https://kolorline.hu/A „kodályosok” kapták idén a küldetéssel járó Barcikart-díjat

A „kodályosok” kapták idén a küldetéssel járó Barcikart-díjat

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A magyar kultúra napjának ünnepén került sor a 2024-es Barcikart-díj átadására. A színvonalas rendezvényen maguk a díjazottak adtak műsort, verssel, zenével és tánccal tisztelegve az évforduló és a reformkor nagyjai előtt.

Kazincbarcika önkormányzata 2007 óta díjjal honorálja azoknak a helyi művészeknek és közösségeknek a tevékenységét, akik kiemelkedő eredményeikkel járultak hozzá a város kulturális életéhez. A Barcikart-díj átadására a hagyományokhoz híven idén is a magyar kultúra napjának ünnepén került sor. A jeles nap pontos dátuma egyébként január 22., és Kölcsey Ferenc Himnusz kéziratának befejezéséhez kötődik. 

A színvonalas díjátadóra a Pollack Mihály Általános Iskola Ádám Jenő Tagiskolában került sor, ahol a közönséget Kerek Gábor Közeledő, a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója üdvözölte. Az iskolavezető nyitóbeszédében megható gyanútlansággal beszélt a kultúra fontosságáról, hiszen nem sejtette, hogy a továbbiakban is az övé lesz a főszerep. A Barcikart-díj 2024-es „nyertese” ugyanis a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola lett. A neves elismerést Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester adta át.  

Mint megtudtuk, a díjazott oktatási intézmény múltja egészen 1963-ra nyúlik vissza, amikor Valkó Márta megkezdte a kazincbarcikai diákok zenei oktatását. A következő évtizedekben különféle helyszíneken folyt a tanítás, ám egyre több szakággal és bővülő diáklétszámmal.  A Kodály Zoltán nevét 1970 óta viselő iskola jelenleg a zeneművészet, táncművészet, képző- és iparművészet és a táncművészet területén nyújt színvonalas képzést. Intézményük rendszeresen ad otthont különböző kiállításoknak, hangversenyeknek, előadásoknak, ezzel is színesítve a város kulturális életét.  

A kodályos tanulók tehetségéről persze a díjátadást követő műsor során a közönség is meggyőződhetett. A diákok és oktatók zenével, verssel és tánccal tisztelegtek az évforduló és a reformkor nagyjai előtt. A műsor végén pedig Kerek Gábor Közeledő meghatódottságának adott hangot a kitüntetés kapcsán. 

„El vagyok érzékenyülve. Mind a kollégáim, mind a növendékek megérdemlik az elismerést, annyi munkát végeznek. Biztos vagyok benne, hogy ez a jövőben még inkább motiválja őket – nyilatkozta az igazgató, aki egyúttal azt is kifejtette:  művészként különösen fontosnak tartom, hogy kreatív és gondolkodó gyerekeket képezzünk.”

Szintén a művészetekből áradó kreativitás és szabadság fontosságát emelte ki Klimon István alpolgármester, aki azt is elmondta, hogy a városvezetés számára nagy öröm és megtiszteltetés egy ilyen elismerés átadása. Szerinte a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola valamennyi szakágának tevékenységével kiérdemelte, hogy idén az intézményre esett a választás. Szitka Péter polgármester úgy vélte, méltó helyre került az elismerés.

„A Barcikart-díj a legnagyobb kazincbarcikai művészeti díj, birtokosainak nyilatkozatai mind azt erősítik meg, hogy az elismerés tulajdonosának lenni nemcsak óriási büszkeség, de talán egy kicsit küldetés is — nyilatkozta a városvezető. — A díjazottak mindig hozzátesznek valamit a városhoz, és olyan művészeti értéket teremtenek, amely előtt mindenkinek meg kell emelnie a kalapját.”

 

További híreink

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk