https://kolorline.hu/Húsvéti látványajándék a Völgy parkban: művészi óriási tojások

Húsvéti látványajándék a Völgy parkban: művészi óriási tojások

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika idén reformmódon ünnepli a húsvétot: március 31-én, vasárnap a Völgy parkban három óriás tojást festenek meg helyi művészek és közösségek. A 15:00 órakor kezdődő Tojásra fel! című esemény az ünnepi hangulat fokozásán túl a közösségépítést is szolgálja, így a programra mindenkit szeretettel vár a város.

Az utcaművészetben amúgy is gazdag városunk húsvétkor három óriás tojással alkalmilag tovább növeli a vizuális csemegéi számát. A nagybani tojásfestés koncepciógazdája Somodi-Hornyák Szilárd „Távolodó", lokálpatrióta művész és művésztanár, aki a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjaival, Horváth Dórával és Vattay Dorkával dolgozott együtt a projekten. Dorka, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szeretne továbbtanulni, izgalmas kihívásként tekintett a feladatra.

„Egészen kiskorom óta rajzolok, a nagymamám rajztanár volt, mondhatni, ez a véremben van. Ez a tojásfestés újdonság számomra, ilyenben még nem volt részem. Miért ne nézzük meg, mi sül ki belőle” — fogalmazott Vattay Dorka.

A megfestett tojáson megjelenik a város címere, a Kolorcity felirat és a szaléziak logója. A megfeszített és a feltámadott Jézus ábrázolása pedig a húsvét üzenetét hirdeti. Somodi-Hornyák Szilárd szerint az egyház által is használt tojásszimbólum a régi népi felfogás szerint a megújulás, az újjászületés, a feltámadás szimbóluma is, és ez a gondolat vezette őt a festés koncepciójának kitöltésében.A tojásdíszítésben a Sajómenti Népművészeti Egyesület is részt vett egyik tagjuk egyedi megközelítésével, a szerelem és az örökkévalóság témájával.

A munkába a város polgármestere és alpolgármestere is bekapcsolódott, lelkes festésükkel példát mutatva a közösségi összefogásra. Klimon István alpolgármester elárulta a hagyományteremtő céljukat, hogy az óriás tojások évente visszatérő elemek legyenek a város húsvéti dekorációjában.

Az elkészült óriás tojásokat március 31-én készülnek bemutatni a Völgy parkban, ahol 15:00 órától Hegedűs János BarcikArt-díjas művésszel közösen is festhetnek majd az érdeklődők. Jöjjön mindenki óriástojás-nézőbe, akár tettlegesen, kreatívan!
 

További híreink

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Tudat(re)formáló óvodapedagógiai konferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 17. 09:01

A Covid-idők kényszerszünete után összesítésben harmadik alkalommal rendeztek városunkban óvodapedagógiai konferenciát a Kazincbarcika Összevont Óvodák. A rendezvényt tudattranszformáló, interaktív előadással koronázta meg Bagdi Bella pszichológus, a Boldogságóra szellemi anyja is.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk