https://kolorline.hu/Vörös kód él Kazincbarcikán is a vad hideg miatt

Vörös kód él Kazincbarcikán is a vad hideg miatt

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A drasztikusan hidegre fordult időjárás miatt január 8-án, hétfőn 20:00 órától országos szinten életbe léptették az úgynevezett vörös kódot. Érvényessége esetén minden szociális intézménynek kötelező a hajléktalan vagy az éppen bajba jutott emberek befogadása.

A rendkívüli intézkedés várhatóan szombat reggel 8:00 óráig marad érvényben. A vörös kód fenntartótól és ellátotti körtől függetlenül kötelezi a szociális intézményeket a bajba került személyek befogadására.

A meteorológiai szolgálat az eljövendő éjszakákra több helyen mínusz 10 Celsius-fok környéki hideget jelzett előre. Ez már az életveszélyes szintet jelenti a huzamosabb ideig kint tartózkodók számára. 

István Zsolt, a Kazincbarcika Szociális Szolgáltató Központ igazgatója kiemelte, hogy Kazincbarcikán jól működik a hajléktalanellátás, és a rendkívüli hidegre való tekintettel mindenkit befogadnak az Éjjeli Menedékhely — Nappali Melegedőbe, vagyis senki nem marad ellátás nélkül.

„A november 1-jétől április 30-ig tartó krízisidőszakban eleve jobban figyelünk a hajléktalanokra, de vörös kód esetén különösen: mindenkinek megadjuk az esélyt és ekkor bárkit beengedünk. Ilyenkor az utcai munka is elsődlegessé válik. Ha rászorulókat találunk, azonnal felajánljuk nekik az ellátást és igyekszünk őket biztonságos helyre integrálni – foglalta össze István Zsolt. – Külön téli szolgáltatásunk, saját erőből vagy fenntartó által finanszírozva vagy pályázati forrásból, hogy két munkatárs járja az utcákat és a dűlőket, bajban lévőket kutatva. Ebben együttműködünk a városőrséggel, különösen azokon a területeken, ahova nem tudunk gyalog eljutni. Nekik van olyan gépjárművük, amely segíthet megtalálni azokat a helyeket, ahol feltételezhetően lehetnek rászorulók, akiknek meleg takarót, élelmet visznek vagy még inkább integrálják őket a bentlakásos hajléktalanellátó intézménybe, a biztonságba.”

Az KSZSZK igazgatója elmondta, hogy Kazincbarcikán már jól ismerik a lehetséges búvóhelyek többségét. Tavaly is több személyt sikerült lépcsőházból vagy pincéből bevinni, de mindig vannak olyan kreatív rászorulók, akik csodálkozásukat kiváltó helyszíneken húzzák meg magukat. Kazincbarcikán jelenleg nagyjából 70 ember veszi igénybe a hajléktalanellátás szolgáltatásait, de 100-200 érintett személy van az intézmény látóterében.

„Azokat, akik nem vallják magukat hajléktalannak, mert van egyfajta lakhatásuk, hiába nem kielégítőek a lakhatási körülményeik, nehezebb bevinni. Ők néha nem is mérik fel, hogy milyen veszélyben vannak” – hívta fel a figyelmet a különleges helyzetű érintettekre István Zsolt.

Aki mégis bajba került hajléktalannal találkozna, az hívja a KSZSZK Éjjeli Menedékhely — Nappali Melegedőt, a 48/311-256-os telefonszámon vagy a Máltai Szeretszolgálat által üzemeltetett díszpécserszolgálat 46/530-268-os számát.

 

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csizmás kandúr

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csézy templomi koncertje

Kazincbarcika, Szent Család-templom

Flash Táncstúdió: Tánc a városban

Kazincbarcika, Fő tér

Vidám nyáresti kerti muzsika

Kazincbarcika, Avilai Nagy Szent Teréz római katolikus templom kertje

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk