https://kolorline.hu/Amikor a régmúlt nem megy ki a divatból

Amikor a régmúlt nem megy ki a divatból

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

"Hagyomány és korszerűség" címmel megnyílt Neszádeliné Kállai Mária csipke- és viseletkészítő kiállítása a Mezey István Művészeti Központban. A tárlat egyben nyitórendezvénye a város 70. születésnapját ünneplő programsorozatnak is.

"Mindig láttam édesanyámat kézimunkázni, mindig tevékenykedett, ha volt egy pici kis szabadideje, soha nem ült le tétlenül, hanem öltögetett, szabott, horgolt, így talán nem véletlen, hogy én is alkotok — emlékezett vissza Neszádeliné Kállai Mária csipke- és viseletkészítő kiállítása megnyitóján. — Az első ruhámat is úgy készítettem, hogy csipkedísz volt rajta" — tette hozzá. 

Amikor még az első darabok készültek, néhányan még túl moderneknek találták azt a sítlust, amit ma is képvisel: alkotásai ötvözik a régit és az újat. Az elmúlt évtizedek számos zsűrizett és díjazott csipkeékszerét és ruháját láthatják mostantól az érdeklődők a visszatekintő tárlaton. 

Neszádeliné Kállai Mária ruhái és kiegészítői azonban nem csak kiállítási darabok.

"Ezeket a mai napig lehet hordani, legyen szó viseletről, csipkeékszerről, kiegészítőről. Ezek hordozzák a régit, a hagyományt, eközben pedig lehetnek modernek és szépek is" — emelte ki a Népi Iparművész és a Népművészet Mestere díjak birtokosa. — Gömöri női viselete példál eredeti kékfestőből készült, vert csipke díszíti, a kékfestő szegélymintája pedig többek között a ruha ujján is visszaköszön, elegáns, ünnepélyes, mai is hordható darabot alkotva.” 

Régóta láthatóak Mária alkotásai a mindennapokban is Kazincbarcikán, erről Klimon István alpolgármester beszélt a kiállítás megnyitóján, aki méltatta nemcsak művészi és alkotói, hanem pedagógia tevékenységét is.

"Amikor a gyerekek eljönnek hozzá és tanulnak tőle, akkor ezt a tudást a fiatalok hazaviszik magukkal. Alkotásaikat megmutatják, átadják szüleiknek, nagyszüleiknek, és maguk a gyerekek is előszeretettel hordják azokat a szép darabokat, amiket Neszádeliné Kállai Mária foglalkozásain készítenek” — fogalmazott az alpolgármester.

 A kiállítás március 7-éig látható hétköznaponként 9 és 18 óra között a Mezey István Művészeti Központban.


Neszádeliné Kállai Mária kiállítása


 

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csizmás kandúr

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csézy templomi koncertje

Kazincbarcika, Szent Család-templom

Flash Táncstúdió: Tánc a városban

Kazincbarcika, Fő tér

Vidám nyáresti kerti muzsika

Kazincbarcika, Avilai Nagy Szent Teréz római katolikus templom kertje

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk