https://kolorline.hu/A kazincbarcikai idősek vevők az élethosszig tartó tanulásra

A kazincbarcikai idősek vevők az élethosszig tartó tanulásra

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Megkezdődött az Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem tavaszi előadás-sorozata. Az első rendezvényre február 22-én került sor. A Mezey István Művészeti Központban több mint száz idős ember gyűlt össze, hogy mindent megtudjon a globalizáció egészséges öregedésre gyakorolt hatásáról.

Először Amerikában terjedt el az a megközelítés, hogy a tanulás jó hatással van az idősek szellemi és fizikai egészségére. Aztán szép lassan begyűrűzött Európába, és végül Magyarországon is gyökeret vert. 


Dr. Dobos László, a Miskolci Egyetem Felnőttképzési Intézet projektmenedzsereként az életen át tartó tanulással és az időskori oktatással kapcsolatos képzési rendszert vizsgálta az egyetem megbízásából Európa országaiban. Ezután hasonló képzések kezdődtek a Miskolci Egyetemen, 2009-ben pedig megrendezték az első Szépkorúak Akadémiáját.


Azóta a szellemi, testi és lelki fejlődést megcélzó előadások egyre népszerűbbek. Kazincbarcikán már sokéves hagyománya van a programsorozatnak. Az elsőt még 2016-ban rendezték. Az Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem Kazincbarcika Város Önkormányzatának maximális támogatását élvezi, segítve az idősek szellemi fitten tartását.  


A 2024 tavaszi előadás-sorozat 4 témakörre épül. Az első, február 22-i eseményen A globalizáció hatása az egészséges öregedésre címmel prof. dr. Dinya Zoltán, az MTA doktora, a Társadalom és Humántudományi Gerontológia Munkabizottság elnöke több, mint száz érdeklődő előtt boncolgatta a témát. A Mezey István Művészeti Központban megtartott előadást Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere nyitotta meg, majd az egészséges táplálkozás témájában hallhattak tanácsokat az érdeklődők. 
 

„Hálásak vagyunk a kazincbarcikai városvezetésnek, amiért ennyire támogatóan viszonyulnak az idősekhez, és lehetőséget adnak, hogy az előadásainkat elhozzuk a településre – mondta dr. Dobos László, nyugalmazott egyetemi docens. – Az időskori aktív élet, az egészséges táplálkozás, az életünk végéig tartó tanulás fontos téma, hiszen nagyban hozzájárul például a demencia megelőzéséhez, ezzel pedig nemcsak az egyén, de közvetve az egész társadalom jólétét segíti.”


Mint mondta, az előadások a hasznos információk mellett közösségformáló hatással is bírnak, hiszen sok idős ember ilyenkor találkozik a régi ismerősökkel, barátokkal. 
 

„A tavaszi előadás-sorozatunk májusig tart, Szitka Péter polgármester úr azonban biztosított arról, hogy a jövőben is támogatni szeretné a tevékenységünket” – hangsúlyozta dr. Dobos László a Szenior Szabadegyetem megálmodója.


Dr. Dobos Lászlótól azt is megtudtuk, hogy a hasznos ismeretek szerzése mellett a kézműves és művészeti tevékenységeknek is nagy szerepe lehet az emlékezet gyengülésének lassításában. Ennek volt egyik példás állomása 2023-ban Kazincbarcikán a Memóriafejlesztő Művészetterápiás Klub, amely több mint 2 hónapon át mesés, zenés, rajzolt és mozgásterápiás foglalkozásokat kínált a szépkorúaknak, így javítva képességeiket. 


A Kolorakadémia Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetemének előadásai márciusban, áprilisban és májusban is kínálnak érdekes és hasznos témákat. A programok részletes leírásai ITT érhetőek el.

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.