https://kolorline.hu/Új kiállítással kápráztatja el Kazincbarcikát a Sajómenti Népművészeti Egyesület

Új kiállítással kápráztatja el Kazincbarcikát a Sajómenti Népművészeti Egyesület

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Vesszőből, gyöngyből, csuhéból, textilből készült tárgyak és festmények is helyet kaptak azon a kiállításon, amely a Sajómenti Népművészeti Egyesület tagjainak alkotásaiból nyílt a Mezey István Művészeti Központban. A január 5-ig látható színvonalas tárlat nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is szól.

Újabb kiállítással kényezteti Kazincbarcika lakóit a Mezey István Művészeti Központ, amely ezúttal a Sajómenti Népművészeti Egyesület csuhéból, textilből, gyöngyből és vesszőből készült alkotásainak biztosít méltó környezetet. A tárlat célja, hogy a gyönyörködtetés mellett a fiatalok érdeklődését is felkeltse a népművészet iránt.

A 2006-ban megalakult Sajómenti Népművészeti Egyesület a nemes cél megvalósításának útján jó ideje élen jár, hiszen rendszeresen szervez az ifjabb generációnak táborokat, játszóházakat, szakköröket. Ráadásul a 71 fős egyesület tagjai – akik egyébként 38 művészeti szakágat képviselnek — gyakran tárják alkotásaikat a városlakók elé, egyéni és közös kiállításokon egyaránt. Ezek fényében cseppet sem meglepő, hogy tevékenységüket 2017-ben Kazincbarcika Közművelődéséért Civil Díjjal, 2019-ben pedig BarcikArt kitüntetéssel jutalmazta az önkormányzat.

A jelenlegi tárlat megnyitóján Farkas Éva, a Barkó Kézműves Egyesület alelnöke mondott beszédet, s külön kifejtette örömét, amiért rengeteg fiatalt lát a közönség soraiban. Mint mondta: szerencsés a város, hogy az itt élő kézművesek és a Gyermekek Háza ápolja a hagyományokat. A rendezvényt még különlegesebbé tette, hogy az Arany Páva díjas és Arany Páva nagydíjas Galagonya Citerazenekar tagjai egyúttal a népművészeti egyesületet is képviselték.

A 30 alkotó munkáját bemutató tárlat már a nyitónapon sok érdeklődőt vonzott, annak sem kell azonban szomorkodnia, aki nem jutott el az eseményre: 2024. január 5-ig, 09:00 és 18:00 óra között bármelyik hétköznap pótolhatja lemaradását. A gyermekes családoknak pedig kifejezetten ajánlott a program. Hiszen, ahogyan Pácz János, a Sajómenti Népművészeti Egyesület elnöke a Kolorline kérdésére hangsúlyozta: 10 éves unokája a legjobb példa arra, hogy a gyerekeket nagyon is érdekli a kézműveskedés.

 



 

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csizmás kandúr

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csézy templomi koncertje

Kazincbarcika, Szent Család-templom

Flash Táncstúdió: Tánc a városban

Kazincbarcika, Fő tér

Vidám nyáresti kerti muzsika

Kazincbarcika, Avilai Nagy Szent Teréz római katolikus templom kertje

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk