A központi konyha fejlesztése Kazincbarcikán
A TOP-1.1.3-15-BO1-2018-00027 azonosító számú, „KÖZPONTI KONYHA FEJLESZTÉSE KAZINCBARCIKÁN” című projekt megvalósítása Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Barcika Príma Kft. közös beruházásaként jött létre.
A fejlesztés az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg, a szerződött támogatás összege: 171.000.000 Ft, a támogatás mértéke: 100 %.
A projekt céljai voltak:
► A közétkeztetést szolgáló konyhai, főző funkciók bővítése az ételkínálat szélesítése a sajátos igények kiszolgálása érdekében
► Meglévő konyhai eszközök korszerűsítése, tároló bővítése a hatékonyabb főzés szervezésének érdekében
► A főzésnek helyet biztosító központi konyha épület energiahatékonyságának javítása, a megújuló energiaforrás részarányának növelése
A fenti célokhoz illeszkedően az alábbi tevékenységek valósutak meg a projekt részeként.
A központi főzőkonyha épületének energetikai célú korszerűsítése, melynek keretében megvalósult a kültéri nyílászárók cseréje, illetve a homlokzati felületek és tetőszerkezet szigetelése, a nagy belmagasságú, kihasználatlan terek belső álmennyezetekkel történő ellátása. Az energetikai korszerűsítés részeként 113,85 kWp névleges teljesítményű napelem került felhelyezésre a tetőre.
A központi konyha épületen belül kialakításra került egy készétel előállítására szolgáló konyhai rész, illetve az édességipari termékek előállítását magasabb színvonalon biztosító cukrászüzem. Mindkét konyha helyiségbe szükséges volt a konyhai eszközök, így a készétel sokkolásához, csomagolásához, valamint a cukrászati tevékenységekhez szükséges eszközök beszerzése.
A beruházás része volt még az egészségesebb táplálkozás ösztönzése érdekében 5 db saláta és gyümölcs hűtő beszerzése, melyek kihelyezésre kerülnek a közétkeztetés részeként az iskolákban, ahol a társaság mindenkinek biztosítja a friss saláta, zöldség, gyümölcs elfogyasztásának lehetőségét. A saláták vagy kiegészítik a meglévő ételkínálatot, vagy alternatívát kínálnak az egyik főétel helyett. A városban korábban már két iskolában működött salátahűtő tesztüzemben, a visszajelzések kedvezőek, ami indokolja a hűtők más iskolákban, közintézményekben való további telepítését.
A Barcika Príma Kft a konyha működéséhez szükséges alapanyagokat törekszik helyi termelőktől igénybe venni, ennek érdekében megállapodást kötött a Barcika Park Kft-vel, (üzleti tervben bemutatásra került. A helyben előállított termékek beszerzésre törekszik, ennek kapcsán előtérbe helyezi a közbeszerzés során a megyében működő beszállítókat. A beszállítók helyszín szempontú bemutatása az üzleti tervben megtörtént.
A projektben új építés nem valósult meg. A tervezett fejlesztés egy korábban üresen maradt, egykor varrodának helyet adó üzemcsarnok, melyet a társaság Kazincbarcika Város Önkormányzat támogatásával 2015-ben alakított át központi konyhává.
A projekt teljeskörű zárására 2023. november 30-án kerül sor.