https://kolorline.hu/Újra sokszínű show-val köszöntötték a kínai holdújévet Kazincbarcikán is

Újra sokszínű show-val köszöntötték a kínai holdújévet Kazincbarcikán is

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Négy év kényszerkihagyás után ismét részt vehettek Kazincbarcika meghívottjai is a kínai (hold)újév itthoni üdvözlésében, vagyis egy vándorló tavaszünnepen. A legnagyobb városi cégünk, a Wanhua–BorsodChem kínai kötődésének is hála, Budapest mellett Kolorcitybe is ellátogatott Kínából a színes művészeti delegáció kulturális és kézműves bemutatójával.

A helybe jövő távoli kultúra

Településünk lakói is közelről részesülhettek a messzi kultúra válogatott villanásaiban január 29-én, a Don Bosco Sportközpontban. A február 10-én beköszöntő sárkány évét avató sokrétű műsor felvonultatott népzenét és operát, táncot, Fujian tartomány különösen híres  marionettbemutatóját, fujiani harcművészetet és kézműves foglalkozásokat. Gazdag és a miénktől eléggé eltérő kulturális hagyományokat ismerhettek meg a nézők: bábfejfaragást, bambusz háncsfonást, kínai sokrekeszes, vízhatlan hajómodell-bemutatót, teaszertartást, papírkivágást és lampionbemutatót. A Miskolci Egyetem kínai nyelvoktatásért felelős Konfuciusz Intézete is fellépett további kézműves bemutatókkal, mint kelmefestéssel, kalligráfiával, papírhajtogatással, illetve két énekszámmal. 

A világjárvány nyomában négy év kimaradt a már kimondható kazincbarcikai múlttal bíró vándorrendezvényből, de idén ismét köszönhette a Wanhua-BorsodChem és támogató partnerei, a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézete, Miskolc és Kazincbarcika Önkormányzata a kínai kulturális küldöttséget, ezúttal Fujian tartomány ősi Quanzhou városából.



Kína legfontosabb éves ünnepélye érkezett Kazincbarcikára

Ding Conghui, a Quanzhou Kulturális Központ és Kulturális Örökségvédelmi Központ igazgatója elárulta, hogy a tavaszünnep Kína legnagyobb és legfontosabb ünnepe. Ilyenkor a családtagok a világ bármely pontjáról hazautaznak, hogy összegyűljenek, beszélgessenek, megajándékozzák és jókívánságaikkal elhalmozzák egymást. Másrészt a jeles alkalom lehetőséget nyújt arra, hogy elbúcsúztassák az óévet, megszabaduljanak annak ártalmaitól, illetve különböző évezredes szokásokkal biztosítsák a jó szerencsét a következő évre is. A holdújév alapszíne a bőséget, a szerencsét és a gazdagságot jelképező piros, ezért is piros színű minden újévi dekoráció. 

„Mi azért érkeztünk Quanzhou városából, hogy bemutassuk a több ezer éves kínai kultúrát, történelmet és ráirányítsuk az itt élők figyelmét a hagyományaink sokszínűségére. Örülünk, hogy itt lehetünk” – vallotta az igazgató.

 



A BorsodChem bizalommal áll elébe a sárkány évének

Kruppa László, a Wanhua-BorsodChem vezérigazgatója a megjelentek köszöntése után kifejezte a sárkány éve kapcsán, hogy a cégük is nagy reményekkel tekint a jövőbe. Várja, hogy ez az állatövi jegy, amely a bátorság, az erő, az intelligencia, az ambíció, a bölcsesség és a kreativitás szimbóluma, nekik is rengeteg pozitív energiát hozzon majd ebben az évben.

„A Sárkány jellemzői kellő szerénységgel állítva tökéletesen illenek a Wanhua-BorsodChemre is, amely bátorsággal hoz megalapozott döntéseket ambiciózus céljai megvalósításához. Kollégáinkat pedig nagyfokú kreativitás jellemzi. Az új év meghatározó lesz a vállalatunk életében, tele lesz bátorsággal, jó döntésekkel és sikerekkel” – mondta a cégvezető.

Kruppa László azt is elárulta, hogy az idén 75 éves vállalatuk folytatja a központi telephelyük jelentős bővítését és intenzív fejlesztését, illetve a termelés mellett a kutatási és fejlesztési funkciót is erősíteni fogja. A környezetében élő lakosságot és önkormányzatokat pedig biztosította, hogy továbbra is részesedni fognak a sikereikről biztos munkahelyek, adók és támogatások formájában, és számíthatnak rájuk a következő 75 évben is.



Varga Bélától, a BorsodChem Zrt. HR és kommunikációs igazgatójától pedig azt tudtuk meg, hogy a kínai nép számára a kínai újév olyan fontos ünnep, mint nekünk a karácsony, így ennek kapcsán a világ minden tájára különböző kulturális delegációk utaznak Kínából.

„A mi szerencsénk az, hogy a kollégáink általában elérik azt, hogy a Budapestre érkező küldöttség Kazincbarcikára is ellátogasson. Ugyanez a művészeti csoport egyébként fővárosokba: Bukarestbe, Szófiába és Belgrádba is utazik. Az otthonukban, Fujian tartományban is van a Wanhuának termelő telephelye.” 



Quanzhouról röviden – avagy honnan is érkeztek a vendégeink?

A kazincbarcikai utazást Quanzhou kultúrkövetei nagyon szoros programba iktatták be. Innen rögtön haladtak is tovább a környező országok fővárosaiba, interaktív élményt továbbítva Kína szellemi és kulturális örökségéből. Quanzhou egyébként Kína délkeleti partvidékén található, és az ország első keleti-ázsiai kulturális fővárosa volt, egyúttal az ősi tengeri Selyemút kiindulópontja. 2021 óta pedig az UNESCO világörökségi listájára is felkerült Quanzhou Song-Yuan-kori tengeri világkereskedelmi központja.

Az ünnepségről készült hosszabb összefoglalónkat február 6-án, kedden 18:30-tól láthatják az érdeklődők Kommentár nélkül című műsorunkban, a KolorTV felületein.


 


 

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csizmás kandúr

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csézy templomi koncertje

Kazincbarcika, Szent Család-templom

Flash Táncstúdió: Tánc a városban

Kazincbarcika, Fő tér

Vidám nyáresti kerti muzsika

Kazincbarcika, Avilai Nagy Szent Teréz római katolikus templom kertje

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk