https://kolorline.hu/Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hamarosan több ütemben és lépésben megkezdődik Kazincbarcika egyik legfontosabb kulturális intézményének, az Egressy Béni Művelődési Központnak az energetikai korszerűsítése. A fejlesztés további célja az épület külső megjelenésének megújulása és új tartalommal felruházása is. A beruházás illeszkedik Kazincbarcika dinamikus és fenntartható fejlődéséhez.

A Szózat zeneszerzőjének nevét viselő intézmény 1969. december 13-án nyitotta meg kapuit, és azóta több alkalommal is felújították és bővítették. Azonban a mostani állapot felett is eljárt az idő és szükségessé vált az energetikai megújítás, hogy megfeleljen a mai kor követelményeinek és igényeinek. Ez a beruházás kezdődhet el januárban, ha a közbeszerzési eljárás sikeresen lezárul. Az első fázisban az energetikai korszerűsítés történik meg, mely magában foglalja a külső homlokzat szigetelését, a nyílászárók, a lámpatestek cseréjét és napelemek telepítését. Dr. Makkai Orsolya alpolgármester szerint ez a beruházás jelentősen csökkenteni fogja az épület áramfogyasztását, és hozzájárul a környezetvédelemhez. 

A külső megújulással párhuzamosan indul a belső klimatizálás

„Jelenleg még benne vagyunk a közbeszerzési eljárásban. Ha lesz eredményes kivitelezői ajánlatunk, akkor valószínűleg januárban indulhat a felújítás” – foglalta össze Dr. Makkai Orsolya “Nagyságrendileg 6-9 hónap alatt valósulhat meg a fejlesztés energetikai része. Közben önkormányzati forrás igénybevételével el tud indulni a színházterem klimatizálása, hogy télen és nyáron is megfelelő hőmérsékletet biztosíthassunk. Terveink szerint talán már a következő színházi évadot itt, az Egressyben kezdhetjük. Az energetikai beruházás keretében beszerzett napelemek pedig abban segíthetnek, hogy az áramszámlát jelentősen csökkentsük vagy akár nullszaldósra hozzuk ki. Párhuzamos célunk továbbszépíteni Kazincbarcika egyik legszebb terét, a Fő teret, ahogy az is, hogy a kultúra- és művészetkedvelő lakosok a lehető legjobban megtalálhassák majd számításaikat a megújuló intézmény ajánlataiban." 

A felújítás idején a Egressy központ programjai más helyszíneken várják a közönséget, például a Mezey István Művészeti Központban vagy a városi sportlétesítményekben. A városvezetés tervei között szerepel a zeneiskolának a felújított épületbe költöztetése, új funkciót és életet adva a művelődési háznak.

“Több körös egyeztetés után a tankerületvezető-asszonnyal, illetve Kerek Gábor iskolaigazgatóval már keressük azokat a forrásokat, amelyek a következő időszakban egy városi és tankerületi közös gondolkodással és kooperációval befolyásolni tudják ennek az épületnek a sorsát” – tárta fel az alpolgármester.

Korszerűsítés és értékmentés a színes mellett okos városért

Pétervári György önkormányzati képviselő és a Városfejlesztési Bizottság elnöke szerint az Egressy Művelődési Központ felújítása is része annak a célnak, hogy Kazincbarcika a színes mellett okos város is legyen. 

„Ez egy ikonikus és emblematikus intézmény, amely évtizedek óta szolgálja a kultúrát és a művészetet, ezért megérdemli, hogy új életet kapjon – véli a képviselő. “Kazincbarcika utcáin ma azt látjuk, hogy a város egy örökmozgó. Bárhova lépek vagy nézek, új fejlesztések zajlanak. Megújul majdnem minden, ami ma már retró és a mai kor követelményeinek nem felel meg. Ebből a sorból kicsit kilógott az Egressy Béni Művelődési Központ, de elérkezett az a pillanat, hogy az épület fenntartható energetikai fejlesztéséhez kötődően a portálja, a külső megjelenése is megváltozzon. Jó pár évvel ezelőtti felújításánál divat volt az árkádos portálok kialakítása, de ez ide a Fő térhez, a mostani épületekhez és a mai korhoz már egyáltalán nem illeszkedik. Valamikor ez egy modern, külső nagy üveg felülettel rendelkező, nagyon pazar épület volt. Nyilván nem úgy állítjuk  vissza, hanem egy kicsit ezen igazítva, hogy a régi érzés is megmaradjon, – vetítette előre Pétervári György – mellyel értéket őrzünk meg, és ez értékteremtést is jelent számomra.”

További híreink

Tájékoztatás áramszünetről

Dátum: 2024. máj 15. 15:06

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a biztonságosabb villamosenergia-ellátás érdekében hálózatukon felújítási, karbantartási munkát végez, amely május 21-22-én napközben néhány utcában Kazincbarcikán áramszünettel jár.

Tapsorkán kísérte a zenei gálát a Kodályban!  

Dátum: 2024. máj 15. 14:25

Nagy sikerrel zárult a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola tanévzáró zeneművészeti gálája május 13-án. A többféle felállásban fellépő növendékek azt mutatták meg, mennyit fejlődtek az elmúlt tanév során.

Gyermeki vetélkedődöntő és kiállítás a Zöld Völgy hulladékudvarában 

Dátum: 2024. máj 14. 13:00

A Tiszta Forrás Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Természetfürkésző Játékot rendezett a Kazincbarcikai Tankerületi Központhoz tartozó iskolásoknak. A döntőbe jutott gyerekeket a ZV Zöld Völgy Nonprofit Kft. Sajókazai Hulladékkezelő Centrumába vitték a sorsforduló döntő következő fordulóját lejátszani, és egyúttal tanulmányi túrán részt venni.

Mutatós Kolorcity-logós hulladékgyűjtők lepték el a várost

Dátum: 2024. máj 14. 06:27

Kazincbarcika sok minden más mellett a hulladékgyűjtő edények városa is. Amennyire prózai ez az állítás, annyira fontos, hiszen ez a köztisztaság egyik legfőbb eszköze. Ennek az áldott állapotnak a fenntartása időről időre pótlással, cserével jár, de a bővítés sem idegen a várostól. Idén tavasszal nagyjából 60 új, Kolorcityhez illő dizájnszemetessel gazdagodott a város.

KolorTV élőben

Programajánló

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Portugál

Edelény, Hadobás Pál Művelődési Központ

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk