https://kolorline.hu/Kerékpáros szemléletformáló nap a Tompa Mihály Református Általános Iskolában

Kerékpáros szemléletformáló nap a Tompa Mihály Református Általános Iskolában

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Gyakorlati pályán ismerkedtek a Tompa Mihály Református Általános Iskola diákjai kedden a biztonságos kerékpározással. A szemléletformáló program során elméleti tesztet is megoldottak a gyerekek, az ügyességi feladatok teljesítése közben pedig a KRESZ szabályait is be kellett tartaniuk. Kazincbarcika és Vadna között közben készül a kerékpárút, amely Sajóivánka és Vadna települések lakóinak is hatalmas előrelépés lesz a Kazincbarcikára való eljutásban.

Tényleg köze van a biciklizésnek a matematikához? A Tompa Mihály Református Általános Iskolában rendezett biztonságos kerékpározást célzó szemléletformáló programon kiderült, hogy igen – legalábbis közvetve.

A gyakorlati pályán teljesítendő feladatok során ugyanis a gyerekeknek nemcsak a KRESZ szabályait kellett betartaniuk, de olyan kihívásoknak is meg kellett felelni, amivel a térlátásukat fejlesztették. Hiszen kerékpározva nagyon fontos, hogy jól megfigyeljük a környezetünket, és gyorsan reagáljunk a történésekre — így nyert értelmet például az a kihívás, amely során a bicikliző iskolásoknak hátrafelé nézve kellett észlelniük, hány ujját mutatja az oktató.

Ezen kívül persze sok egyéb ügyességi és elméleti feladatot kellett megoldaniuk a gyerekeknek, akik a Barcika Art Nonprofit Kft. szervezésében zajló szemléletformáló nap végén az új ismeretek mellett érmet is hazavihettek. Ahogy Kiss Beáta, a Tompa Mihály  Református Általános Iskola testnevelő tanártól megtudtuk, bár a városban lévő kerékpárutaknak köszönhetően nagyon sok diák érkezik két keréken az iskolába, egy ilyen szemléletformáló nap azoknak is meghozhatja a kedvét a bringázáshoz, akik korábban nem éltek ezzel a mozgásformával.

Különösen jó hír, hogy az itt élők a város belterületét átszelő, 10 kilométernyi kerékpárutakon túl, a hamarosan elkészülő Vadna és Kazincbarcika közötti kerékpárúton is kerekezhetnek majd. Vadna polgármestere, Bencze Péter szerint a két település kapcsolata eddig is szoros volt, ezután pedig várhatóan még szorosabb lesz. A kerékpárút adta lehetőséget Seszták Ottó, Sajóivánka polgármestere is örömmel üdvözölte, hiszen — ahogy kérdésünkre elmondta —, településükről sokan járnak be dolgozni Kazincbarcikára, sok gyermek pedig a barcikai iskolákban tanul.

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere kiemelte, hogy a városvezetés az elmúlt 10 évben igen nagy hangsúlyt fektetett a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére.

„Nem könnyű kihívás, hogy a lakosság részéről mindennapossá tegyük ezt a fajta közlekedést. A gyerekeknél sokkal könnyebb a szemléletformálás, ezért fontosak az ehhez hasonló rendezvények. Az pedig már egy következő lépcső, amikor nemcsak a városon belül tudunk eljutni kerékpárral egyik pontból a másikba, hanem a települések is összekötésre kerülnek. Így öröm, hogy a szomszédos települések polgármestereivel való együttműködésünknek köszönhetően a Vadna-Kazincbarcika közötti útvonal hamarosan elkészül.”

Célokból persze ezután sem lesz hiány: a végső állomás, hogy Kazincbarcikáról egészen a szlovák határig el lehessen jutni a jövőben tervezett, biztonságos kerékpárutakon.

 

További híreink

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

Elmaradnak a május 17-i játszóeszköz-átadók

Dátum: 2024. máj 17. 14:17

Az időjárásra való tekintettel elmaradnak a május 17-i (pénteki) játszóeszköz-avatók. A programok későbbi időpontban lesznek megtartva.

Barcika Csillagai — díjátadó sportgála 92 elismeréssel

Dátum: 2024. máj 17. 06:06

Gálára hívta Kazincbarcika kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportolóit Kazincbarcika Város Önkormányzata. Az Irinyi Tornacsarnokban megtartott rendezvényen több mint 90-en vehettek át polgármesteri elismerő okleveleket, és átadták az évente egyszer kiosztható, egy egész életpálya munkáját díjazó Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjat is.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk