https://kolorline.hu/Mindenszentek — gyertyafényben úszott a kazincbarcikai temető

Mindenszentek — gyertyafényben úszott a kazincbarcikai temető

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Elhunyt szeretteikre emlékeztek a kazincbarcikaiak. November 1-je mindenszentek ünnepe. A temetőbe már napok óta hozzátartozók sokasága látogatott el, hogy egy-egy szál virággal, egy koszorúval vagy egy égő mécsessel emlékezzenek azokra, akik már nincsenek köztünk.

Az elmúlás mindenki számára fájdalmas, de a tiszteletteljes és méltó megemlékezés is gyógyítja a sebeket, segíti a feldolgozását a megváltoztathatatlannak. Mindenszentek közeledtével évről évre egyre többen látogatnak ki szeretteik sírjához, hogy rendbe tegyék azokat, és elhelyezzék az emlékezés virágait.

Mindenszentek napja a keresztények ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja. A katolikus keresztény világ november 1-jén tartja. A hagyomány szerint egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette. A katolikus és az ortodox keresztény egyházak ünnepe Magyarországon 2000-től újra munkaszüneti nap.

Sok európai országban, köztük Magyarországon is szokás, hogy a hozzátartozók és a rokonok meglátogatják elhunyt szeretteik sírját. Virágot visznek, és gyertyákat, mécseseket gyújtanak. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, míg a katolikus egyház szertartása szerint a temetők nagy keresztjénél imádkoznak a jelenlévők.

Kazincbarcikán idén is fénybe borult a temető. Az itt élőkre egyébként is jellemző, hogy különös gonddal tartják rendben szeretteik sírját, ilyenkor azonban még nagyobb odafigyeléssel ápolják elhunyt hozzátartozóik végső nyughelyét. A domboldalon található síremlékekre helyezett gyertyák és mécsesek sötétedés után gyönyörűen világítottak, emlékeztetve a temetőbe látogatókat azokra, akik ma már nem lehetnek köztünk.


 

További híreink

A kazincbarcikai idősek vevők az élethosszig tartó tanulásra

Dátum: 2024. febr 27. 12:34

Megkezdődött az Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem tavaszi előadássorozata. Az első rendezvényre február 22-én került sor. A Mezey István Művészeti Központban több, mint száz idős ember gyűlt össze, hogy mindent megtudjon a globalizáció egészséges öregedésre gyakorolt hatásáról.

Lakossági tájékoztató áramszünetről

Dátum: 2024. febr 27. 07:05

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a biztonságosabb villamosenergia-ellátás érdekében hálózatukon felújítási, karbantartási munkát végez márciusban több alkalommal is. A munkavégzés időtartama alatt a villamosenergia-szolgáltatás szünetel.

Lakossági tájékoztató MoLaRi-rendszer hangos üzemű próbájáról

Dátum: 2024. febr 26. 12:56

Kazincbarcikán 2024. március 4-én (hétfőn) hangos szirénapróbára kerül sor. A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak nincs teendője.

Újabb helyi vállalkozók örvendhettek a KolorFUND eredményének

Dátum: 2024. febr 25. 19:00

Újabb cégek vehették át az önkormányzati támogatásról szóló jelképes táblát Kazincbarcikán. A tavalyi pályázaton 44 helyi vállalkozás összesen 62 millió Ft támogatási forráshoz jutott.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika

Kazincbarcika

Kézjegyek - az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Rajtam nem múlt — pódiumbeszélgetés és dedikálás Alföldi Róberttel

Ádám Jenő Tagiskola

Városi ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk