https://kolorline.hu/Kerékpáros szemléletformáló nap a Tompa Mihály Református Általános Iskolában

Kerékpáros szemléletformáló nap a Tompa Mihály Református Általános Iskolában

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Gyakorlati pályán ismerkedtek a Tompa Mihály Református Általános Iskola diákjai kedden a biztonságos kerékpározással. A szemléletformáló program során elméleti tesztet is megoldottak a gyerekek, az ügyességi feladatok teljesítése közben pedig a KRESZ szabályait is be kellett tartaniuk. Kazincbarcika és Vadna között közben készül a kerékpárút, amely Sajóivánka és Vadna települések lakóinak is hatalmas előrelépés lesz a Kazincbarcikára való eljutásban.

Tényleg köze van a biciklizésnek a matematikához? A Tompa Mihály Református Általános Iskolában rendezett biztonságos kerékpározást célzó szemléletformáló programon kiderült, hogy igen – legalábbis közvetve.

A gyakorlati pályán teljesítendő feladatok során ugyanis a gyerekeknek nemcsak a KRESZ szabályait kellett betartaniuk, de olyan kihívásoknak is meg kellett felelni, amivel a térlátásukat fejlesztették. Hiszen kerékpározva nagyon fontos, hogy jól megfigyeljük a környezetünket, és gyorsan reagáljunk a történésekre — így nyert értelmet például az a kihívás, amely során a bicikliző iskolásoknak hátrafelé nézve kellett észlelniük, hány ujját mutatja az oktató.

Ezen kívül persze sok egyéb ügyességi és elméleti feladatot kellett megoldaniuk a gyerekeknek, akik a Barcika Art Nonprofit Kft. szervezésében zajló szemléletformáló nap végén az új ismeretek mellett érmet is hazavihettek. Ahogy Kiss Beáta, a Tompa Mihály  Református Általános Iskola testnevelő tanártól megtudtuk, bár a városban lévő kerékpárutaknak köszönhetően nagyon sok diák érkezik két keréken az iskolába, egy ilyen szemléletformáló nap azoknak is meghozhatja a kedvét a bringázáshoz, akik korábban nem éltek ezzel a mozgásformával.

Különösen jó hír, hogy az itt élők a város belterületét átszelő, 10 kilométernyi kerékpárutakon túl, a hamarosan elkészülő Vadna és Kazincbarcika közötti kerékpárúton is kerekezhetnek majd. Vadna polgármestere, Bencze Péter szerint a két település kapcsolata eddig is szoros volt, ezután pedig várhatóan még szorosabb lesz. A kerékpárút adta lehetőséget Seszták Ottó, Sajóivánka polgármestere is örömmel üdvözölte, hiszen — ahogy kérdésünkre elmondta —, településükről sokan járnak be dolgozni Kazincbarcikára, sok gyermek pedig a barcikai iskolákban tanul.

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere kiemelte, hogy a városvezetés az elmúlt 10 évben igen nagy hangsúlyt fektetett a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére.

„Nem könnyű kihívás, hogy a lakosság részéről mindennapossá tegyük ezt a fajta közlekedést. A gyerekeknél sokkal könnyebb a szemléletformálás, ezért fontosak az ehhez hasonló rendezvények. Az pedig már egy következő lépcső, amikor nemcsak a városon belül tudunk eljutni kerékpárral egyik pontból a másikba, hanem a települések is összekötésre kerülnek. Így öröm, hogy a szomszédos települések polgármestereivel való együttműködésünknek köszönhetően a Vadna-Kazincbarcika közötti útvonal hamarosan elkészül.”

Célokból persze ezután sem lesz hiány: a végső állomás, hogy Kazincbarcikáról egészen a szlovák határig el lehessen jutni a jövőben tervezett, biztonságos kerékpárutakon.

 

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csizmás kandúr

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csézy templomi koncertje

Kazincbarcika, Szent Család-templom

Flash Táncstúdió: Tánc a városban

Kazincbarcika, Fő tér

Vidám nyáresti kerti muzsika

Kazincbarcika, Avilai Nagy Szent Teréz római katolikus templom kertje

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk