https://kolorline.hu/Húsvéti látványajándék a Völgy parkban: művészi óriási tojások

Húsvéti látványajándék a Völgy parkban: művészi óriási tojások

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika idén reformmódon ünnepli a húsvétot: március 31-én, vasárnap a Völgy parkban három óriás tojást festenek meg helyi művészek és közösségek. A 15:00 órakor kezdődő Tojásra fel! című esemény az ünnepi hangulat fokozásán túl a közösségépítést is szolgálja, így a programra mindenkit szeretettel vár a város.

Az utcaművészetben amúgy is gazdag városunk húsvétkor három óriás tojással alkalmilag tovább növeli a vizuális csemegéi számát. A nagybani tojásfestés koncepciógazdája Somodi-Hornyák Szilárd „Távolodó", lokálpatrióta művész és művésztanár, aki a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjaival, Horváth Dórával és Vattay Dorkával dolgozott együtt a projekten. Dorka, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szeretne továbbtanulni, izgalmas kihívásként tekintett a feladatra.

„Egészen kiskorom óta rajzolok, a nagymamám rajztanár volt, mondhatni, ez a véremben van. Ez a tojásfestés újdonság számomra, ilyenben még nem volt részem. Miért ne nézzük meg, mi sül ki belőle” — fogalmazott Vattay Dorka.

A megfestett tojáson megjelenik a város címere, a Kolorcity felirat és a szaléziak logója. A megfeszített és a feltámadott Jézus ábrázolása pedig a húsvét üzenetét hirdeti. Somodi-Hornyák Szilárd szerint az egyház által is használt tojásszimbólum a régi népi felfogás szerint a megújulás, az újjászületés, a feltámadás szimbóluma is, és ez a gondolat vezette őt a festés koncepciójának kitöltésében.



A tojásdíszítésben a Sajómenti Népművészeti Egyesület is részt vett egyik tagjuk egyedi megközelítésével, a szerelem és az örökkévalóság témájával.

A munkába a város polgármestere és alpolgármestere is bekapcsolódott, lelkes festésükkel példát mutatva a közösségi összefogásra. Klimon István alpolgármester elárulta a hagyományteremtő céljukat, hogy az óriás tojások évente visszatérő elemek legyenek a város húsvéti dekorációjában.

Az elkészült óriás tojásokat március 31-én készülnek bemutatni a Völgy parkban, ahol 15:00 órától Hegedűs János BarcikArt-díjas művésszel közösen is festhetnek majd az érdeklődők. Jöjjön mindenki óriástojás-nézőbe, akár tettlegesen, kreatívan!




 

További híreink

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk