https://kolorline.hu/Klimatizálással kezdődött meg az Egressy felújítása

Klimatizálással kezdődött meg az Egressy felújítása

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az Egressy Béni Művelődési Központ felújítása a csúcstechnológiás klímarendszer beszerelése után energetikai korszerűsítéssel folytatódik. A tervek szerint egy modern és megszépült épület adhat hamarosan otthont a város kiemelt és kulturális eseményeinek.

A kazincbarcikaiak ikonikus épülete, az Egressy Béni Művelődési Központ már 1969 óta helyszíne rangos városi és kulturális rendezvényeknek. A létesítmény már többször felújításra került az évek során, ám a mostani rekonstrukció különösen jelentős. 

A több lépésben megvalósuló projekt munkálatai januárban megkezdődtek, így az épület korszerűsítése folyamatosan zajlik. Első mozzanatként egy modernebb hűtéstechnika kerül kiépítésre, hogy a látogatók szabályozott hőmérsékleten élvezhessék a kulturális rendezvényeket, akár télen, akár nyáron kerül azokra sor. 

Gonda Iván, a kivitelező cég ügyvezetője szerint a hűtéstechnika fejlesztésével egészen új funkciók érhetőek majd el, hiszen az előző rendszer elérte a korlátait. A csúcskategóriás készülékek egyik fontos jellemzője, hogy környezetkímélőek, jó energiahatékonysággal bírnak, és telt ház esetén is megfelelő hőmérsékletet biztosítanak az intézményben. A készülékek ráadásul magas fokú légtisztító, légszűrő rendszerrel is rendelkeznek, amely a vírusok és baktériumok 99 %-át elpusztítja. Ez a mai világban nagyon fontos egy olyan helyen, ahol sok ember gyűlik össze — hangsúlyozta a vállalkozó.  

Ahogy Pétervári György önkormányzati képviselő is elmondta, a művelődési központ széles körű kulturális szolgáltatásokat nyújtott már a korábbi évtizedekben is, többek között például művészeti fesztiválokat, de még sporttevékenységeket is koordinált.

„Most nemcsak új megjelenést, de új funkciót is kívánunk adni az intézménynek — jelentette ki a képviselő. — A kazincbarcikai lakosság már eddig is találkozhatott itt a művészet szinte valamennyi ágával. Az épület energetikai átalakítása után pedig az is fontos feladat lesz, hogy új gondolatokat fogalmazzunk meg a ház működésével kapcsolatban.” A város egykori szülöttje, Egressy Béni nevét viselő intézmény felújítása a színházteremmel kezdődött, ami a modern klíma mellett látványelemekkel is bővül. Dr. Makkai Orsolya alpolgármestertől megtudtuk: a városvezetés arra törekszik, hogy idővel még színvonalasabb formában fogadja a művelődési központ a városlakókat. Erre pedig városi, uniós és egyéb pályázati forrásokat is igyekeznek majd felhasználni. 

„A legtöbb városi intézmény már megújuló energiával működik. Az Egressyt részletekben, több ütemben fogjuk tudni felújítani, jelenleg önkormányzati forrásokból zajlanak a munkálatok. Néhány hét múlva sor kerül az összes nyílászáró cseréjére, valamint az épület korszerű szigetelésére. A kültéri részek, és a ház melletti járdaszakaszok is megújulnak majd” — közölte az alpolgármester.

Dr. Makkai Orsolya azt is kiemelte, hogy ezzel még nem készül el teljesen az épület, hiszen az egy jelentősebb városi forrást igényelne, jelenleg pedig a strandfejlesztés és a parkolók megújítása is zajlik a városban.  Az Egressy modernizálása azonban mindenképpen folytatódik a későbbiekben is, az aktuális pályázati források kiaknázásával. 

Kazincbarcika tehát továbbra is szépül, méghozzá környezetbarát eljárások alkalmazásával. Ha pedig minden a tervek szerint halad, akkor év végén a lakosság újra birtokba veheti az új Egressy Béni Művelődési Központot. 

További híreink

A kazincbarcikai idősek vevők az élethosszig tartó tanulásra

Dátum: 2024. febr 27. 12:34

Megkezdődött az Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem tavaszi előadássorozata. Az első rendezvényre február 22-én került sor. A Mezey István Művészeti Központban több, mint száz idős ember gyűlt össze, hogy mindent megtudjon a globalizáció egészséges öregedésre gyakorolt hatásáról.

Lakossági tájékoztató áramszünetről

Dátum: 2024. febr 27. 07:05

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a biztonságosabb villamosenergia-ellátás érdekében hálózatukon felújítási, karbantartási munkát végez márciusban több alkalommal is. A munkavégzés időtartama alatt a villamosenergia-szolgáltatás szünetel.

Lakossági tájékoztató MoLaRi-rendszer hangos üzemű próbájáról

Dátum: 2024. febr 26. 12:56

Kazincbarcikán 2024. március 4-én (hétfőn) hangos szirénapróbára kerül sor. A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak nincs teendője.

Újabb helyi vállalkozók örvendhettek a KolorFUND eredményének

Dátum: 2024. febr 25. 19:00

Újabb cégek vehették át az önkormányzati támogatásról szóló jelképes táblát Kazincbarcikán. A tavalyi pályázaton 44 helyi vállalkozás összesen 62 millió Ft támogatási forráshoz jutott.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika

Kazincbarcika

Kézjegyek - az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Rajtam nem múlt — pódiumbeszélgetés és dedikálás Alföldi Róberttel

Ádám Jenő Tagiskola

Városi ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk