. szakaszának rajtja előtt adták át hivatalosan.

KolorTV élőben

Programajánló

Játszóeszköz-avatók Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Portugál

Edelény, Hadobás Pál Művelődési Központ

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk