https://kolorline.hu/Lázbérci aktív tematikus turisztikai termékcsomagok

Lázbérci aktív tematikus turisztikai termékcsomagok

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata Lázbérci aktív tematikus turisztikai termékcsomagokat alakít ki az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap támogatásával a Széchenyi 2020 keretében. A TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00022 azonosítószámú projekt 173.388.037 Ft támogatással valósul meg.

A projekt a Lázbérci Tájvédelmi Körzethez kapcsolódóan egy Natúrpark kialakításához kíván hozzájárulni, amelynek része a természeti és kulturális értékek interaktív bemutatása, a turisztikai infrastruktúra és a helyi termékek fejlesztése. Célja továbbá, hogy a Lázbérci-tó környékén, a Bükk északi oldalán gyalogos és kerékpáros túraútvonalak mentén a térség egyedi kulturális-természeti értékeit bemutató helyek, valamint kapcsolódó aktív pihenőterületek jöjjenek létre. 

A turisztikai termékcsomagok 3 településen jönnek létre: Tardonán, Mályinkán és Kazincbarcikán. A településeket és a látványosságokat gyalogos és kerékpáros túraútvonal köti össze, az attrakciók mellett pedig mozgáskoordinációs játszóeszközök is telepítésre kerülnek. Ezek az ország első Motorikpark kisrégióját alkotják, együttműködve a szomszédos Pitypalatty-völgy településeivel.

Tardona

Jókai Mór Emlékszoba és Tájház 

Tardonán a Jókai Mór Emlékszoba és Tájház belső felújítása, korszerűsítése valósul meg, ezáltal az épület télen is használhatóvá válik. Az eredeti ingatlan az 1700-as évek elején kántortanítói lakás és református iskola céljából jött létre. Több átépítést követően egy tűzvészben leégett, majd 1897-ben kapta meg jelenlegi arculatát.

A ház a település hagyományos — elsősorban a kenderfeldolgozáshoz köthető — népi eszközeit mutatja be, emellett Jókai Mórnak is emléket állít, aki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően a településen bujkált. 

Motorikpark

A Jókai-ház közelében, a település központjában, a helyi rendezvényeknek is helyet adó területen mozgáskoordinációs kis játszótér fejlesztése valósult meg (a sportpálya mellett) a Motorikpark részeként. 

Mályinka

Ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kialakítása — Motorikpark

Mályinkán a volt tűzoltószertár épületéből kialakított Ökoturisztikai látogatóközpont valósul meg a projekt részeként. Itt az érdeklődők a Bükk hegység élővilágával, valamint a térség hagyományos erdészeti mesterségeivel ismerkedhetnek meg, interaktív formában. A foglalkoztató asztalnál különböző, a kiállítási anyaghoz kapcsolódó feladatokkal tölthetik el idejüket a résztvevők.

A látogatóközpontban elsődlegesen domborzati modellek bevonásával jelenik meg a környezet, valamint hagyományos és korszerű digitális eszközök informálják a látogatókat. A térség természet- és növényvilágáról interaktív kvízprogram érhető el többféle célcsoportnak, eltérő nehézségben (pl. papíron és okostelefonon is). A központ információs pontként is szolgál majd a településről induló vagy érkező turisták számára. 

Kazincbarcika

Horgászturizmus fejlesztése a kazincbarcikai Csónakázó-tavon

Kazincbarcikán a horgászturizmus fejlesztéseként 2 db esőbeálló építése valósul meg a Csónakázó-tó közvetlen környezetében, melynek célja az ide érkező horgászok komfortérzetének javítása. Jegyárusító pontként is funkcionáló innovatív okospad kerül telepítésre a Csónakázó-tavat körülölelő parkban. 

A fejlesztés részeként mozgáskoordinációs játszóeszközök is megvalósulnak, minden célcsoport számára érdekes mozgáskoordinációt, ügyességet, erőfejlesztést biztosítva. Jellemzően hagyományos anyagokból készült játszóeszközök kerülnek elhelyezésre, melyek önmagukban is szolgáltatást nyújtanak, de összehangoltan telepítve a térség egészét vonzóvá teszik a látogatók számára. A játszóeszközök folyamatosan elérhetőek és ingyenesen vehetőek igénybe.

A projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00022 
A projekt elnevezése: Lázbérci aktív tematikus turisztikai termékcsomagok kialakítása

(x)
ℹ️ Ez a cikk fizetett PR-cikk, megrendelője  Kazincbarcika Város Önkormányzata

További híreink

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

Elmaradnak a május 17-i játszóeszköz-átadók

Dátum: 2024. máj 17. 14:17

Az időjárásra való tekintettel elmaradnak a május 17-i (pénteki) játszóeszköz-avatók. A programok későbbi időpontban lesznek megtartva.

Barcika Csillagai — díjátadó sportgála 92 elismeréssel

Dátum: 2024. máj 17. 06:06

Gálára hívta Kazincbarcika kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportolóit Kazincbarcika Város Önkormányzata. Az Irinyi Tornacsarnokban megtartott rendezvényen több mint 90-en vehettek át polgármesteri elismerő okleveleket, és átadták az évente egyszer kiosztható, egy egész életpálya munkáját díjazó Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjat is.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk