https://kolorline.hu/Aki életre kelti a fémeket – id. Bolacsek László iparművész tárlata a Gimi Galériában

Aki életre kelti a fémeket – id. Bolacsek László iparművész tárlata a Gimi Galériában

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A napokban nyílt meg id. Bolacsek László ötvös és fémműves iparművész kiállítása a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Galériájában. A különleges alkotó művei minden hétköznap 18:00 óráig tekinthetőek meg az intézmény emeletén.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium galériája újabb remek kulturális ínyencséggel rukkolt elő. Az eredetileg kovácsmesterként induló, majd a fém iránt egyre erősebb „szerelmet” tápláló id. Bolacsek László alkotásaival szinte életet lehelt a kemény anyagokba.

A vas, a réz és a bronz megformálásával fejezte ki gondolatait, érzéseit és vágyait. És ahogyan azt a tárlatot megnyitó ifj. Bolacsek László — a gimnázium pedagógusa, egyben az alkotó fia — hangsúlyozta, a kiállított munkákból áradó szenvedély még a szemlélődők számára is érezhető.

A művészt saját elmondása szerint legelőször a honfoglaláskori ásatásokból ismert galgóczi tarsolylemez látványa ihlette meg. Ettől a pillanattól fogva már művészi alapanyagként tekintett a fémre, autodidakta módon sajátítva el az alkotói munkához szükséges fogásokat.  


id.Bolacsek László ötvös, fémműves iparművész


 

„Először fejben rajzolom meg az ötleteimet — ecsetelte az alkotás folyamatát id. Bolacsek László. — Olyan is volt, hogy éjszaka mentem le a műhelybe leskiccelni, amit kitaláltam. Fiatalkoromban persze több ideig bírtam az alkotói munkát. Most már gyakran előfordul, hogy másfél-két órai fémformálás után egy fél órát olvasok pihenésképpen, és csak aztán folytatom.”

Bár több jelentős díjjal és kiállítással dicsekedhet, id. Bolacsek László fő célja sosem az elismerésekre törekvés volt, hanem, hogy kifejezze, megmutassa önmagát. 

Mindemellett az idős művész világhoz való viszonyulása is jól tükröződik a kiállított tárlat lenyűgöző darabjaiban. 

Ha valaki tehát különleges művészi élményre vágyik, amelyet a hideg fémekből áradó szenvedély generál, ne hagyja ki a Gimi Galéria legújabb kiállítását, és tekintse meg az ötvösművész alkotásait! 


id. Bolacsek László ötvös, fémműves iparművész alkotása


 

További híreink

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Tudat(re)formáló óvodapedagógiai konferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 17. 09:01

A Covid-idők kényszerszünete után összesítésben harmadik alkalommal rendeztek városunkban óvodapedagógiai konferenciát a Kazincbarcika Összevont Óvodák. A rendezvényt tudattranszformáló, interaktív előadással koronázta meg Bagdi Bella pszichológus, a Boldogságóra szellemi anyja is.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk