https://kolorline.hu/Új harangjáték Kazincbarcikán, a Szent Család-templomban

Új harangjáték Kazincbarcikán, a Szent Család-templomban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Új öröm Kazincbarcikán, a minden egész óra előtt öt perccel felcsendülő harangjáték a Szent Család-templom három harangjától. A november 19-i nagymise előtt debütált mű alkotója Kerek Gábor Közeledő, a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

A 16 éve átadott Szent Család-templom először kapott harangjátékot. A Szent Család-templom plébánosa, Feri atya is támogatta az ötletet. A három, Lengyelországban készült harang egy tiszta H-moll hármashangzatot ad ki. Mindegyik elektromágneses ütőkkel van ellátva. Tompa Istvántól, a Szent Család-templom kántorjától megtudtuk, hogy az új harangjátékot egy programozható logikai eszköz vezérli.

“A harang egy hangszer, és ennek kiteljesedése a harangjáték.”

Élete egyik legnagyobb kihívása volt a felkért zeneszerzőnek, Kerek Gábor Közeledőnek a harangjáték megkomponálása. A Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója végül maximálisan megfelelve az igényeknek, sikeresen komponált három hangra egy fülbemászó dallamot. Az ütők jól fel vannak ehhez szerelve, hiszen eleve ütik a negyed órákat, az egész órákat, így egy úgynevezett PLC-vel rávehetők, hogy a dallamnak megfelelően kondítsák meg a harangokat. 

„A szeretet próbáltam meg kifejezni — nyilatkozta Kerek Gábor Közeledő. — Külön cél, hogy megkondulásaik mindenkiben visszaidézzék a magyar népdal sajátosságait. A harangok összecsengéséhez igyekeztem egy lassú, méltóságteljes dallamot kitalálni.”

 



Az új harangjáték már első napján közösségeket hozott össze

A harangjáték november 19-i bemutatkozásán, a segítő szeretet védőszentje, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepnapján a helyi pékségek felajánlásából kapott kenyereket a plébános megszentelte. 

Klimon István alpolgármester köszönetét fejezte ki a helyi Katolikus Karitász közösségépítő munkájáért és a felszentelő ünnepségen nyújtott adományokért. Az alpolgármester beszédében a harangjáték városi jelentőségén túl azt is hangsúlyozta, hogy az önkormányzat mindig stratégiai partnerekben gondolkodik és a római katolikus gyülekezet is fontos partner számukra. Áprilisban például díszvilágítást kapott a templom a várostól.

„A harang- és a zeneszó mindig közösségeket épít és kovácsol össze — mondta Klimon István. — Ahogy a gyülekezetet, úgy a városlakókat is” — fogalmazott az alpolgármester. 

A harangjáték mindennap 6 óra 55 és 20 óra 55 között óránként hallható. Életre hívói remélik, hogy a mű méltóképpen hozzátesz a város kulturális élményéhez, és sokakra lélekemelően hat majd.



 

További híreink

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

Elmaradnak a május 17-i játszóeszköz-átadók

Dátum: 2024. máj 17. 14:17

Az időjárásra való tekintettel elmaradnak a május 17-i (pénteki) játszóeszköz-avatók. A programok későbbi időpontban lesznek megtartva.

Barcika Csillagai — díjátadó sportgála 92 elismeréssel

Dátum: 2024. máj 17. 06:06

Gálára hívta Kazincbarcika kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportolóit Kazincbarcika Város Önkormányzata. Az Irinyi Tornacsarnokban megtartott rendezvényen több mint 90-en vehettek át polgármesteri elismerő okleveleket, és átadták az évente egyszer kiosztható, egy egész életpálya munkáját díjazó Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjat is.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk