https://kolorline.hu/Az Újkazinc városrész öt felújított teret ünnepel

Az Újkazinc városrész öt felújított teret ünnepel

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Újabb közérdekű, nyíltan megígért fejlesztés ért bravúrosan révbe Kazincbarcikán: elkészült az utolsó két kitűzött tér rekonstrukciója az Újkazinc városrészben. A Deák, a Kazinczy és a Vasvári tér után birtokba vették az ott élők a Szemere és a Thököly tér belső, gyönyörű parkká alakított udvarát.

Frissen vetett fű, virágok, cserjék, kanyargós járdák, árnyékot adó fák és facsemeték, illetve felújított villamossági rendszer alkotják a Szemere és a Thököly tér új imázsát. Az öt újkazinci térből három korábban már teljesen megújult: a Deák, a Kazinczy és a Vasvári tér lakói mostanra teljesen belakták udvaraikat.

A frissen megújult Szemere és Thököly tér kapcsán Dr. Perjési Zsolt önkormányzati képviselő elárulta, hogy a terek belső kialakításánál tudatosan odafigyeltek arra, hogy szigorú geometriai vonalak helyett játékosan, hullámosan rajzolják a térre a díszburkolattal fedett járdákat

„A növényzetnél pedig igyekeztünk a lehető legtöbb nagy fát megmenteni, megtartani, az árnyékolás és a szépség mellett a környezetvédelem szempontjait is figyelembe véve — mutatott rá a képviselő. — Az új növények beültetésénél az esztétikán túl a célszerűség is szempont volt. Így az új klímához alkalmazkodóbb, nem allergén növények teszik még barátságosabbá a tereket. Megújult a közvilágítás is. A régit korszerű, ledes fényforrások váltották, a biztonságot is fokozva. Emellett elhelyeztünk egy-egy pingpongasztalt és homokozót is, utóbbi felett napvitorlákkal az egyre forróbb nyarak ellen.”

 




Szitka Péter polgármester és a terület önkormányzati képviselője évekkel ezelőtt lakossági fórumokon hallgatta meg a lakók kéréseit, hogy ők maguk milyen környezetben élnének szívesen. A többség a pihenőfunkció erősítését igényelte, a régi játékelemek és dühöngők elbontásával, parkosabb kialakítással a belső udvarokban. A városvezetés még az előző ciklus végén tett erre ígéretet, amely a COVID-időszakot is beleszámítva most fejeződött be.

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere szerint a Bükk lábánál fekvő városunknak a tervezése óta már-már történelmi hagyománya, hogy minél több zöldfelületet adjon az itt lévőknek. A város vezetésének és lakóinak gondolatai összecsengenek a városrészi szinten is megvalósítandó zöld koncepcióval.

„Az újkazinciak elsődleges szempontja volt, hogy a rekreációs funkció mellett a zöldfelületek is megmaradjanak, sőt fákkal, virágokkal, cserjékkel bővüljön a belső tere az itt lévő 5 térnek. Úgy gondolom, hogy ez megvalósult — foglalta össze Szitka Péter. — Ez a város legsűrűbben lakott része és külön az érintett tereken is meglehetősen nagyszámú lakos, nagyságrendileg 1000-nél is több fő él. Nagy öröm számunkra, hogy javíthattuk a mikrokörnyezetüket.” 

A Deák, a Kazinczy, a Vasvári, valamint a most elkészült Szemere és Thököly terek átadásával a fejlesztések azonban ebben a városrészben sem érnek véget. A következő cél az, hogy a tereket összekötő külső területek is megújuljanak és korszerűsödjenek.




 

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csizmás kandúr

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csézy templomi koncertje

Kazincbarcika, Szent Család-templom

Flash Táncstúdió: Tánc a városban

Kazincbarcika, Fő tér

Vidám nyáresti kerti muzsika

Kazincbarcika, Avilai Nagy Szent Teréz római katolikus templom kertje

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk