https://kolorline.hu/Aki életre kelti a fémeket – id. Bolacsek László iparművész tárlata a Gimi Galériában

Aki életre kelti a fémeket – id. Bolacsek László iparművész tárlata a Gimi Galériában

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A napokban nyílt meg id. Bolacsek László ötvös és fémműves iparművész kiállítása a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Galériájában. A különleges alkotó művei minden hétköznap 18:00 óráig tekinthetőek meg az intézmény emeletén.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium galériája újabb remek kulturális ínyencséggel rukkolt elő. Az eredetileg kovácsmesterként induló, majd a fém iránt egyre erősebb „szerelmet” tápláló id. Bolacsek László alkotásaival szinte életet lehelt a kemény anyagokba.

A vas, a réz és a bronz megformálásával fejezte ki gondolatait, érzéseit és vágyait. És ahogyan azt a tárlatot megnyitó ifj. Bolacsek László — a gimnázium pedagógusa, egyben az alkotó fia — hangsúlyozta, a kiállított munkákból áradó szenvedély még a szemlélődők számára is érezhető.

A művészt saját elmondása szerint legelőször a honfoglaláskori ásatásokból ismert galgóczi tarsolylemez látványa ihlette meg. Ettől a pillanattól fogva már művészi alapanyagként tekintett a fémre, autodidakta módon sajátítva el az alkotói munkához szükséges fogásokat.  


id.Bolacsek László ötvös, fémműves iparművész


 

„Először fejben rajzolom meg az ötleteimet — ecsetelte az alkotás folyamatát id. Bolacsek László. — Olyan is volt, hogy éjszaka mentem le a műhelybe leskiccelni, amit kitaláltam. Fiatalkoromban persze több ideig bírtam az alkotói munkát. Most már gyakran előfordul, hogy másfél-két órai fémformálás után egy fél órát olvasok pihenésképpen, és csak aztán folytatom.”

Bár több jelentős díjjal és kiállítással dicsekedhet, id. Bolacsek László fő célja sosem az elismerésekre törekvés volt, hanem, hogy kifejezze, megmutassa önmagát. 

Mindemellett az idős művész világhoz való viszonyulása is jól tükröződik a kiállított tárlat lenyűgöző darabjaiban. 

Ha valaki tehát különleges művészi élményre vágyik, amelyet a hideg fémekből áradó szenvedély generál, ne hagyja ki a Gimi Galéria legújabb kiállítását, és tekintse meg az ötvösművész alkotásait! 


id. Bolacsek László ötvös, fémműves iparművész alkotása


 

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.