https://kolorline.hu/Kazincbarcika 2023-as megemlékezése ’56 hőseiről és örökségükről

Kazincbarcika 2023-as megemlékezése ’56 hőseiről és örökségükről

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Mint minden évben, Kazincbarcika Város Önkormányzata idén is ünnepélyesen tisztelgett az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint hőseinek emlékezete előtt. A közös koszorúzás mellett beszédet mondott Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, majd fellépett Sasvári Sándor, Jászai Mari-díjas és eMeRTon-díjas színművész, valamint Sövegjártó Áron színművész.

Az 1956-os forradalom és szabadságharcnak — amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményévé vált — 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár volt az áldozata. Következményeként mintegy 200 ezer magyar hagyta el az országot, nagy részük nyugat felé menekülve. Az áldozatokról és a forradalom hősi halált halt résztvevőiről 2023. október 23-án is újra megemlékezett Kazincbarcika városa. 

A megemlékezésen Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas és eMeRTon-díjas színművész, énekes, valamint Sövegjártó Áron színművész műsorát is láthatták a résztvevők. 

Szitka Péter polgármester 17 évvel ezelőtti első polgármesteri beszédei egyikére emlékezett vissza. Ekkor avatták fel Szanyi Péter ’56-os hősök előtt tisztelgő vasszobrát az Egressy Béni Művelődési Központ mellett.

A polgármester a múlt véráldozat mentén megszülető értékeit korunkra is kivetítette, megvizsgálva mai érvényességüket, fontosnak tartva a jelentőségükre és az üzenetükre figyelmeztetni a felnövekvő nemzedéket. A városvezető ennek kereteként visszaidézte a műegyetemista fiatalok 16 pontját, többek között az általános, egyenlő és titkos választásokról, a sztrájkjogról, a vélemény- és szólásszabadságról. Arra kért mindenkit, hogyha csak egy pillanatra is, miközben az akkori hősökre emlékeznek tiszteletteljesen és odaadóan, fontolják meg ezeket a szavakat is, és gondoljanak bele abba, mit jelentenek ezek ma Magyarországon.

Az ünnepség végén Kazincbarcika Város Önkormányzata, Német Nemzetiségi Önkormányzata, a Polgármesteri Hivatal, a rendészet, a helyi járási hivatal, a pártok, az intézmények és a cégek, valamint a különböző szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait az ’56-os emlékműnél.

 

További híreink

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

Elmaradnak a május 17-i játszóeszköz-átadók

Dátum: 2024. máj 17. 14:17

Az időjárásra való tekintettel elmaradnak a május 17-i (pénteki) játszóeszköz-avatók. A programok későbbi időpontban lesznek megtartva.

Barcika Csillagai — díjátadó sportgála 92 elismeréssel

Dátum: 2024. máj 17. 06:06

Gálára hívta Kazincbarcika kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportolóit Kazincbarcika Város Önkormányzata. Az Irinyi Tornacsarnokban megtartott rendezvényen több mint 90-en vehettek át polgármesteri elismerő okleveleket, és átadták az évente egyszer kiosztható, egy egész életpálya munkáját díjazó Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjat is.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk