https://kolorline.hu/A Szívszilánkok című antológia bárkit szíven talál

A Szívszilánkok című antológia bárkit szíven talál

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Egyedi díszletek és telt ház előtt került sor a Kazinci Klub idei válogatáskötetének bemutatójára, ahol a szerzők saját felolvasásai mellett Heiler Éva tolmácsolásában élvezhette a közönség az elhangzó verseket és prózákat. Az előadás során a zene és a vizualitás is szerepet kapott.

Kazincbarcika kulturális életének egyik igazgyöngye, a Kazinci Klub idén sem hagyta parlagon rajongóit, és hagyományaihoz híven ismét egy igényes antológiával jelentkezett. A Szívszilánkok című válogatáskötet bemutatójára december 9-én, a Mezey István Művészeti Központ rendezvénytermében került sor, egyedi díszletek és telt ház mellett.

A magával ragadó hangulatért a klub rendezvényszervezőjeként tevékenykedő P. Dányi Gabriella titkár volt az egyik felelős, aki alapító tagja a körnek.

„Az első antológiánk Kazincbarcika 60. évfordulóján jelent meg, azóta pedig egyre szebb és igényesebb válogatásokkal állunk elő, hiszen olyan szerzőket, alkotókat veszünk bele, akik színvonalat hoznak – mesélte Gabriella. – A Szívszilánkok cím voltaképpen a lelki élet fontosságát, szerzőink különböző téren jellemző megéléseit szimbolizálja, amelyek aztán sokféle művészeti ágban bontakoznak ki: antológiánk éppúgy tartalmaz prózákat és verseket, mint fotókat, festményeket, grafikákat. Mindemellett külön élmény, hogy Bartalis Levente klubtársunk, aki maga is költőként jár köreinkbe, a bemutatók során megzenésített verseink előadásával színesíti a műsort. Ez most is így történt, és a közönség nagy örömmel fogadta a dallamban előadott rímeket. A nagyszerű felkonferálásokat pedig Molekné Kőrösi Beatrixnek köszönhetjük.”

A bemutató során nem csupán a szerzők és személyesen felolvasott műveik tették emelkedetté a hangulatot, hanem az esztétikai élmények is jelentős hangsúlyt kaptak. Az előadások hátterének díszletét ugyanis a klubtagok festményei, fotói adták, és különlegességként festett köveket is megtekinthettek azok, akik a vizualitás útján szerettek volna katarzishoz jutni.

A verseket és prózákat a szerzőkön kívül Heiler Éva előadóművész tolmácsolásában élvezhették az irodalomkedvelők, akik hol nevetéssel, hol a meghatódás könnyeivel reagáltak, a hagyományokhoz híven sorra kerülő díjkiosztás nyertesét pedig óriási tapsvihar fogadta. A tagok a Kazinci Klub alapítójáról elnevezett Hídvári Imre-díjat idén P. Dányi Gabriellának ítélték oda, aki a klubért végzett felelősségteljes és odaadó munkájával érdemelte ki az elismerést.

A klub tagjai pedig ezután sem pihennek: továbbra is a kultúra terjesztése a céljuk. Hamarosan például különféle témájú íróversenyeket hirdetnek általános- és középiskolások számára, hogy ezzel is növeljék a fiatalabb korosztály olvasás és irodalom iránti érdeklődését.

A 2015 óta működő kör fáradhatatlansága tehát azzal az örömteli kilátással kecsegtet, hogy a tagok jövőre ismét egy kiváló antológiával állnak elő. Addig azonban érdemes akár többször is fellapozni és kiolvasni a Szívszilánkokat, amelyhez Kazincbarcika lakói az Egressy Béni Városi Könyvtárban juthatnak hozzá.

További híreink

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

Elmaradnak a május 17-i játszóeszköz-átadók

Dátum: 2024. máj 17. 14:17

Az időjárásra való tekintettel elmaradnak a május 17-i (pénteki) játszóeszköz-avatók. A programok későbbi időpontban lesznek megtartva.

Barcika Csillagai — díjátadó sportgála 92 elismeréssel

Dátum: 2024. máj 17. 06:06

Gálára hívta Kazincbarcika kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportolóit Kazincbarcika Város Önkormányzata. Az Irinyi Tornacsarnokban megtartott rendezvényen több mint 90-en vehettek át polgármesteri elismerő okleveleket, és átadták az évente egyszer kiosztható, egy egész életpálya munkáját díjazó Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjat is.

KolorTV élőben

Programajánló

Portugál

Edelény, Hadobás Pál Művelődési Központ

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk