https://kolorline.hu/Kazincbarcikai támogatások az idősek és a rászorulók napi terheinek enyhítésére

Kazincbarcikai támogatások az idősek és a rászorulók napi terheinek enyhítésére

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A nyugdíjasok és a nehéz anyagi helyzetben élők is többféle támogatási formát vehetnek igénybe Kazincbarcika Város Önkormányzatának hála. Ezek célja a lakhatási, a gyógyszeres és az egyéb kiadások csökkentése. A támogatások igénylésének feltételei és összegei többek között a jövedelemhatártól, a háztartás létszámától, valamint a rendkívüli élethelyzettől is függnek.

A rendszeres lakhatási támogatás

A támogatási rendszerek közül a legtöbben a maximum 6 hónapra megállapítható rendszeres lakhatási támogatást veszik igénybe Kazincbarcikán, amelynek összege havi 5 ezer forint. Lakhatáshoz kapcsolódó kiadásnak minősül a lakbér, a távfűtés díja vagy az egyéb fűtés költsége.


A rendszeres lakhatási támogatás maximális havi jövedelemhatára háztartásonkénti létszámbontásban:

⇒ Egyedülálló esetében: 180.000 Ft/hó
⇒ 2 fős háztartás: 240.000 Ft/fő
⇒ 3 fős háztartás: 295.000 Ft/fő
⇒ 4 vagy többfős háztartás: 345.000 Ft/fő

⇒ A támogatás összege: 5.000 Ft/hó

Blaháné Olcsvári Mária, a Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy ehhez a támogatási típushoz feltétel tulajdonnal vagy haszonélvezeti joggal rendelkezni a saját lakóingatlan felett, állami vagy önkormányzati bérlakás esetén pedig érvényes bérleti szerződés megléte szükséges.

Egy számlamelléklettel, valamint a tulajdoni lappal vagy adásvételi szerződéssel, illetve állami vagy önkormányzati bérleti szerződéssel lehetséges ennek a hozzájárulásnak az igénylése. Ez a támogatás ugyanazon lakásra a jogosultsági időben csak egy jogosultnak állapítható meg.

Egyszeri rezsikiegészítő támogatás

Akik nem felelnek meg a rendszeres lakhatási támogatás feltételeinek, de szintén nehéz anyagi helyzetben vannak, igényelhetnek egyszeri rezsikiegészítő támogatást, amelynek összege egyszeri 35 ezer forint. Ez a támogatás 2024. január 1-jétől igényelhető. Az egyszeri rezsikiegészítő támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg.


A egyszeri rezsikiegészítő támogatás maximális havi jövedelemhatára háztartási létszámbontásban:

⇒ Egyedülálló esetében: 220.000 Ft
⇒ Többfős háztartás esetében: 200.000 Ft/fő

⇒ A támogatás összege: 35.000 Ft

Szitka Péter polgármester úgy látja: az önkormányzat ezzel az új típusú kiegészítéssel hozzájárulhat ahhoz, hogy az érintett személyek vagy családok jobban átvészeljék a nehéz időszakot.

Gyógyszerkiadással összefüggő támogatás

A gyógyszerkiadással összefüggő támogatás azoknak jár, akiknek a rendszeres havi gyógyszerköltsége legalább 7.500 forint, és a jövedelmük nem haladja meg egyedülállók esetében a 100 ezer, a családosok esetében pedig az egy főre jutó 80 ezer forintot. Ez a támogatás évi 25 ezer forint, és a gyógyszerről szóló számlával igényelhető. A havi gyógyszerigény igazolására a kérelmező háziorvosa jogosult.


A gyógyszerköltség támogatás maximális havi jövedelemhatára háztartási létszámbontásban:

⇒ Egyedülálló esetében: 100.000 Ft
⇒ Többfős háztartás esetében: 80.000 Ft/fő

⇒ A támogatás összege 25.000 Ft/év

Rendkívüli települési támogatás

A rendkívüli települési támogatás azoknak nyújt segítséget, akiknek létfenntartását veszélyeztető elemi kár, rendkívüli haláleset vagy más váratlan élethelyzet okozott anyagi nehézséget, vagy aki a gyermeke eltartását másképp nem tudja megoldani. Ezt a támogatást a polgármester bírálja el.  


A rendkívüli támogatást igénylő háztartások egy főre eső jövedelme legfeljebb 200.000 Ft lehet.

A támogatások igénylésének még részletesebb feltételei és a letölthető dokumentumok Kazincbarcika város honlapjáról ITT tölthetőek le. A Szociális Osztály vezetője arra kéri az igénylőket, hogy figyeljenek a hivatalos iratok meglétére, és mindenképpen vigyék magukkal azokat a jogos igényeik alátámasztására.

 

További híreink

A kazincbarcikai idősek vevők az élethosszig tartó tanulásra

Dátum: 2024. febr 27. 12:34

Megkezdődött az Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem tavaszi előadássorozata. Az első rendezvényre február 22-én került sor. A Mezey István Művészeti Központban több, mint száz idős ember gyűlt össze, hogy mindent megtudjon a globalizáció egészséges öregedésre gyakorolt hatásáról.

Lakossági tájékoztató áramszünetről

Dátum: 2024. febr 27. 07:05

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a biztonságosabb villamosenergia-ellátás érdekében hálózatukon felújítási, karbantartási munkát végez márciusban több alkalommal is. A munkavégzés időtartama alatt a villamosenergia-szolgáltatás szünetel.

Lakossági tájékoztató MoLaRi-rendszer hangos üzemű próbájáról

Dátum: 2024. febr 26. 12:56

Kazincbarcikán 2024. március 4-én (hétfőn) hangos szirénapróbára kerül sor. A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak nincs teendője.

Újabb helyi vállalkozók örvendhettek a KolorFUND eredményének

Dátum: 2024. febr 25. 19:00

Újabb cégek vehették át az önkormányzati támogatásról szóló jelképes táblát Kazincbarcikán. A tavalyi pályázaton 44 helyi vállalkozás összesen 62 millió Ft támogatási forráshoz jutott.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika

Kazincbarcika

Kézjegyek - az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Rajtam nem múlt — pódiumbeszélgetés és dedikálás Alföldi Róberttel

Ádám Jenő Tagiskola

Városi ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk