https://kolorline.hu/Gyermekszületési támogatás Kazincbarcikán

Gyermekszületési támogatás Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Gyermekenként 50.000 Ft támogatás igényelhető a születéstől számított 90 napon belül azon családoknál Kazincbarcikán, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nettó 500.000 Ft-ot. A születési támogatás mellett minden kismama egy prémium, egyedi baba-mama csomagban is részesül.

Többlépcsős, a városlakók széles rétegét megszólító szociális támogatási rendszer működik Kazincbarcikán, amely január 1-jétől tovább bővül. 

Kiemelt támogatással segíti Kazincbarcika Város Önkormányzata azon családokat, ahol gyermek születik. A kazincbarcikai lakhellyel rendelkező újszülött — függetlenül attól, hogy melyik kórházban született — 50.000 Ft-ot kap, támogatását szülei a születést követő 90 napon belül igényelhetik.

Az erről szóló önkormányzati rendelet 2024. január 1-jétől lép hatályba. Az elfogadásáról szóló képviselő-testületi ülésen Szitka Péter polgármester azt hangsúlyozta, hogy a támogatás feltételeit úgy állították össze, hogy az minél szélesebb kör számára elérhető legyen. A városvezető úgy fogalmazott:

„Az anyagi segítségen túl az igénylők egy jelentős baba-mama csomagot is kapnak. Az „indulókészlet” olyan alapvető ellátási termékeket tartalmaz, amelyek rendkívül hasznosak lesznek mind az újszülött, mind a kismama számára a család első heteiben.”

A városvezetés részéről a támogatás mindenképpen kellő odafigyelést és gondoskodást jelez, ráadásul hozzájárul az újszülött érkezésével járó anyagi terhek csökkentéséhez.

A gyermek születésének támogatására az a szülő jogosult:

⇒ aki a gyermek születését megelőzően 1 éve Kazincbarcika közigazgatási területén állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik,

valamint a gyermek és a szülő Kazincbarcikán él
⇒ aki az újszülöttet saját háztartásban neveli és gondozza
⇒ akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az 500.000 Ft-ot

 

A kérelem benyújtására a kiskorú gyermeket nevelő törvényes képviselő jogosult, a gyermek születését követő 90. napig.

A támogatás egy gyermek után egy alkalommal adható, melynek összege: 50.000 Ft.

„Egyertelműen nagyon jónak tartom, hogy egy ilyen jellegű támogatás született, különösen most, amikor minden drágul — ezt mondta a támogatással kapcsolatban dr. Pásztor Gábor szülész-nőgyógyász és egyúttal önkormányzati képviselő. — Ilyenkor karácsonykor szembesülünk igazán az üzletekben azzal, hogy mennyire legyengeült a vásárlóerő. Az ilyen támogatásokra óriási szükség van, ez nagyon sok családnak hatalmas segítség. Remélem, hogy a jövőben csak még több hasonló precendens lesz, és hogy még jobban ki lehet terjeszteni ezek mértékét vagy módját” — erősítette meg dr. Pásztor Gábor.

Szerkesztőségünk több fiatal szülőt is megkérdezett a támogatás bevezetéséről. A kazincbarcikai várandós nők és a leendő édesapák örömmel várják a lehetőség indulását, mert mind mondták: minden forint jól jön, ha gyermek érkezik a családba, főleg az újszülöttek kelengyéjének árai mellett.

„Az anyagi segítség sokat fog jelenteni a fiatal szülőknek, akik még most építik az életüket. Lakás, bútor, autó, gyermekvárás, ezek mind nagyon sok pénzt igényelnek, amihez 50.000 Ft hozzájárulás is tetemes. Főleg, hogy ez nem is a családtól, barátoktól érkezik, hanem az önkormányzattól. Szülőtársaim nevében is köszönetet szeretnék mondani a városvezetésnek, hogy ilyen módon is gondolnak az itt élő fiatalokra, illetve a családokra. Mi többek között ezért is nagyon boldogok vagyunk, hogy Kazincbarcikán élhetünk” — mondta kérdésünkre egy terhessége 36. hetében lévő helyi kismama.

A támogatás igénybevételéhez szükséges nyomtatvány hamarosan letölthető ITT

További híreink

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

Szúnyoggyérítés a város megbízásából

Dátum: 2024. júl 22. 10:12

A Bogármérnökség Kft. végez szúnyoggyérítést Kazincbarcikán július 22-én, hétfőn. A földi-kémiai beavatkozás mellett földi-biológiai irtásra is sor kerül.

Kínai delegáció Kazincbarcikán – fókuszban Yantai város

Dátum: 2024. júl 21. 15:48

A város részéről Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere fogadta a kínai delegációt, amelynek kiemelt tagjai voltak Yantai város gazdaságfejlesztési vezetői, szakemberei. A delegáció kíséretében helyet kaptak a BorsodChem vezetői, Kazincbarcika képviseletében pedig önkormányzati képviselők, szakbizottságok és intézmények első emberei képviselték Kolorcityt.

A KolorTV stúdiójában a kolortáborosok

Dátum: 2024. júl 20. 12:13

A tévézés, a vágás és a hangrögzítés kulisszatitkaiba is betekinthettek azok a gyerekek, akik a Barcika Art Nonprofit Kft. által szervezett napközis táborban vettek részt. A diákok hangfelvételeket készíthettek, műsort vezethettek és birtokba vehették a TV stúdiót is. Az egyhetes program során sok izgalmas felfedezés várt rájuk, ebbe illet bele az a péntek délelőtt, amelyben médiaismeretekre is szert tehettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk