https://kolorline.hu/A kazincbarcikai idősek vevők az élethosszig tartó tanulásra

A kazincbarcikai idősek vevők az élethosszig tartó tanulásra

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Megkezdődött az Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem tavaszi előadás-sorozata. Az első rendezvényre február 22-én került sor. A Mezey István Művészeti Központban több mint száz idős ember gyűlt össze, hogy mindent megtudjon a globalizáció egészséges öregedésre gyakorolt hatásáról.

Először Amerikában terjedt el az a megközelítés, hogy a tanulás jó hatással van az idősek szellemi és fizikai egészségére. Aztán szép lassan begyűrűzött Európába, és végül Magyarországon is gyökeret vert. 


Dr. Dobos László, a Miskolci Egyetem Felnőttképzési Intézet projektmenedzsereként az életen át tartó tanulással és az időskori oktatással kapcsolatos képzési rendszert vizsgálta az egyetem megbízásából Európa országaiban. Ezután hasonló képzések kezdődtek a Miskolci Egyetemen, 2009-ben pedig megrendezték az első Szépkorúak Akadémiáját.


Azóta a szellemi, testi és lelki fejlődést megcélzó előadások egyre népszerűbbek. Kazincbarcikán már sokéves hagyománya van a programsorozatnak. Az elsőt még 2016-ban rendezték. Az Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem Kazincbarcika Város Önkormányzatának maximális támogatását élvezi, segítve az idősek szellemi fitten tartását.  


A 2024 tavaszi előadás-sorozat 4 témakörre épül. Az első, február 22-i eseményen A globalizáció hatása az egészséges öregedésre címmel prof. dr. Dinya Zoltán, az MTA doktora, a Társadalom és Humántudományi Gerontológia Munkabizottság elnöke több, mint száz érdeklődő előtt boncolgatta a témát. A Mezey István Művészeti Központban megtartott előadást Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere nyitotta meg, majd az egészséges táplálkozás témájában hallhattak tanácsokat az érdeklődők. 
 

„Hálásak vagyunk a kazincbarcikai városvezetésnek, amiért ennyire támogatóan viszonyulnak az idősekhez, és lehetőséget adnak, hogy az előadásainkat elhozzuk a településre – mondta dr. Dobos László, nyugalmazott egyetemi docens. – Az időskori aktív élet, az egészséges táplálkozás, az életünk végéig tartó tanulás fontos téma, hiszen nagyban hozzájárul például a demencia megelőzéséhez, ezzel pedig nemcsak az egyén, de közvetve az egész társadalom jólétét segíti.”


Mint mondta, az előadások a hasznos információk mellett közösségformáló hatással is bírnak, hiszen sok idős ember ilyenkor találkozik a régi ismerősökkel, barátokkal. 
 

„A tavaszi előadás-sorozatunk májusig tart, Szitka Péter polgármester úr azonban biztosított arról, hogy a jövőben is támogatni szeretné a tevékenységünket” – hangsúlyozta dr. Dobos László a Szenior Szabadegyetem megálmodója.


Dr. Dobos Lászlótól azt is megtudtuk, hogy a hasznos ismeretek szerzése mellett a kézműves és művészeti tevékenységeknek is nagy szerepe lehet az emlékezet gyengülésének lassításában. Ennek volt egyik példás állomása 2023-ban Kazincbarcikán a Memóriafejlesztő Művészetterápiás Klub, amely több mint 2 hónapon át mesés, zenés, rajzolt és mozgásterápiás foglalkozásokat kínált a szépkorúaknak, így javítva képességeiket. 


A Kolorakadémia Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetemének előadásai márciusban, áprilisban és májusban is kínálnak érdekes és hasznos témákat. A programok részletes leírásai ITT érhetőek el.

További híreink

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Tudat(re)formáló óvodapedagógiai konferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 17. 09:01

A Covid-idők kényszerszünete után összesítésben harmadik alkalommal rendeztek városunkban óvodapedagógiai konferenciát a Kazincbarcika Összevont Óvodák. A rendezvényt tudattranszformáló, interaktív előadással koronázta meg Bagdi Bella pszichológus, a Boldogságóra szellemi anyja is.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk