https://kolorline.hu/Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hamarosan több ütemben és lépésben megkezdődik Kazincbarcika egyik legfontosabb kulturális intézményének, az Egressy Béni Művelődési Központnak az energetikai korszerűsítése. A fejlesztés további célja az épület külső megjelenésének megújulása és új tartalommal felruházása is. A beruházás illeszkedik Kazincbarcika dinamikus és fenntartható fejlődéséhez.

A Szózat zeneszerzőjének nevét viselő intézmény 1969. december 13-án nyitotta meg kapuit, és azóta több alkalommal is felújították és bővítették. Azonban a mostani állapot felett is eljárt az idő és szükségessé vált az energetikai megújítás, hogy megfeleljen a mai kor követelményeinek és igényeinek. Ez a beruházás kezdődhet el januárban, ha a közbeszerzési eljárás sikeresen lezárul. Az első fázisban az energetikai korszerűsítés történik meg, mely magában foglalja a külső homlokzat szigetelését, a nyílászárók, a lámpatestek cseréjét és napelemek telepítését. Dr. Makkai Orsolya alpolgármester szerint ez a beruházás jelentősen csökkenteni fogja az épület áramfogyasztását, és hozzájárul a környezetvédelemhez. 

A külső megújulással párhuzamosan indul a belső klimatizálás

„Jelenleg még benne vagyunk a közbeszerzési eljárásban. Ha lesz eredményes kivitelezői ajánlatunk, akkor valószínűleg januárban indulhat a felújítás” – foglalta össze Dr. Makkai Orsolya “Nagyságrendileg 6-9 hónap alatt valósulhat meg a fejlesztés energetikai része. Közben önkormányzati forrás igénybevételével el tud indulni a színházterem klimatizálása, hogy télen és nyáron is megfelelő hőmérsékletet biztosíthassunk. Terveink szerint talán már a következő színházi évadot itt, az Egressyben kezdhetjük. Az energetikai beruházás keretében beszerzett napelemek pedig abban segíthetnek, hogy az áramszámlát jelentősen csökkentsük vagy akár nullszaldósra hozzuk ki. Párhuzamos célunk továbbszépíteni Kazincbarcika egyik legszebb terét, a Fő teret, ahogy az is, hogy a kultúra- és művészetkedvelő lakosok a lehető legjobban megtalálhassák majd számításaikat a megújuló intézmény ajánlataiban." 

A felújítás idején a Egressy központ programjai más helyszíneken várják a közönséget, például a Mezey István Művészeti Központban vagy a városi sportlétesítményekben. A városvezetés tervei között szerepel a zeneiskolának a felújított épületbe költöztetése, új funkciót és életet adva a művelődési háznak.

“Több körös egyeztetés után a tankerületvezető-asszonnyal, illetve Kerek Gábor iskolaigazgatóval már keressük azokat a forrásokat, amelyek a következő időszakban egy városi és tankerületi közös gondolkodással és kooperációval befolyásolni tudják ennek az épületnek a sorsát” – tárta fel az alpolgármester.

Korszerűsítés és értékmentés a színes mellett okos városért

Pétervári György önkormányzati képviselő és a Városfejlesztési Bizottság elnöke szerint az Egressy Művelődési Központ felújítása is része annak a célnak, hogy Kazincbarcika a színes mellett okos város is legyen. 

„Ez egy ikonikus és emblematikus intézmény, amely évtizedek óta szolgálja a kultúrát és a művészetet, ezért megérdemli, hogy új életet kapjon – véli a képviselő. “Kazincbarcika utcáin ma azt látjuk, hogy a város egy örökmozgó. Bárhova lépek vagy nézek, új fejlesztések zajlanak. Megújul majdnem minden, ami ma már retró és a mai kor követelményeinek nem felel meg. Ebből a sorból kicsit kilógott az Egressy Béni Művelődési Központ, de elérkezett az a pillanat, hogy az épület fenntartható energetikai fejlesztéséhez kötődően a portálja, a külső megjelenése is megváltozzon. Jó pár évvel ezelőtti felújításánál divat volt az árkádos portálok kialakítása, de ez ide a Fő térhez, a mostani épületekhez és a mai korhoz már egyáltalán nem illeszkedik. Valamikor ez egy modern, külső nagy üveg felülettel rendelkező, nagyon pazar épület volt. Nyilván nem úgy állítjuk  vissza, hanem egy kicsit ezen igazítva, hogy a régi érzés is megmaradjon, – vetítette előre Pétervári György – mellyel értéket őrzünk meg, és ez értékteremtést is jelent számomra.”

További híreink

A kazincbarcikai idősek vevők az élethosszig tartó tanulásra

Dátum: 2024. febr 27. 12:34

Megkezdődött az Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem tavaszi előadássorozata. Az első rendezvényre február 22-én került sor. A Mezey István Művészeti Központban több, mint száz idős ember gyűlt össze, hogy mindent megtudjon a globalizáció egészséges öregedésre gyakorolt hatásáról.

Lakossági tájékoztató áramszünetről

Dátum: 2024. febr 27. 07:05

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a biztonságosabb villamosenergia-ellátás érdekében hálózatukon felújítási, karbantartási munkát végez márciusban több alkalommal is. A munkavégzés időtartama alatt a villamosenergia-szolgáltatás szünetel.

Lakossági tájékoztató MoLaRi-rendszer hangos üzemű próbájáról

Dátum: 2024. febr 26. 12:56

Kazincbarcikán 2024. március 4-én (hétfőn) hangos szirénapróbára kerül sor. A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak nincs teendője.

Újabb helyi vállalkozók örvendhettek a KolorFUND eredményének

Dátum: 2024. febr 25. 19:00

Újabb cégek vehették át az önkormányzati támogatásról szóló jelképes táblát Kazincbarcikán. A tavalyi pályázaton 44 helyi vállalkozás összesen 62 millió Ft támogatási forráshoz jutott.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika

Kazincbarcika

Kézjegyek - az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Rajtam nem múlt — pódiumbeszélgetés és dedikálás Alföldi Róberttel

Ádám Jenő Tagiskola

Városi ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk