https://kolorline.hu/Klimatizálással kezdődött meg az Egressy felújítása

Klimatizálással kezdődött meg az Egressy felújítása

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az Egressy Béni Művelődési Központ felújítása a csúcstechnológiás klímarendszer beszerelése után energetikai korszerűsítéssel folytatódik. A tervek szerint egy modern és megszépült épület adhat hamarosan otthont a város kiemelt és kulturális eseményeinek.

A kazincbarcikaiak ikonikus épülete, az Egressy Béni Művelődési Központ már 1969 óta helyszíne rangos városi és kulturális rendezvényeknek. A létesítmény már többször felújításra került az évek során, ám a mostani rekonstrukció különösen jelentős. 

A több lépésben megvalósuló projekt munkálatai januárban megkezdődtek, így az épület korszerűsítése folyamatosan zajlik. Első mozzanatként egy modernebb hűtéstechnika kerül kiépítésre, hogy a látogatók szabályozott hőmérsékleten élvezhessék a kulturális rendezvényeket, akár télen, akár nyáron kerül azokra sor. 

Gonda Iván, a kivitelező cég ügyvezetője szerint a hűtéstechnika fejlesztésével egészen új funkciók érhetőek majd el, hiszen az előző rendszer elérte a korlátait. A csúcskategóriás készülékek egyik fontos jellemzője, hogy környezetkímélőek, jó energiahatékonysággal bírnak, és telt ház esetén is megfelelő hőmérsékletet biztosítanak az intézményben. A készülékek ráadásul magas fokú légtisztító, légszűrő rendszerrel is rendelkeznek, amely a vírusok és baktériumok 99 %-át elpusztítja. Ez a mai világban nagyon fontos egy olyan helyen, ahol sok ember gyűlik össze — hangsúlyozta a vállalkozó.  

Ahogy Pétervári György önkormányzati képviselő is elmondta, a művelődési központ széles körű kulturális szolgáltatásokat nyújtott már a korábbi évtizedekben is, többek között például művészeti fesztiválokat, de még sporttevékenységeket is koordinált.

„Most nemcsak új megjelenést, de új funkciót is kívánunk adni az intézménynek — jelentette ki a képviselő. — A kazincbarcikai lakosság már eddig is találkozhatott itt a művészet szinte valamennyi ágával. Az épület energetikai átalakítása után pedig az is fontos feladat lesz, hogy új gondolatokat fogalmazzunk meg a ház működésével kapcsolatban.” A város egykori szülöttje, Egressy Béni nevét viselő intézmény felújítása a színházteremmel kezdődött, ami a modern klíma mellett látványelemekkel is bővül. Dr. Makkai Orsolya alpolgármestertől megtudtuk: a városvezetés arra törekszik, hogy idővel még színvonalasabb formában fogadja a művelődési központ a városlakókat. Erre pedig városi, uniós és egyéb pályázati forrásokat is igyekeznek majd felhasználni. 

„A legtöbb városi intézmény már megújuló energiával működik. Az Egressyt részletekben, több ütemben fogjuk tudni felújítani, jelenleg önkormányzati forrásokból zajlanak a munkálatok. Néhány hét múlva sor kerül az összes nyílászáró cseréjére, valamint az épület korszerű szigetelésére. A kültéri részek, és a ház melletti járdaszakaszok is megújulnak majd” — közölte az alpolgármester.

Dr. Makkai Orsolya azt is kiemelte, hogy ezzel még nem készül el teljesen az épület, hiszen az egy jelentősebb városi forrást igényelne, jelenleg pedig a strandfejlesztés és a parkolók megújítása is zajlik a városban.  Az Egressy modernizálása azonban mindenképpen folytatódik a későbbiekben is, az aktuális pályázati források kiaknázásával. 

Kazincbarcika tehát továbbra is szépül, méghozzá környezetbarát eljárások alkalmazásával. Ha pedig minden a tervek szerint halad, akkor év végén a lakosság újra birtokba veheti az új Egressy Béni Művelődési Központot. 

További híreink

Durva hőség közelít

Dátum: 2024. jún 18. 14:30

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján. A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

Díjeső a Borsod Sport Klub évzáró ünnepségén

Dátum: 2024. jún 18. 14:00

A Borsod Sport Klub (BSK) a Don Bosco Sportközpontban tartotta az évzáró ünnepségét június 12-én. Itt értékelték az elmúlt időszakot, sportolóik kiemelkedő teljesítményeit, és átadták a díjakat, dicséreteket.

A KVSE atlétái Székesfehérváron szerepeltek

Dátum: 2024. jún 18. 08:00

A KVSE atlétika szakosztálya részt vett a Kölyökből Atléta Program Országos Fesztiválján. A fiatal versenyzők az eredmények tükrében büszkén térhettek haza.

Előretekintő és -gondolkodó klímakonferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. jún 17. 20:20

A klímaváltozás okozta kihívásokra kerestek és kínáltak válaszokat és megoldásokat a LIFE-CLIMCOOP projekt legutóbbi interaktív rendezvényén. A Mezey István Művészeti Központban tartott eseményen téma volt a helyi környezeti kockázatok kezelése, a vízgazdálkodás, sőt a vízgyűjtőszintű közösségépítés.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorkölyök napközis táborok Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Z!enemi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Kowalsky meg a Vega

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk