https://kolorline.hu/Megszűnhet a várakozás — elkészült a 26-os főút Sajószentpétert elkerülő szakasza

Megszűnhet a várakozás — elkészült a 26-os főút Sajószentpétert elkerülő szakasza

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hamarosan átadhatják a 26-os főút Sajószentpétert elkerülő szakaszát. A kivitelező cégek jóval a határidő előtt befejezték a munkálatokat, így a műszaki átadás december első napjaiban záródik — tudatta meg a Magyar Építők honlapja. Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere szerint az elkerülő út megépítése egy 30 éves politikai adósság rendezése volt, amelyre a térség nagyon régóta várt.

A Sajó folyó mellett húzódó, 10 kilométer hosszú elkerülő út megépítése évek óta várt beruházás volt a térségben, hiszen a 26-os főút, amely Miskolc és Sajószentpéter között már 15 éve négysávossá bővült, a város belterületén keresztülhaladva hatalmas forgalmat generált. A napi mintegy 20 ezer jármű, amelynek nagy része teherszállító, nemcsak torlódásokat okozott, hanem a környezetszennyezést és a balesetveszélyt is növelte.

A kivitelező cégek 2021 januárjában kezdték meg az új nyomvonalon vezetett elkerülő út építését, amelynek során számos műszaki kihívással kellett megküzdeniük. A Sajó mederkorrekciója, a nagy tömegű földmunka, a kötőanyagos talajstabilizáció, a betolásos technológiával épített híd, a 27 közművezeték kiváltása, a 8 műtárgy megépítése és a 2 új körforgalom kialakítása mind része volt a projektnek. 

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere azt hangsúlyozta a Kolorline-nak, hogy az elkerülő út megépítése egy 30 éves politikai adósság rendezése volt, amelyre a térség nagyon régóta várt.

„Örülök, hogy beleszólhattunk a körforgalom tervezésébe, és részt vehettünk benne, így egy egy olyan jellegű csomópont elkészüléséhez járulhattunk hozzá, ami méltó egyrészről a városhoz, másrészről pedig a 26-os elkerülőnek egy gyors és biztonságos leágazása lesz Kazincbarcika felé” — hangsúlyozta a városvezető.

Kazincbarcika polgármestere szerint a következő feladat a várost elkerülő út szakaszának tervezése és kivitelezése, amiben a városvezetés partner lesz a későbbiekben is. Demeter Zoltán országgyűlési képviselő szerint a beruházás mindenképpen hozzájárul a térség közlekedésének és fejlődésének javulásához. 

„A beruházók általában olyan helyen szeretnek céget létrehozni, amely könnyen megközelíthető. A 26-ost elkerülő beruházásnak köszönhetően mind Kazincbarcika, mind Sajószentpéter jobban elérhető lesz. Abban bízom, hogy az itteni ipari parkok a közlekedési infrastruktúra miatt újabb vállalkozásokat hoznak, az itt élő emberek számára pedig több munkahelyet jelentenek majd” — fogalmazott az országgyűlési képviselő a Kolorline kérdésére.

A vállalkozók jóval a határidő előtt — 2024 januárja helyett —, még idén befejezték a munkálatokat, így a műszaki átadás-átvételi eljárás hamarosan lezárul, és a forgalomba helyezés is rövid időn belül megtörténhet. Az autósok abban bíznak, hogy ez az út megoldja a közlekedési problémákat, és megszűnhet a torlódás, valamint a dugó.

 

További híreink

Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Dátum: 2023. nov 30. 19:00

Hamarosan több ütemben és lépésben megkezdődik Kazincbarcika egyik legfontosabb kulturális intézményének, az Egressy Béni Művelődési Központnak az energetikai korszerűsítése. A fejlesztés további célja az épület külső megjelenésének megújulása és új tartalommal felruházása is. A beruházás illeszkedik Kazincbarcika dinamikus és fenntartható fejlődéséhez.

December 3-tól újra fényárban úszik Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 30. 13:00

Hosszú napok óta serényen folynak a munkálatok a Barcika Parknál, hogy a karácsonyi időszakban egy év kényszerkimaradás után újra pompás díszkivilágítás gyönyörködtesse a városlakókat. Természetesen a visszatérő „fényes fogadtatáson” kívül más ütős programok is várják azokat, akik december 3-án ellátogatnak a Fő térre.

Eggyel több szelet kenyér, eggyel kevesebb pofon – Komárominé Nagy Mária, a gyermekek segítője

Dátum: 2023. nov 29. 19:00

Városunk önkormányzatától a szociális munka napján, 2023. november 12-én Kazincbarcika Város Szociális Ellátásáért kitüntető díjat kapott Komárominé Nagy Mária, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ intézményegység-vezetője 1990 óta ügyködik elszántan a szociális szférában. Évtizedeken keresztül számos gondviselő feladatkör felelős ellátásával érdemelte ki elismerését.

Újabb Arany Rózsa díjjal büszkélkedhet Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 29. 10:30

Arany Rózsa díjat nyert Kazincbarcika a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben; a város Váccal, Siklóssal, Pápával, Egerrel, Balatongyörökkel és Bajával együtt vehette át az elismerő címet az idén. A környezetszépítő verseny legmagasabb díját régiónként egy település kaphatja meg, az, amelyik évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújt a virágosításban, külön figyelemmel a fenntarthatóságra. Klimon István alpolgármester megköszönte a Barcika Park kertészeinek áldozatos munkáját, akik napról napra azon dolgoznak, hogy a város tiszta, zöld és virágos legyen.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika decemberi órarend

Irinyi János Tornacsarnok, Kazinczy Ferenc Tornacsarnok, Kazincbarcikai Fedett Uszoda

Adventtől újévig Kazincbarcikán 2023

Kazincbarcika, változó helyszínek

Gyertyagyújtás és karácsonyi gasztroterasz Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Gyermekkönyvtári napok Kazincbarcikán

Egressy Béni Városi Könyvtár

Mesés kalandozás a Mikulás-kisvonatával

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk