https://kolorline.hu/Új harangjáték Kazincbarcikán, a Szent Család-templomban

Új harangjáték Kazincbarcikán, a Szent Család-templomban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Új öröm Kazincbarcikán, a minden egész óra előtt öt perccel felcsendülő harangjáték a Szent Család-templom három harangjától. A november 19-i nagymise előtt debütált mű alkotója Kerek Gábor Közeledő, a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

A 16 éve átadott Szent Család-templom először kapott harangjátékot. A Szent Család-templom plébánosa, Feri atya is támogatta az ötletet. A három, Lengyelországban készült harang egy tiszta H-moll hármashangzatot ad ki. Mindegyik elektromágneses ütőkkel van ellátva. Tompa Istvántól, a Szent Család-templom kántorjától megtudtuk, hogy az új harangjátékot egy programozható logikai eszköz vezérli.

“A harang egy hangszer, és ennek kiteljesedése a harangjáték.”

Élete egyik legnagyobb kihívása volt a felkért zeneszerzőnek, Kerek Gábor Közeledőnek a harangjáték megkomponálása. A Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója végül maximálisan megfelelve az igényeknek, sikeresen komponált három hangra egy fülbemászó dallamot. Az ütők jól fel vannak ehhez szerelve, hiszen eleve ütik a negyed órákat, az egész órákat, így egy úgynevezett PLC-vel rávehetők, hogy a dallamnak megfelelően kondítsák meg a harangokat. 

„A szeretet próbáltam meg kifejezni — nyilatkozta Kerek Gábor Közeledő. — Külön cél, hogy megkondulásaik mindenkiben visszaidézzék a magyar népdal sajátosságait. A harangok összecsengéséhez igyekeztem egy lassú, méltóságteljes dallamot kitalálni.”

 



Az új harangjáték már első napján közösségeket hozott össze

A harangjáték november 19-i bemutatkozásán, a segítő szeretet védőszentje, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepnapján a helyi pékségek felajánlásából kapott kenyereket a plébános megszentelte. 

Klimon István alpolgármester köszönetét fejezte ki a helyi Katolikus Karitász közösségépítő munkájáért és a felszentelő ünnepségen nyújtott adományokért. Az alpolgármester beszédében a harangjáték városi jelentőségén túl azt is hangsúlyozta, hogy az önkormányzat mindig stratégiai partnerekben gondolkodik és a római katolikus gyülekezet is fontos partner számukra. Áprilisban például díszvilágítást kapott a templom a várostól.

„A harang- és a zeneszó mindig közösségeket épít és kovácsol össze — mondta Klimon István. — Ahogy a gyülekezetet, úgy a városlakókat is” — fogalmazott az alpolgármester. 

A harangjáték mindennap 6 óra 55 és 20 óra 55 között óránként hallható. Életre hívói remélik, hogy a mű méltóképpen hozzátesz a város kulturális élményéhez, és sokakra lélekemelően hat majd.



 

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csizmás kandúr

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csézy templomi koncertje

Kazincbarcika, Szent Család-templom

Flash Táncstúdió: Tánc a városban

Kazincbarcika, Fő tér

Vidám nyáresti kerti muzsika

Kazincbarcika, Avilai Nagy Szent Teréz római katolikus templom kertje

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk