https://kolorline.hu/Újabb családtámogatási intézkedések Kazincbarcikán

Újabb családtámogatási intézkedések Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

FRISSÍTVE! Idén újabb támogatásokkal segíti Kazincbarcika Város Önkormányzata a családokat. Ilyen a tanulást ösztönző támogatás, a jeles érettségi, a gyermek születésének támogatása és a nyári balatoni táboroztatás támogatása is. Cikkünk folyamatosan frissül az intézkedések bemutatásával és a kérelmekhez szükséges nyomtatványok elérési linkjével is.

Tanulást ösztönző támogatás

A 2023/24-es tanév első féléve még éppen csak befejeződött, és a diákok is még csak a napokban kapták kézhez a félévi értesítőjüket, de ez azt is jelenti, hogy megnyílt számukra a lehetőség, hogy a tanulásösztönző támogatást megigényeljék, amennyiben legalább 3,8 tanulmányi átlagot értek el. 

Tanulást ösztönző támogatást kaphatnak a 20 év alatti, legalább 1 éve kazincbarcikai lakhellyel rendelkező, általános iskolai vagy középfokú oktatást nyújtó köznevelési intézmény nappali tagozatos diákjai egy tanévben két alkalommal is, melynek feltétele, hogy az 1 főre jutó jövedelem a családban a havi nettó 500 ezer forintot ne haladja meg. 

A támogatás nagysága a tanulmányi eredménytől függően félévenként:
▷ 10.000 Ft 3,8-4,2 közötti tanulmány átlag
▷ 15.000 Ft 4,3-4,5 közötti tanulmányi átlag vagy jól teljesített szöveges értékelés
▷ 20.000 Ft 4,6-4,99 tanulmányi átlag vagy kiválóan teljesített szöveges értékelés
▷ 25.000 Ft 5-ös tanulmányi átlag esetén.

Az egy tanévben kétszer kapható támogatás kérelmének határideje a félévi bizonyítvány esetében március 15., az év véginél pedig július 31.


Jeles érettségi

A minden tárgyból jelesre érettségiző diákok 50.000 Ft egyszeri támogatást kaphatnak, ha megigénylik azt az önkormányzattól.

A tanulást ösztönző támogatás és a jeles érettségi kérelme letölthető oldalunkon keresztül ITT vagy Kazincbarcika város honlapjáról ITT.

A rendelet aktuális feltételei ITT olvashatóak.


A barcikai gyerekek balatoni nyaralását támogatja az önkormányzat 

Több ezer kazincbarcikai gyermek balatoni nyaralását támogatja évente egy alkalommal az önkormányzat a Balatonszepezdi Ifjúsági Tábor értékesítéséből származó bevételből. Az iskolai keretek között vagy pedagógusok által szervezett Balaton-tavi vagy -környéki táborok részvételi díjának felét, maximum gyermekenként 50 000 Ft támogatást biztosíthat az önkormányzat a kérelmező általános iskolás vagy középiskolás gyermekek számára.

A rendeletet a képviselő-testület 2024. január 31-én módosította. Eszerint ezzel a lehetőséggel a 20 éven aluli kazincbarcikai diákok élhetnek, akik legalább fél éve laknak itt, kazincbarcikai általános iskolai vagy középfokú iskolai oktatást nyújtó intézmény nappali tagozatán tanulnak, és kazincbarcikai köznevelési intézmény vagy azok pedagógusai szervezésében vesznek részt a táborban.

A tábor időtartama minimum 5 nap, 4 éjszaka. A támgoatás június 15. és augusztus 31. között megrendezett táborok esetén vehető igénybe. A kérelmet május 31-ig lehet benyújtani, vagy különös méltánylást érdemlő esetben indoklással ellátva, a tábor kezdetét megelőző 2 hétig. A támogatás elszámolásköteles, mégpedig a tábor végét követő 30 napon belül, a táborvezető részvételt igazoló nyilatkozatával és a kérelmező nevére szóló befizetést igazoló átvételi elismervénnyel. 

 A kérelmet a szülők nyújthatják be, amennyiben a családban az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a havi 500.000 forintot.

A nyári balatoni nyaralást támogató kérelem letölthető oldalunkon keresztül ITT vagy Kazincbarcika város honlapjáról ITT.

A rendelet aktuális feltételei ITT olvashatóak.


Gyermek születésének támogatása

Az újszülött gyermekenként igényelhető 50 ezer Ft támogatást a születéstől számított 90 napon belül azok a kazincbarcikai családok igényelhetik, akiknél az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nettó 500 ezer Ft-ot. Az igénybevétel feltétele, hogy a szülők a születést megelőzően legalább egy éve kazincbarcikai lakóhellyel rendelkezzenek és életvitelszerűen itt éljenek.  A kérvényezők a pénzbeli születési támogatáson felül egy prémium egyedi baba-mama csomagot is kapnak. 

A rendelet aktuális feltételei ITT olvashatóak, a kérelem pedig Kazincbarcika város honlapjáról ITT tölthető le.


Rendszeres lakhatási támogatás

A rendszeres lakhatási támogatás maximum hat hónapra állapítható meg. Összege havi 5 ezer forint. Ehhez kapcsolódó kiadásnak minősül a lakbér, a távfűtés vagy az egyéb fűtés költsége.

A rendszeres lakhatási támogatás maximális havi jövedelemhatára:

▷ Egyedülálló háztartás: 180.000 Ft/hó
▷ 2 fős háztartás: 240.000 Ft/hó
▷ 3 fős háztartás: 295.000 Ft/hó
▷ 4 vagy többfős háztartás: 345.000 Ft/hó

A támogatás összege: 5.000 Ft/hó

Igénylésének feltétele tulajdonnal vagy haszonélvezeti joggal rendelkezni a saját lakóingatlan felett, állami vagy önkormányzati bérlakás esetén pedig érvényes bérleti szerződés megléte szükséges.

Egy számlamelléklettel, valamint a tulajdoni lappal vagy adásvételi szerződéssel, illetve állami vagy önkormányzati bérleti szerződéssel lehetséges az igénylése. Ez a támogatás ugyanazon lakásra a jogosultsági időben csak egy jogosultnak állapítható meg.

A rendelet aktuális feltételei ITT olvashatóak, a kérelem pedig Kazincbarcika város honlapjáról ITT tölthető le.


Egyszeri rezsikiegészítő támogatás

Az egyszeri rezsikiegészítő támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg.

A egyszeri rezsikiegészítő támogatás maximális havi jövedelemhatára:

▷ Egyedülálló esetében: 220.000 Ft
▷ Többfős háztartás esetében: 200.000 Ft/fő

A támogatás összege: 35.000 Ft

A rendelet aktuális feltételei ITT olvashatóak, a kérelem pedig Kazincbarcika város honlapjáról ITT tölthető le.


Gyógyszerkiadással összefüggő támogatás

A gyógyszerkiadással összefüggő támogatás azoknak jár, akiknek a rendszeres havi gyógyszerköltsége legalább 7.500 forint. Az összeg a gyógyszerről szóló számlával igényelhető. A havi gyógyszerigény igazolására a kérelmező háziorvosa jogosult.

A gyógyszerköltség támogatás maximális havi jövedelemhatára:

▷ Egyedülálló esetében: 100.000 Ft
▷ Többfős háztartás esetében: 80.000 Ft/fő

A támogatás összege 25.000 Ft/év.

A rendelet aktuális feltételei ITT olvashatóak, a kérelem pedig Kazincbarcika város honlapjáról ITT tölthető le.


Rendkívüli települési támogatás

A rendkívüli települési támogatás azoknak nyújt segítséget, akiknek létfenntartását veszélyeztető elemi kár, rendkívüli haláleset vagy más váratlan élethelyzet okozott anyagi nehézséget, vagy aki a gyermeke eltartását másképp nem tudja megoldani. Ezt a polgármester bírálja el.  

A rendkívüli támogatást igénylő háztartások egy főre eső jövedelme legfeljebb 200.000 Ft lehet.

Szitka Péter polgármester szerint „a támogatások szerteágazó típusai igyekeznek minden életkörülményt és korosztályt figyelembe venni, ez pedig jól tükrözi az önkormányzat szándékát: egy élhető várost építeni az itt lakók számára”.

A rendelet aktuális feltételei ITT olvashatóak, a kérelem pedig Kazincbarcika város honlapjáról ITT tölthető le.


A barcikai gyerekek balatoni nyaralását támogatja az önkormányzat 

Több ezer kazincbarcikai gyermek balatoni nyaralását támogatja az önkormányzat a Balatonszepezdi Ifjúsági Tábor értékesítéséből származó bevételből. Az iskolai keretek között vagy pedagógusok által szervezett Balaton-környéki táborok részvételi díjának felét, maximum gyermekenként 50 000 Ft támogatást biztosíthat az önkormányzat a kérelmező általános iskolás vagy középiskolás gyermekek számára.

A rendeletet a képviselő-testület 2024. január 31-én módosította. Eszerint ezzel a lehetőséggel is a 20 éven aluli kazincbarcikai diákok élhetnek, akik legalább fél éve laknak itt, és kazincbarcikai iskolák szervezésében vesznek részt a táborban. A kérelmet május 31-ig lehet benyújtani, vagy különös méltánylást érdemlő esetben indoklással ellátva, a tábor kezdetét megelőző 2 hétig. A támogatás elszámolásköteles, mégpedig a tábor végét követő 30 napon belül, a táborvezető részvételt igazoló nyilatkozatával és a kérelmező nevére szóló befizetést igazoló átvételi elismervénnyel. 

 A kérelmet a szülők nyújthatják be, amennyiben a családban az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a havi 500.000 forintot.

 

 

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.