https://kolorline.hu/A Szívszilánkok című antológia bárkit szíven talál

A Szívszilánkok című antológia bárkit szíven talál

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Egyedi díszletek és telt ház előtt került sor a Kazinci Klub idei válogatáskötetének bemutatójára, ahol a szerzők saját felolvasásai mellett Heiler Éva tolmácsolásában élvezhette a közönség az elhangzó verseket és prózákat. Az előadás során a zene és a vizualitás is szerepet kapott.

Kazincbarcika kulturális életének egyik igazgyöngye, a Kazinci Klub idén sem hagyta parlagon rajongóit, és hagyományaihoz híven ismét egy igényes antológiával jelentkezett. A Szívszilánkok című válogatáskötet bemutatójára december 9-én, a Mezey István Művészeti Központ rendezvénytermében került sor, egyedi díszletek és telt ház mellett.

A magával ragadó hangulatért a klub rendezvényszervezőjeként tevékenykedő P. Dányi Gabriella titkár volt az egyik felelős, aki alapító tagja a körnek.

„Az első antológiánk Kazincbarcika 60. évfordulóján jelent meg, azóta pedig egyre szebb és igényesebb válogatásokkal állunk elő, hiszen olyan szerzőket, alkotókat veszünk bele, akik színvonalat hoznak – mesélte Gabriella. – A Szívszilánkok cím voltaképpen a lelki élet fontosságát, szerzőink különböző téren jellemző megéléseit szimbolizálja, amelyek aztán sokféle művészeti ágban bontakoznak ki: antológiánk éppúgy tartalmaz prózákat és verseket, mint fotókat, festményeket, grafikákat. Mindemellett külön élmény, hogy Bartalis Levente klubtársunk, aki maga is költőként jár köreinkbe, a bemutatók során megzenésített verseink előadásával színesíti a műsort. Ez most is így történt, és a közönség nagy örömmel fogadta a dallamban előadott rímeket. A nagyszerű felkonferálásokat pedig Molekné Kőrösi Beatrixnek köszönhetjük.”

A bemutató során nem csupán a szerzők és személyesen felolvasott műveik tették emelkedetté a hangulatot, hanem az esztétikai élmények is jelentős hangsúlyt kaptak. Az előadások hátterének díszletét ugyanis a klubtagok festményei, fotói adták, és különlegességként festett köveket is megtekinthettek azok, akik a vizualitás útján szerettek volna katarzishoz jutni.

A verseket és prózákat a szerzőkön kívül Heiler Éva előadóművész tolmácsolásában élvezhették az irodalomkedvelők, akik hol nevetéssel, hol a meghatódás könnyeivel reagáltak, a hagyományokhoz híven sorra kerülő díjkiosztás nyertesét pedig óriási tapsvihar fogadta. A tagok a Kazinci Klub alapítójáról elnevezett Hídvári Imre-díjat idén P. Dányi Gabriellának ítélték oda, aki a klubért végzett felelősségteljes és odaadó munkájával érdemelte ki az elismerést.

A klub tagjai pedig ezután sem pihennek: továbbra is a kultúra terjesztése a céljuk. Hamarosan például különféle témájú íróversenyeket hirdetnek általános- és középiskolások számára, hogy ezzel is növeljék a fiatalabb korosztály olvasás és irodalom iránti érdeklődését.

A 2015 óta működő kör fáradhatatlansága tehát azzal az örömteli kilátással kecsegtet, hogy a tagok jövőre ismét egy kiváló antológiával állnak elő. Addig azonban érdemes akár többször is fellapozni és kiolvasni a Szívszilánkokat, amelyhez Kazincbarcika lakói az Egressy Béni Városi Könyvtárban juthatnak hozzá.

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csizmás kandúr

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csézy templomi koncertje

Kazincbarcika, Szent Család-templom

Flash Táncstúdió: Tánc a városban

Kazincbarcika, Fő tér

Vidám nyáresti kerti muzsika

Kazincbarcika, Avilai Nagy Szent Teréz római katolikus templom kertje

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk