https://kolorline.hu/Egyedülálló illatkiállítás a Mezey Központban 3-99 éves kor között ajánlva

Egyedülálló illatkiállítás a Mezey Központban 3-99 éves kor között ajánlva

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Egy rendkívüli, kreatív országos vándorkiállítás harmadik állomása lett Kazincbarcika. Az Illatok kalandjátéka — Fedezzük fel az orr titkait! című interaktív tárlat december 21-ig szagolható meg a Mezey István Kulturális Központban, többek között a világűr és a karácsony illataival.

A kulturális programok többsége a szemnek vagy a fülnek kedvez. Fauszt Márk és újító csapata azonban úgy gondolta, hogy meg kellene adni a háttérbe szorított orrnak is a maga mannáját. A 2021-es Check-Inn egyetemi pályázatból országos vándorkiállítássá előlépett tárlat harmadik állomása lett Kazincbarcika és a Mezey István Művészeti Központ.

„A cél az orr és az illattárgyak interaktív bemutatása – fogalmazott Fauszt Márk, a kiállítás egyik kiötlője és főszervezője. – A szaglás érdekes érzékelés. Ahogy megérzünk egy ismerős, kedves illatot, azonnal visszarepít bennünket eredeti miliőjébe, de itt akár a világűr illatával is ismerkedhetünk.”

A kiállítás interaktív mivolta egy kitalálós játékon alapszik. 11 állomás és 11+1 illatpumpa várja a kalandozókat. Három opció közül lehet megtippelni a helyes illateredetet. 

„Nehéz játék, kicsit talán becsapós is, de érdekes” – ösztönözte a mindenkinek jó szaglást kívánó Márk a leendő résztvevőket. 

Bár főleg a gyerekek fantáziavilágához igazították a kiállítás vezérfonalát, bárkinek ajánlják az élményt ifjútól időskorig, hozzátéve, hogy az orr fiatalabban jobban szuperál. Egy aranyos, kutyás történeten vezetnek végig az illatpumpákhoz járó kalandkártyák. Elakadás esetén rögtön önellenőrzési lehetőség nyílik az állomásokon. Ez a kiállítás az élményről szól, nem a versenyről, még önmagukkal sem. A végén az összes pumpát végigjáró résztvevők mindenképpen ajándékot kapnak.


Illatkiállítás a Mezeyben


A kiállítás már most országos siker. Mint a kitalálójától megtudtuk: egy korábbi helyszínen volt, aki 50 kilométerről utazott érte. Az először osztállyal látogató gyerekek pedig szívesen ismételtek anyukával és apukával. Magasságtól függetlenül bárki jöhet, kis fellépőkkel segítik azt, aki még nem érné el a pumpát. A legkisebbeknek azonban aktív felnőtt kísérő segítségére lesz szükségük a kártyák felolvasásához.

A Barcika Art Nonprofit Kft. kulturális menedzsere is egyetért Márk örömével, hogy eddig mindenki csak dicsérte a kiállítást. Ursutzné Blága Krisztina szerint aki csak kipróbálta, el van ájulva tőle.

Az Illatok kalandjátéka ingyenesen, de regisztrációhoz kötötten látogatható. Előjegyezni ITT lehet.

A program fő támogatója Kazincbarcika Város Önkormányzata.


Illatkiállítás

További híreink

Gyermeki vetélkedődöntő és kiállítás a Zöld Völgy hulladékudvarában 

Dátum: 2024. máj 14. 13:00

A Tiszta Forrás Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Természetfürkésző Játékot rendezett a Kazincbarcikai Tankerületi Központhoz tartozó iskolásoknak. A döntőbe jutott gyerekeket a ZV Zöld Völgy Nonprofit Kft. Sajókazai Hulladékkezelő Centrumába vitték a sorsforduló döntő következő fordulóját lejátszani, és egyúttal tanulmányi túrán részt venni.

Mutatós Kolorcity-logós hulladékgyűjtők lepték el a várost

Dátum: 2024. máj 14. 06:27

Kazincbarcika sok minden más mellett a hulladékgyűjtő edények városa is. Amennyire prózai ez az állítás, annyira fontos, hiszen ez a köztisztaság egyik legfőbb eszköze. Ennek az áldott állapotnak a fenntartása időről időre pótlással, cserével jár, de a bővítés sem idegen a várostól. Idén tavasszal nagyjából 60 új, Kolorcityhez illő dizájnszemetessel gazdagodott a város.

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 13. 22:11

Idén is várja Kazincbarcika Város Önkormányzata a pedagógusokat, hogy köszöntse őket pedagógusnap alkalmából. A programnak június 5-én (szerdán) 15:00 órától a Don Bosco Sportközpont ad otthont, a vendégfellépő pedig Bereczki Zoltán lesz.

Aktívan zajlik a Rózsa úti háziorvosi rendelő felújítása

Dátum: 2024. máj 13. 20:43

A Rózsa úti háziorvosi rendelő felújítási munkálatai látványos szakaszukba érkeztek. Tetőcserével indult az épület korszerűsítése, amely végül modern energetikai hatékonyságra, megújuló energiaforrás-használatra, beltéri komfortra, sőt eszközállomány-fejlesztésre is kiterjed majd.

KolorTV élőben

Programajánló

Játszóeszköz-avatók Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Portugál

Edelény, Hadobás Pál Művelődési Központ

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk