https://kolorline.hu/Don Bosco égi születésnapját ünnepelték a szaléziak

Don Bosco égi születésnapját ünnepelték a szaléziak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A szalézi rend alapítójáról, Bosco Szent Jánosról emlékeztek meg ünnepség keretében a hívek Kazincbarcikán. A jeles napon nem csupán különleges szentmisén vehettek részt a jelenlévők, hanem a rend neves díjait is kiosztották, majd tehetséges fiatalok produkcióival zárult Don Bosco ünnepe.

Szentmisével kezdődött a tartományi Don Bosco ünnep Kazincbarcikán. Az ország különböző részeiből érkező híveknek és a rend intézményeinek részvételével zajló találkozót közös ima nyitotta, majd a jelenlévők Bosco Szent Jánosnak, a szalézi rend alapítójának életére emlékeztek.  

Az ünnepi szentmisét Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa vezette, aki inspirálónak nevezte Bosco Szent János történetét, hiszen a szent, szegény utcagyerekeket karolt fel és vezetett rá a felelősségvállalás és a példaértékű élet fontosságára. A nuncius prédikációját végül azzal a fiataloknak szánt felszólítással zárta: „Ígérjétek meg magatoknak, hogy rendkívül jól fogjátok végezni mindennapi feladataitokat!”



Különleges vendég az égi születésnapon 

Ahogyan azt Andrásfalvy János atyától, szalézi tartományfőnöktől megtudtuk, az ünnep során külön örömként élték meg a vatikáni képviselő, Michael Wallace Banach jelenlétét.  

„Nagy boldogság számunkra, hogy az apostoli nunciust Kazincbarcikán üdvözölhetjük, és így megismeri a várost és az itteni fiatalokat” – jelentette ki az atya. Egyúttal azt is elmondta, hogy bár január 31. Don Bosco halálának a napja, ők ezt inkább a szent égi születésnapjának tekintik.



Adományok és díjak 

A szentmisét követően annak a mintegy 50.000 Ft adománynak az átadására is sor került, amelyet adventi buszjegyekből gyűjtöttek össze. Ezt Bángi-Magyar Attila, a szalézi munkatársak koordinátora nyújtotta át a tordasi oratórium képviselőinek. 

A tartományi díjak kiosztásával pedig a Magyar Szalézi Tartomány fejezte ki háláját azok felé, akik évek óta híven szolgálják a közös küldetést. Az ünnepélyes pillanatok során Czopf Klára, óbudai animátor vehette át a Savio Szent Domonkos-díjat. A Boldog Sándor István pedagógiai-díjat Sólyomváriné Kovács Katalin, a kazincbarcikai Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégium tanára vihette haza. A Don Bosco-díj kitüntetett tulajdonosa pedig Csercsics Péterné szalézi munkatárs lett, aki Szombathelyről érkezett. 



Fiatalok a színpadra! 

A hivatalos pillanatok után a fiatalok vették át a főszerepet. Az előadásokat műfaji sokszínűség jellemezte, nem volt hiány táncban, zenében, de szavalásban sem. A kazincbarcikai Don Bosco Oratórium tagjai pedig nagy sikerű produkciójukban névadójuk gyermekkori álmát dolgozták fel, azt üzenve a közönségnek: merjen mindenki nagyot álmodni!



 

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csizmás kandúr

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csézy templomi koncertje

Kazincbarcika, Szent Család-templom

Flash Táncstúdió: Tánc a városban

Kazincbarcika, Fő tér

Vidám nyáresti kerti muzsika

Kazincbarcika, Avilai Nagy Szent Teréz római katolikus templom kertje

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk