https://kolorline.hu/Boldog születésnapot, Kazincbarcika!

Boldog születésnapot, Kazincbarcika!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika 1954. február 1-jén kapott városi rangot, éppen 70 esztendővel ezelőtt. Az akkor 11 ezer főt számláló település főként a Borsodi Vegyi Kombináttal együtt nőtt. Lakosai a ’80-as években voltak a legtöbben, akkor 35 ezren éltek itt. Azóta ez a szám körülbelül 25 ezer főre csökkent, de a barcikaiak számára kiváló infrastruktúrát, könnyű elérhetőségeket, jó megközelíthetőségeket, gyönyörű parkokat, tereket, rendezett utcákat és sok-sok zöldet kínáló településsé vált.

Mit mondhatunk arra, aki elérte a 70 éves kort? Egy szép évforduló, amiben biztos volt sok ezernyi feledhetetlen emlék, és bizonyára akadtak benne nehéz időszakok is. Nos, épp ilyen Kazincbarcika élete is. A ’90-es évek és a 2000-es évek eleje megtorpanásra kényszerítette a várost, ám mégis talpra tudott állni. Sőt, nemcsak túlélte a legnehezebb időszakokat, de valóban látványos fejlődésen ment keresztül. 

Természetesen nem mondhatjuk, hogy Kazincbarcikán kolbászból van a kerítés. De a több mint 10 éves Kolorcity brand egy olyan lehetőséget kínált a kitörésre, amivel valljuk be, a város élni tudott. A ’70-es éveket idéző terek, utcák, parkok, házak jelentős része már a múlté. Az utóbbi évtizedben olyan kezdeményezések valósultak meg, amelyek mai nyelven fogalmazva is a wow-kategóriába emelték a várost. Ma már nagyon kevesen vannak olyanok, akik ne hallottak volna a lassan félszázhoz közelítő színes házfalakról, a nyugaton is megirigyelt zöld parkjainkról, a belvárosi zónában lévő Csónakázó-tóról, vagy az Európa-szerte is büszkeségszámba menő játszótereinkről.

Önök, itt élők, tudták, hogy sokan messziről utazva családi kirándulás során érkeznek Kazincbarcikára, hogy a gyermekeiknek élményt adjanak? Vagy hogy tőlünk nagyobb városok, sőt, történelmi városok lakói is irigykedve sétálgatnak szépséges parkjainkban? Hogy van olyan környékbeli vállalkozó, aki tervezi a költözését Kazincbarcikára, mert olyan támogatásokat kaphat a várostól akár cége, akár családja számára, amit máshol nem kaphat meg?


…Tudjuk, a szürke hétköznapok képesek a fókuszt áthelyezni, és sokan talán megszokásból már észre sem veszik, milyen környezet veszi körül őket. Sokan talán egyenesen rémisztő dolgokat mormolnak, és úgy tűnik, hogy nem ugyanazt a filmet nézzük…


Bár a vélemény szabad, de a tények makacsak. Mi pedig ebben hiszünk. Akik sokat utaznak és járják a világot, képesek viszonyítani és hasonlítani, észrevételeiket pedig érdemes meghallgatni. Önök pedig, kedves olvasók, higgyék el, ha a világlátott városlakóink vagy Kolorcity-rajongóink úgy tapasztalják, hogy egészen biztosan büszkék lehetünk Kazincbarcikára, akkor az így van. Tegyenek önök is így, hiszen a Bükk lábánál fekvő Kazincbarcika természeti és épített értékeivel, egy tervezett csillagtúra középpontjaként visszatérésre és maradásra is alkalmas. A szürke hétköznapok pedig igenis élhetőek Kazincbarcikán. 

A 70 éves születésnap alkalmából mi mást is kívánhatnánk szeretett városunknak, mint további értékeket, boldog városlakókat, minél több vidám gyermeket és kiegyensúlyozott, mosolygós időseket…


» Isten éltessen, Kazincbarcika! «


 

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csizmás kandúr

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csézy templomi koncertje

Kazincbarcika, Szent Család-templom

Flash Táncstúdió: Tánc a városban

Kazincbarcika, Fő tér

Vidám nyáresti kerti muzsika

Kazincbarcika, Avilai Nagy Szent Teréz római katolikus templom kertje

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk